IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 6th September 2019

current-affairs-questions

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 6th September

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs


The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 6th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Central Bureau of Investigation’s 1st National Conference on Cyber Crime Investigation and Cyber Forensics was inaugurated in ________________________

(a) Bengaluru

(b) Chennai

(c) Kolkata

(d) New Delhi

(e) Srinagar

S1. Ans.(d)

Sol. Central Bureau of Investigation’s 1st National Conference on Cyber Crime Investigation and Cyber Forensics inaugurated in New Delhi.

Q2. Which of the following company has been fined with $170 million by the US’s Federal Trade Commission to settle allegations of collecting personal information about children?

(a) YouTube

(b) Instagram

(c) Facebook

(d) TikTok

(e) Whatsapp

S2. Ans.(a)

Sol. The US’s Federal Trade Commission has fined Google’s YouTube with $170 million to settle allegations of collecting personal information about children.

Q3. Rating agency CRISIL has lowered India’s fiscal year 2020 GDP growth forecast from 6.9% to _____________

(a) 6.3%

(b) 6.4%

(c) 6.5%

(d) 6.6%

(e) 6.7%

S3. Ans.(a)

Sol. Rating agency CRISIL has lowered India’s fiscal year 2020 GDP growth forecast from 6.9% to 6.3%.

Q4. Who among the following has been appointed as head coach and chief selector of Pakistan’s cricket team by the Pakistan Cricket Board?

(a) Younis Khan

(b) Saed Anwar

(c) Wasim Akram

(d) Mohammad Yousuf

(e) Misbah-ul-Haq

S4. Ans.(e)

Sol. Misbah-ul-Haq has been appointed as head coach and chief selector of Pakistan’s cricket team by the Pakistan Cricket Board.

Q5. Who among the following has been concurrently accredited as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Lesotho?

(a) Sanjeev Kumar Singla

(b) Arun Kumar Singh

(c) Jaideep Sarkar

(d) Navtej Sarna

(e) Harsh Vardhan Shringla

S5. Ans.(c)

Sol. Jaideep Sarkar has been concurrently accredited as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Lesotho.

Q6. On which day the United Nations observes International Day of Charity with the objective of sensitizing and mobilizing people to help others through volunteer and philanthropic activities?

(a) 2 September

(b) 3 September

(c) 4 September

(d) 5 September

(e) 6 September

S6. Ans.(d)

Sol. The United Nations observes 5 September every year as International Day of Charity with the objective of sensitizing and mobilizing people to help others through volunteer and philanthropic activities.

Q7. Name the Indian cricketer who will launch Rohit4Rhinos campaign in partnership with WWF India and Animal Planet to build awareness for the need to conserve the Greater One-Horned Rhinoceros or the Indian Rhino.

(a) Shikhar Dhawan

(b) Rohit Sharma

(c) Ajinkya Rahane

(d) Virat Kohli

(e) Bhuvnesh Kumar

S7. Ans.(b)

Sol. Rohit Sharma will launch Rohit4Rhinos campaign in partnership with WWF India and Animal Planet to build awareness for the need to conserve the Greater One-Horned Rhinoceros or the Indian Rhino.

Q8. Wipro Limited will offer a comprehensive suite of services to which bank for the next 7 years under the strategic contract with the bank valued at $300 million?

(a) ICICI Bank

(b) HDFC Bank

(c) Yes Bank

(d) IDBI Bank

(e) Punhab National Bank

S8. Ans.(a)

Sol. Wipro Limited has bagged a strategic contract valued at $300 million from the ICICI Bank under which it will offer a comprehensive suite of services to ICICI Bank for the next 7 years.

Q9. Nobel Laureate Professor Muhammad Yunus was conferred the ‘Lamp of Peace of Saint Francis’ award by the Vatican. He belongs to which country ?

(a) Afghanistan

(b) India

(c) Nepal

(d) Bangladesh

(e) Myanmar

S9. Ans.(d)

Sol. Nobel Laureate Professor Muhammad Yunus from Bangladesh was conferred the ‘Lamp of Peace of Saint Francis’ award by the Vatican.

Q10. According to the World Gold Council, which country has surpassed the Netherlands to move into the list of top 10 countries of world in terms of total gold reserves?

(a) Brazil

(b) China

(c) Germany

(d) Russia

(e) India

S10. Ans.(e)

Sol. According to the World Gold Council, India has surpassed the Netherlands to move into the list of top 10 countries of world in terms of total gold reserves.

Q11. The United Nations observes International Day of Charity to commemorate the death anniversary of _____________________________

(a) Jane Addams

(b) Barbara Mikulski

(c) Mother Teresa

(d) Alice Walker

(e) Stedman Graham

S11. Ans.(c)

Sol. The United Nations observes International Day of Charity to commemorate the death anniversary of Mother Teresa.

Q12. The Reserve Bank of India has made mandatory for banks to link retail and MSME loans to external interest rate benchmarks. This new norm will be effective from?

(a) 1st of September, 2019

(b) 1st of October, 2019

(c) 1st of November, 2019

(d) 1st of December, 2019

(e) 1st of January, 2020

S12. Ans.(b)

Sol. The Reserve Bank of India has made mandatory for banks to link retail and MSME loans to external interest rate benchmarks. This new norm will be effective from 1st of October, 2019.

Q13. _________________________ is the tallest Air Traffic Control tower in India with a height of 102 metres.

(a) Ahmedabad Air Traffic Service Complex

(b) Lucknow Air Traffic Service Complex

(c) Mumbai Air Traffic Service Complex

(d) Delhi Air Traffic Service Complex

(e) Kolkata Air Traffic Service Complex

S13. Ans.(d)

Sol. Delhi Air Traffic Service Complex is the tallest Air Traffic Control tower in India with a height of 102 metres.

Q14. Which country has unveiled the logo of the 2022 FIFA World Cup, constituting stylised Arabic white unisex shawl with maroon patterning with figure-of-eight symbolising infinity?

(a) Oman

(b) Kuwait

(c) Iran

(d) Bahrain

(e) Qatar

S14. Ans.(e)

Sol. Qatar has unveiled the logo of the 2022 FIFA World Cup, constituting stylised Arabic white unisex shawl with maroon patterning with figure-of-eight symbolising infinity.

Q15. The 2nd edition of books ‘Loktantra Ke Swar (Khand 2)’ and ‘The Republican Ethic (Volume 2) promotes and disseminates selected speeches of which of the following Indian personalities?

(a) Ram Nath Kovind

(b) Narendra Modi

(c) Atal Bihari Vajpayee

(d) A.P.J. Abdul Kalam

(e) Sarvepalli Radhakrishnan

S15. Ans.(a)

Sol. The 2nd editions of books ‘Loktantra Ke Swar (Khand 2)’ and ‘The Republican Ethic (Volume 2) promotes and disseminates selected speeches of President of India Shri Ram Nath Kovind.

Q16. India’s tallest ATC tower which aims to enhance the safety and boost the efficiency of air transport management services was recently inaugurated at which of the following Indian airport?

(a) Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport

(b) Netaji Subhas Chandra Bose International Airport

(c) Chennai International Airport

(d) Indira Gandhi International Airport

(e) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport

S16. Ans.(d)

Sol. India’s tallest ATC tower which aims to enhance the safety and boost the efficiency of air transport management services was recently inaugurated at Indira Gandhi International (IGI) Airport, Delhi.

Q17. Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan­dhan Yojana, an extension of the PM Shram Yogi Maan-dhan Yojana, will make all beneficiaries eligible for a monthly pension of ______________________ after the age of 60 years.

(a) Rs 2000

(b) Rs 3000

(c) Rs 4000

(d) Rs 5000

(e) Rs 6000

S17. Ans.(b)

Sol. Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan­dhan Yojana, an extension of the PM Shram Yogi Maan-dhan Yojana, will make all beneficiaries eligible for a monthly pension of Rs 3000 after the age of 60 years.

Q18. Who among the following is the Director of Central Bureau of Investigation?

(a) Ajit Kumar Doval

(b) Samant kumar Goel

(c) Yogesh Chander Modi

(d) Rajiv Mehrishi

(e) Rishi Kumar Shukla

S18. Ans.(e)

Sol. The Director of Central Bureau of Investigation is Rishi Kumar Shukla.

Q19. Who among the following is the Managing Director and CEO of rating agency CRISIL? 

(a) Raymond W. McDaniel Jr.

(b) Paul Taylor

(c) Ashu Suyash###

(d) Naresh Takkar

(e) Rajesh Mokashi

S19. Ans.(c)

Sol. Managing Director and CEO of CRISIL is Ashu Suyash.

Q20. Who among the following is the Managing Director & CEO of Wipro?

(a) Abidali Z. Neemuchwala

(b) Rajesh Gopinathan

(c) Ravinder Takkar

(d) Salil Parekh

(e) Padmaja Chunduru

S20. Ans.(a)

Sol. The Managing Director and CEO of Wipro is Abidali Z. Neemuchwala.

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read: