IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 4th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 4th September

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 4th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Khadi and Village Industries Commission has recently launched a ‘Terracotta Grinder’ at Sewapuri in ______________________________
(a) Mathura
(b) Lucknow
(c) Meerut
(d) Varanasi
(e) Allahabad

S1. Ans.(d)
Sol. Khadi and Village Industries Commission has launched a ‘Terracotta Grinder’ at Sewapuri in Varanasi.

Q2. Who among the following will be honoured with the prestigious ‘Global Goalkeeper Award’ by the Bill and Melinda Gates Foundation?
(a) Narendra Modi
(b) Rajnath Singh
(c) Nirmala Sitharaman
(d) Piyush Goyal
(e) Suresh Prabhu

S2. Ans.(a)
Sol. Narendra Modi will be honoured with the prestigious ‘Global Goalkeeper Award’. He will be felicitated by the Bill and Melinda Gates Foundation

Q3. Which company has signed a partnership agreement with Japanese energy major Japan’s Energy For a New Era (JERA) to jointly set up 750 mega watt gas-based combined cycle power project at Meghnaghat, Bangladesh.
(a) Jindal Steel & Power
(b) SJVN Ltd
(c) Reliance Power
(d) Neyveli Lignite Corporation Ltd
(e) JSW Energy Ltd

S3. Ans.(c)
Sol. Reliance Power has signed a partnership agreement with Japanese energy major Japan’s Energy For a New Era (JERA) to jointly set up 750 mega watt gas-based combined cycle power project at Meghnaghat, Bangladesh.

Q4. 72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia was held in __________________ 
(a) Kolkata
(b) Bengaluru
(c) Hyderabad
(d) Ahmedabad
(e) New Delhi

S4. Ans.(e)
Sol. 72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia was held in New Delhi.

Q5. Name the helicopter recently inducted by the Indian Air Force at the Pathankot Air Force station to enhance its combat capabilities.
(a) Apache AH-64E
(b) Mil Mi-17
(c) CH-47 Chinook
(d) HAL Chetak
(e) HAL Cheetah

S5. Ans.(a)
Sol. The Indian Air Force has inducted 8 Apache AH-64E attack helicopters at the Pathankot Air Force station to enhance its combat capabilities.

Q6. Raksha Mantri Rajnath Singh co-chaired the Japan–India Defence Ministerial Meeting held in ____________________________
(a) Hiroshima
(b) New Delhi
(c) Nagasaki
(d) Kolkata
(e) Tokyo

S6. Ans.(e)
Sol. Raksha Mantri Rajnath Singh co-chaired the Japan–India Defence Ministerial Meeting held in Tokyo, Japan

Q7. Minister of State for Culture and Tourism recently inaugurated first-ever architectural LED illumination at the  Qutub Minar. Who among the following is the Minister of State for Culture and Tourism?
(a) Santosh Kumar Gangwar
(b) Prahalad Singh Patel
(c) Mansukh L. Mandaviya
(d) Hardeep Singh Puri
(e) Raj Kumar Singh

S7. Ans.(b)
Sol. Minister of State for Culture and Tourism Prahalad Singh Patel inaugurated first-ever architectural LED illumination at the  Qutub Minar.

Q8. Which of the following places hosted the 14th Conference of Parties to the UN Convention to Combat Desertification?
(a) Yamunanagar
(b) Gurugram
(c) Greater Noida
(d) Panipat
(e) Manesar

S8. Ans.(c)
Sol. The 14th Conference of Parties to the UN Convention to Combat Desertification begins in Greater Noida.

Q9. Which education institute has collaborated with Amazon Web Services (AWS) to develop a National Artificial Intelligence resource platform (NAIRP) to promote learning and development in artificial intelligence (AI)?
(a) IIT Kharagpur
(b) IIT Delhi
(c) IIT Kanpur
(d) IIT Bombay
(e) IIT Guwahati

S9. Ans.(a)
Sol. IIT Kharagpur has collaborated with Amazon Web Services (AWS) to develop a National Artificial Intelligence resource platform (NAIRP) to promote learning and development in artificial intelligence (AI).

Q10. Name the Shot put player who recently won a silver medal during an athletic meet at Decin in the Czech Republic.
(a) Inderjeet Singh
(b) Shakti Singh
(c) Sourabh Vij
(d) Navpreet Singh
(e) Tejinderpal Singh Toor

S10. Ans.(e)
Sol. Shot putter Tejinderpal Singh Toor won a silver medal during an athletic meet at Decin in the Czech Republic.

Q11. Prime Minister Narendra Modi recently inaugurated the Garvi Gujarat Bhavan in _____________________
(a) Ahmedabad
(b) New Delhi
(c) Gandhinagar
(d) Mumbai
(e) Rajkot

S11. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Garvi Gujarat Bhavan in New Delhi.

Q12. Which state government has recently announced Rs 4,750 crore interest and penalty waiver on crop loans for farmers who had borrowed from Primary Agriculture Cooperative Societies, District Cooperative Central Banks and Land Mortgage Bank?
(a) Punjab
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Haryana
(e) Madhya Pradesh

S12. Ans.(d)
Sol. Haryana government has announced Rs 4,750 crore interest and penalty waiver on crop loans. The waive off is for farmers who had borrowed from Primary Agriculture Cooperative Societies, District Cooperative Central Banks and Land Mortgage Bank.

Q13. Union Minister for Information & Broadcasting has unveiled the new logo and certificate design of the Central Board of Film Certification (CBFC). Who is the Chairman of CBFC?
(a) Ram Sevak Sharma
(b) Hrushikesh Senapaty
(c) Keshav Murugesh
(d) Arvind Kumar
(e) Prasoon Joshi

S13. Ans.(e)
Sol. Union Minister for Information & Broadcasting has unveiled the new logo and certificate design of the Central Board of Film Certification (CBFC). Chairman of CBFC: Prasoon Joshi.

Q14. Name the cultural event which was jointly organised by the High Commissions of Australia, New Zealand, Papua New Guinea, and Fiji in Delhi, India.
(a) Welcome Pacific
(b) Salute Pacific
(c) Namaste Pacific
(d) Embrace Pacific
(e) Namaskar Pacific

S14. Ans.(c)
Sol. The High Commissions of Australia, New Zealand, Papua New Guinea, and Fiji jointly organised a cultural event ‘Namaste Pacific’ held in Delhi, India.

Q15. Which state government has launched a new health insurance scheme AB-MGRSBY after merging the Centre’s Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna and the state’s Bhamashah Swasthya Bima Yojna?
(a) Rajasthan
(b) Assam
(c) Kerala
(d) Odisha
(e) West Bengal

S15. Ans.(a)
Sol. The Rajasthan government has launched a new health insurance scheme AB-MGRSBY after merging the Centre’s Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna and the state’s Bhamashah Swasthya Bima Yojna.

Q16. Nadubhagam Chundan, the snake boat of _________________________, lifted the 67th edition of the Nehru Trophy at the Punnamada Lake in Alappuzha in Kerala.
(a) Vembanand Boat Club
(b) Village Boat Club
(c) Pallathuruthy Boat Club
(d) Police Boat Club
(e) United Boat club

S16. Ans.(c)
Sol. Nadubhagam Chundan, the snake boat of Pallathuruthy Boat Club, lifted the 67th edition of the Nehru Trophy at the Punnamada Lake in Alappuzha in Kerala.

Q17. Which of the following places will host the 5th edition of the aquaculture event, Aqua Aquaria India?
(a) Surat
(b) Patna
(c) Jaipur
(d) Amritsar
(e) Hyderabad

S17. Ans.(e)
Sol. Vice-President Venkaiah Naidu will inaugurate the 5th edition of the aquaculture event, Aqua Aquaria India, in Hyderabad.

Q18. Who among the following is the author of the book titled “India’s Lost Frontier the Story of the North-West Frontier Province of Pakistan”?
(a) Raghvendra Singh
(b) Kiran Bedi
(c) V K Singh
(d) Rajnath Singh
(e) Manmohan Singh

S18. Ans.(a)
Sol. The book, “India’s Lost Frontier the Story of the North-West Frontier Province of Pakistan”, has been penned by veteran civil servant Raghvendra Singh.

Q19. Union Minister of Health and Family Welfare was unanimously elected as Chair of the 72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia. Who is Union Minister of Health and Family Welfare?
(a) Amit Shah
(b) Mahesh Sharma
(c) Harsh Vardhan
(d) J P Nadda
(e) Smriti Zubin Irani

S19. Ans.(c)
Sol. Union Minister of Health and Family Welfare Harsh Vardhan was unanimously elected as Chair of the 72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia.

Q20. Who among the following is the chairman of Khadi and Village Industries Commission?
(a) Dhirendra Pal Singh
(b) Nand Kumar Sai
(c) Nagendra Nath Sinha
(d) Vinai Kumar Saxena
(e) Anita Karwal

S20. Ans.(d)
Sol. Vinai Kumar Saxena is the chairman of Khadi and Village Industries Commission.

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below






You may also like to Read:

Print Friendly and PDF