English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims – 11th December 2018

English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.

Directions (1-5): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blanks with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q1. ---------- solutions must be found for stubble-burning and the use of solid fuels in households, the two major sources of pollution, and State governments must be made accountable for tackling air pollution.

Temporary
Sustainable
Mundane
Tiring
Brief
Solution:
All options except option (a) and (b) are grammatically unfit. But contextually only option (b) fits appropriately.
Q2. A mechanism for -------- collection of farm residues has to be instituted.
Renewable
Slow
Tedious
Fast
Rapid
Solution:
All options except option (e) are grammatically and contextually unfit. 'Rapid' means at a fast rate.
Q3. Such measures should be ---------- by strong control over urban sources of pollution.
Support
Complemented
Integrate
Commence
Accomplish
Solution:
All options except option (b) are grammatically and contextually unfit. 'Complemented' means the quantity or amount that completes anything.
Q4. Fuels may be relatively cleaner today and vehicles better ----------- to cut emissions, but traffic densities in cities have led to a rise in pollution.
Angle
Operate
Engineered
Disorganized
Finagle
Solution:
All options except option (c) are grammatically and contextually unfit. 'Engineered' means to plan, construct, or manage as an engineer.
Q5. ---------- legislation by Parliament, the Supreme Court has asked States to implement a scheme framed by the Centre to protect witnesses in criminal trials from threat, intimidation and undue influence.
Late
Hanging
Unlikely
Pending
Fastidious
Solution:
All options except option (d) are grammatically and contextually unfit. 'Pending' means remaining undecided; awaiting decision or settlement; unfinished.
Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 11 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. . If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 
The NDA government’s scheme to ----6----- health cover of Rs. 5 lakh per year to 10 crore poor and ----7----- families through the Ayushman Bharat-National Health Protection Mission has taken a step forward with the Union Cabinet approving the modalities of its implementation. Considering the small window, just over a year, available before the term of the present government ends, ---8--- action is needed to roll out such an ambitious scheme. For a start, the apex council that will steer the program and the governing board to operationalize it in -----9----- with the States need to be set up. The States, which have a statutory responsibility for -----10----- of health care, have to act quickly and form dedicated agencies to run the scheme.
Q6.
Given
Neglect
Provide
Loose
Cut
Solution:
All options except option (c) are grammatically and contextually unfit. 'Provide' means to help with something.
Q7.
Malnutrition
Vulnerable
Sensitivity
Guarded
Secure
Solution:
All options except option (b) are grammatically and contextually unfit. 'Vulnerable' means capable of or susceptible to being wounded or hurt.
Q8.
Slow
Compelling
Voluntary
Secondary
Urgently
Solution:
All options except option (b) are grammatically and contextually unfit. 'Compelling' means an action that is to be taken necessarily.
Q9.
Companions
According
Partnership
Instant
Sympathy
Solution:
All options except option (c) are grammatically and contextually unfit.
Q10.
Available
Busy
Demand
Provision
Vacant
Solution:
All options except option (d) are grammatically and contextually unfit. 'Provision' means the providing or supplying of something, especially of food or other necessities.
Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
A. However, the most effective method to deal with stress is not one of these modern methods but rather a 5,000 year-old idea: Meditation.
B. People have tried various methods to help cope with stress, everything from exercise and diet to alternative methods like biofeedback.
C. Meditation allows us to step outside the situation, seeing ourselves as the observer rather than the victim, and opens us up to other points of view.
D. In this modern day and age, the negative effects of stress are unavoidable.
E. Meditation not only helps reduce the negative effects of stress, but also leads to a better sense of well-being by uniting mind and body.
Q11. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?
A
E
D
C
B
Solution:
The correct sequence is DBAEC.
In this modern day and age, the negative effects of stress are unavoidable. People have tried various methods to help cope with stress, everything from exercise and diet to alternative methods like biofeedback. However, the most effective method to deal with stress is not one of these modern methods but rather a 5,000 year-old idea: Meditation. Meditation not only helps reduce the negative effects of stress, but also leads to a better sense of well-being by uniting mind and body. Meditation allows us to step outside the situation, seeing ourselves as the observer rather than the victim, and opens us up to other points of view.
Q12. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
B
C
A
E
D
Solution:
The correct sequence is DBAEC.
Q13. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
E
D
C
A
B
Solution:
The correct sequence is DBAEC.
Q14. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
C
E
B
A
D
Solution:
The correct sequence is DBAEC.
Q15. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
C
B
E
A
D
Solution:
The correct sequence is DBAEC.

               



 You May also like to Read:


Print Friendly and PDF