ESIC UDC and Steno General Awareness | 29th March 2019

| Updated On January 16th, 2020 at 04:10 pm

Dear Aspirants, 

GA for ESIC UDC and Steno 2019-20:

Preparing for ESIC UDC and Steno Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in ESIC UDC and Steno Exam 2019-20.
Q1. Who among the following won the International Tennis Federation’s 25,000-dollar Women’s tournament in Singapore?
Anita Rana
Neha Chauhan
Shivali Raina
Priya Rawat
Ankita Raina
Solution:
India’s Ankita Raina has won the International Tennis Federation’s 25,000-dollar Women’s tournament in Singapore. In the Final, Ankita defeated top seed Arantxa Rus of the Netherlands, 6-3, 6-2.
Q2. Which of the following city hosted the World Economic Forum (WEF) annual meet?
Paris
Davos
Dubai
New York
Basel
Solution:
The World Economic Forum (WEF) annual meet had begun in Davos, Switzerland. The meeting will continue for 5 days. The theme of the event would be ‘Globalization 4.0: Shaping a Global Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution’.
Q3. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has set up an 11-member working group under the Chairmanship of____________.
R S Sharma
Shaktikanta Das
Ajay Tyagi
UK Sinha
Deepak Parekh
Solution:
The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has set up an 11-member working group under the Chairmanship of former SEBI chief UK Sinha to go into the concept of ‘Group Insolvency’ and suggest a suitable framework.
Q4. Who has been appointed as MD and CEO of IDFC First Bank for a period of three years?
M Vishwanathan
K V Thomas
V Vaidyanathan
Ashok Chawla
Rentala Chandrashekhar
Solution:
The Reserve Bank of India has approved the appointment of V Vaidyanathan as MD and CEO of IDFC First Bank for a period of three years.
Q5. Which Bank has rolled out the first US bank cryptocurrency?
Citigroup
Goldman Sachs
Wells Fargo
Bank of America
JP Morgan
Solution:
JP Morgan rolled out the first US bank cryptocurrency. The currency is designed to be decentralized so that no one has control over transactions being sent over the network. Cryptocurrencies are used successfully to move money between the bank and a client which usually runs on a blockchain technology.
Q6. The Reserve Bank of India (RBI) withdrew the ____________ limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments.
40%
50%
10%
20%
30%
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) withdrew the 20% limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments. As part of the review of the FPI investment in corporate debt undertaken in April 2018, it was stipulated that no FPI should have an exposure of more than 20% of its corporate bond portfolio to a single corporate (including exposure to entities related to the corporate).
Q7. The government of India gets _________________ crore from Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) by additional offering.
Rs 40000 crores
Rs 20000 crores
Rs 10000 crores
Rs 30000 crores
Rs 50000 crores
Solution:
The government of India gets Rs.10000 crore from Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) by additional offering. The government has absorbed approximately Rs.46000 crore by way of disinvestment with the successful offering of Bharat-22 ETF.
Q8. Who among the following was presented with the prestigious 2019 Rosa Park Trailblazer award?
S. Chandrasekhar
Narinder Singh Kapany
Gurinder Singh Khalsa
Vinod Khosla
Mira Nair
Solution:
The Indian-American Sikh Gurinder Singh Khalsa, 45, who lives in Fishers of Indiana, US was presented with the prestigious 2019 Rosa Park Trailblazer award after being selected for champions of the diversity by the Indiana Minority Business Magazine.
Q9. Who has been sworn in as Madagascar President?
Donald Tusk
Stefan Lofven
Andry Rajoelina
Gaston Browne
Theresa May
Solution:
Madagascar president, Andry Rajoelina, has sworn into office after taking the oath in Antananarivo before nine judges of the High Constitutional Court. He won nearly 56% to defeat another former president, Marc Ravalomanana.
Q10. India Steel 2019 Exhibition and Conference was hosted by_________.
Pune
Mumbai
Delhi
Goa
Kochi
Solution:
India Steel 2019 Exhibition and Conference had begun in Mumbai. The three-day event organized by the Ministry of Steel helped chart out the future growth path of the steel industry.
Q11. India and Sri Lanka signed an MoU to provide modern infrastructural facilities to Swami Vipulananda Institute of Aesthetic Studies of Eastern University in _________.
The UK
Norway
Bhutan
Nepal
Sri Lanka
Solution:
India and Sri Lanka signed an MoU to provide modern infrastructural facilities to Swami Vipulananda Institute of Aesthetic Studies of Eastern University in Batticaloa district of Sri Lanka.
Q12. What is the currency of Colombia?
Rand
Peso
Dinar
Euro
Dollar
Solution:
The peso is the currency of Colombia.
Q13. In which year former Prime Minister of India Atal Bihari Vajpayee was awarded with Bharat Ratna?
2012
2016
2017
2015
2014
Solution:
Atal Bihari Vajpayee was awarded with Padma Vibhushan in 1992 and Bharat Ratna in 2015 for his contributions to the country.
Q14. Who is Theresa May?
Governor of Bank of England
Chairman of the Federal Reserve
President of Brazil
Chancellor of Germany
Prime Minister of the United Kingdom
Solution:
Theresa May is a British politician serving as Prime Minister of the United Kingdom and Leader of the Conservative Party since 2016.
Q15. Which organisation, as a part of its three-city PolicyHack series, hosted an interactive hackathon, where teachers focused on their learning journey in New Delhi?
Microsoft
Dell
Google
Infosys
TCS
Solution:
Dell, as a part of its three-city PolicyHack series, hosted an interactive hackathon, where teachers focused on their learning journey in New Delhi. The initiative allows the teaching fraternity to come up with solutions for problems faced by teachers inside and outside the classroom.
       

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF