IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 31st August 2019

current-affairs-questions

| Updated On September 6th, 2019 at 11:41 am

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 31st August
IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 31st August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 

Q1. Name the stock exchange which has signed an MoU with the Steel Users Federation of India to launch trading in steel futures.
(a) Bombay Stock Exchange
(b) New York Stock Exchange
(c) National Stock Exchange of India Ltd.
(d) London Stock Exchange
(e) NASDAQ Stock Exchange
S1. Ans.(a)
Sol. The Steel Users Federation of India has signed a MoU with the Bombay Stock Exchange to launch trading in steel futures.
Q2. On which day United Nations observes International Day of the Victims of Enforced Disappearances every year to prevent enforced disappearances and bring to justice those responsible, as enforced disappearance has frequently been used as a strategy to spread terror within the society.
(a) 27 August
(b) 28 August
(c) 29 August
(d) 30 August
(e) 31 August
S2. Ans.(d)
Sol. United Nations observes 30 August every year as International Day of the Victims of Enforced Disappearances. The day is observed to prevent enforced disappearances and bring to justice those responsible, as enforced disappearance has frequently been used as a strategy to spread terror within the society.
Q3. The 2 well-known products from ___________________, “Dindigul Lock” and “Kandangi Saree” have been given the Geographical Indication (GI) tag by the Geographical Indications Registry. 
(a) Punjab
(b) Tamil Nadu
(c) Assam
(d) Nagaland
(e) Kerala
S3. Ans.(b)
Sol. The 2 well-known products from Tamil Nadu, “Dindigul Lock” and “Kandangi Saree” have been given the Geographical Indication (GI) tag by The Geographical Indications Registry.
Q4. Which of the following technical institution has signed an MoU with RD Grow Green India Pvt for Technology transfer for safer drinking water?
(a) IIT Delhi
(b) IIT Mumbai
(c) IIT Bengaluru
(d) IIT Mandi
(e) IIT Guwahati
S4. Ans.(e)
Sol. IIT Guwahati has signed an MoU with RD Grow Green India Pvt for Technology transfer for safer drinking water.
Q5. Which of the followng airline has announced the ban on the usage of single-use plastic aboard its flights from October 2, 2019?
(a) SpiceJet
(b) Air India
(c) IndiGo
(d) Vistara
(e) Jet Airways
S5. Ans.(b)
Sol. Air India, India’s national airline, will ban the usage of single-use plastic aboard its flights from October 2, 2019.
Q6. Name one of the world’s largest Integrated Online Junction for School Education recently launched by the Union Human Resource Development Minister in New Delhi.
(a) Pathyakram
(b) Updesh
(c) Shikshan
(d) Sidhaant
(e) Shagun
S6. Ans.(e)
Sol. Union Human Resource Development Minister launched one of the world’s largest Integrated Online Junction for School Education ‘Shagun’ in New Delhi.
Q7. The Union Environment Ministry has transferred Rs 47,436 crore to 27 States for afforestation. The amount has been released from the ________________
(a) National Disaster Response Fund
(b) Compensatory Afforestation Fund
(c) Consolidated Fund of India
(d) Contingency Fund
(e) Excess Grants Fund
S7. Ans.(b)
Sol. The Union Environment Ministry has transferred Rs 47,436 crore to 27 States for afforestation. The amount has been released from the Compensatory Afforestation Fund.
Q8. Name the mobile app made by Indian girls, which had won the bronze medal at the Technovation Challenge, which is the world’s largest technology and entrepreneurship programme for girls, held in San Francisco, US.
(a) Maitri
(b) Shakti
(c) Abhyaas
(d) Nityaa
(e) Sneh
S8. Ans.(a)
Sol. Maitri Mobile app clinched the bronze medal at the Technovation Challenge, which is the world’s largest technology and entrepreneurship programme for girls, held in San Francisco, US.
Q9. Cabinet of which state has cleared the “vertical property rules” to create a database of all flats, buildings and commercial complexes to prevent property-related frauds in the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Karnataka
(c) Arunachal Pradesh
(d) Telangana
(e) Maharashtra
S9. Ans.(e)
Sol. The Maharashtra cabinet has cleared the “vertical property rules” to create a database of all flats, buildings and commercial complexes to prevent property-related frauds in the state.
Q10. Name the veteran bengali actor who portrayed characters of different shades in ‘Ganadebata’ (1979), ‘Baghini’ (1968) and in many other films, passed away recently.
(a) Haranath Chakraborty
(b) Nimu Bhowmik
(c) Santu Mukhopadhyay
(d) Satabdi Roy
(e) Tarun Majumdar
S10. Ans.(b)
Sol. Veteran Bengali actor Nimu Bhowmik passed away. He portrayed characters of different shades in ‘Ganadebata’ (1979), ‘Baghini’ (1968) and in many other films.
Q11. Name the Indian shooter who has won the gold medal in the men’s 10m air pistol event of the World Cup at Rio de Janeiro, Brazil.
(a) Saurabh Chaudhary
(b) Swapnil Kusale
(c) Parul Kumar
(d) Sanjeev Rajput
(e) Abhishek Verma

S11. Ans.(e)
Abhishek Verma won the gold medal, while Saurabh Chaudhary wins bronze, in a dominant display by Indian shooters in the men’s 10m air pistol event of the World Cup at Rio de Janeiro, Brazil.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW
Q12. Which of the following institutions has signed an MoU with the Government e Marketplace, which aims to benefit MSMEs, women entrepreneurs, Self Help Groups under MUDRA and Stand-up India scheme?
(a) Industrial Development Bank of India
(b) National Bank for Agriculture and Rural Development
(c) Small Industries Development Bank of India
(d) State Bank of India
(e) National Housing Bank
S12. Ans.(c)
Sol. Government e Marketplace has signed an MoU with Small Industries Development Bank of India. The MoU aims to benefit MSMEs, women entrepreneurs, Self Help Groups under MUDRA and Stand-up India scheme.
Q13. United Nations observes International Day of the Victims of Enforced Disappearances every year. Where are the headquaters of the United Nations?
(a) New York
(b) London
(c) The Hague
(d) Geneva
(e) Paris
S13. Ans.(a)
Sol. United Nations observes International Day of the Victims of Enforced Disappearances every year. Headquaters of the United Nations: New York, USA.
Q14. Which of the following rating agency has terminated the employment of its Managing Director and group Chief Executive Officer Naresh Takkar over allegations of misconduct at the credit rating agency?
(a) CRISIL
(b) CARE Ratings
(c) ICRA Ltd
(d) Fitch Ratings Inc.
(e) India Ratings and Research Private Limited
S14. Ans.(c)
Sol. ICRA Ltd has terminated the employment of its Managing Director and group Chief Executive Officer Naresh Takkar over allegations of misconduct at the credit rating agency.
Q15. Which of the following programmes has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award for its initiative “Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiSA)”.
(a) National Social Assistance Scheme
(b) Atal Pension Yojana
(c) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
(d) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(e) Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission
S15. Ans.(e)
Sol. Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM) has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award for its initiative “Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiSA).
Q16. Name the Indian sprinter who has won the gold medal in the women 400 m run at the International Athletic Meeting, MJS in Brno, Czech Republic.
(a) Hima Das
(b) VK Vismaya
(c) Dutee Chand
(d) Mandeep Kaur
(e) Tintu Lukka
S16. Ans.(b)
Sol. Indian sprinter VK Vismaya has won the gold medal in the women 400m run at the International Athletic Meeting, MJS in Brno, Czech Republic.
Q17. Name the Liverpool Football player who has won UEFA Men’s Player of the Year award.
(a) Virgil van Dijk
(b) Cristiano Ronaldo
(c) Lionel Messi
(d) Alisson Becker
(e) Frenkie de Jong
S17. Ans.(a)
Sol. Liverpool Football player Virgil van Dijk has won UEFA’s Player of the Year award.
Q18. The Union Environment Ministry has transferred Rs 47,436 crore to 27 States for afforestation. Who is the Union Minister for Environment, Forest and Climate Change?
(a) Piyush Goyal
(b) Hardeeep Singh Puri
(c) Prakash Javadekar
(d) Suresh Prabhu
(e) Ravi Shankar Prasad
S18. Ans.(c)
Sol. The Union Environment Ministry has transferred Rs 47,436 crore to 27 States for afforestation. Union Minister for Environment, Forest and Climate Change: Prakash Javadekar.
Q19. Who has authored the book titled “Obama: The Call of History” which was released recently? The book gives an in-depth account of the former US President’s Barack Obama years in office.
(a) Susan Glasser
(b) Maggie Haberman
(c) Stephen King
(d) Suzanne Collins
(e) Peter Baker
S19. Ans.(e)
Sol. A book written by Peter Baker, titled “Obama: The Call of History” was released recently.
Q20. Name the England footballer who has won the UEFA Women’s Player of the Year award.
(a) Stina Blackstenius
(b) Amandine Henry
(c) Lucy Bronze
(d) Ajara Nchout
(e) Barbara Bonansea
S20. Ans.(c)
Sol. England footballer Lucy Bronze has won the UEFA’s Women Player of the Year award.

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF