GA Questions Asked in SBI PO Main 2019: Check Here

| Updated On September 9th, 2019 at 04:06 pm

Dear Aspirants,
 
GA Questions Asked in SBI PO Main 2019: Check Here

 

GA Questions Asked in SBI PO Main 

Here are the GA Questions asked in SBI PO Main 2019 Exam. The exam level of SBI PO Main 2019 was of Moderate- Difficult. Check out the SBI PO main 2019 Exam Analysis here. Most of the questions were asked from GA Power Capsule.

Q1.
In union budget 2019-20, Railways has received a budgetary allocation of-?
Answer: Rs 65,837 crore 
 
Q2. The Government of India, the Government of Kerala and the __________ signed a Loan Agreement of USD 250 million for the First Resilient Kerala Program to enhance the State’s resilience against the impacts of natural disasters and climate change.
Answer: World Bank
 
Q3. How much fund allocation for public sector banks in budget 2019-20?
Answer: Rs 70,000 crores 
 
Q4. Which insurance company announced the launch of ‘Wings’, a specially designed mentorship program to empower the female workforce.
Answer: Aviva Life Insurance 
 
Q5. Which bank has partnered with M1Xchange Trade Receivables Discounting System (TReDS) platform for MSME bill discounting?
Answer: Bank of Maharashtra
 
Q6. Abhijeet Gupta is related to which sports?
Answer: Chess
 
Q7. Who becomes only the second Indian sprinter to win a gold in a global event in Italy?
Answer: Dutee Chand
 
Q8. Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana launched in- 
Answer: Madhya Pradesh
 
Q9. FM Nirmala Sitharaman retain fiscal deficit target at __________ of GDP in financial year 2019-20. 
Answer: 3.3%
 
Q10. Which state government has launched the water conservation scheme Jalamrutha?
Answer: Karnataka
 
Q11. Who has won the CEAT International Cricketer of the Year Award?
Answer: Virat Kohli
 
Q12. Which railway had come up with an innovative solution to keep the elephants away from the railway tracks?
Answer: Northeast Frontier Railways (NFR) 
 
Q13. What is the theme of World happiness day 2019?
Answer: Share Happiness and be a part of Something Amazing
 
Q14. __________ is a three-year road map for medium-term objective to be achieved for improving regulation, supervision of the RBI.
Answer: Utkarsh 2022
 
Q15. Name the Captain, who becomes the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA)?
Answer: Aarohi Pandit
 
Q16. Which company has emerged, India most attractive employer brand, says survey?
Answer: Amazon
 
Q17. Which bank has been identified as number 1 bank by customers in India, as per Forbes World’s Best Bank survey?
Answer: HDFC Bank
 
Q18. Deposits in Jan Dhan accounts have crossed how much mark 
Answer: Rs 1 lakh crore
 
Q19. Pinaka is a multiple rocket launcher produced in India and developed by-?
Answer: DRDO
 
Q20. Which company has partnered with The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) to deploy Project Sangam?
Answer: Microsoft 

 

Q21. The Reserve Bank of India has constituted a six-member committee on Development of Housing Finance Securitisation Market to review the existing state of mortgage securitisation in India. The committee will be headed by-?
Answer: Harsh Vardhan

Q22. ____________ and Commonwealth Bank of Australia (CBA) was the organizer and the main buyer of the issue of the “Bondi” bond, short for Blockchain Offered New Debt Instrument, with a 2-year maturity term.
Answer: World Bank

Q23. ICICI Bank to buy stake in ___________ subsidiary INX for ₹31 crore.
Answer: BSE

Q24. New Space India Limited (NSIL) which will serve as the commercial arm of-?
Answer: ISRO

Q25. A Centre for Disability Sports will be set up in-
Answer: Madhya Pradesh

Q26. G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting held in-
Answer: Fukuoka, Japan

Q27. Receivables Exchange of India Ltd (RXIL) was incorporated on 25th February 2016 as a joint venture between-?
Answer: SIDBI

Q28. The IFSC is an 11-character code with the first four alphabetic characters representing the bank name, and the last six characters (usually numeric, but can be alphabetic) representing the branch. The fifth character is 0 (zero) and reserved for-?
Answer: Future Use

Q29. The government has set up an 18-member working group for the revision of the current series of Wholesale Price Index. This committee under Chairmanship of-?
Answer: Ramesh Chand

Q30. National Housing Bank (NHB), a Government of India owned entity, was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. Who is present Managing Director of NHB?
Answer: SK Hota

Q31. Which country has inaugurated first model village built with Indian assistance recently?
Answer: Sri Lanka

Q32. The lenders of Essar Steel have told the Supreme Court that the NCLAT has misconstrued and misinterpreted the provisions of the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) to such an extent that the statute itself has been literally rewritten. What is the full form of NCLAT?
Answer: National Company Law Appellate Tribunal

Q33. Which city named UNESCO World Heritage Site, second Indian city in the list?
Answer: Jaipur

Q34. Who has been appointed as an additional director on the board of Yes Bank?
Answer: R Gandhi

Q35. The World Happiness Report was produced in partnership with-?
Answer: The Ernesto Illy Foundation

Q36. Which state/UT has topped the list of states with the maximum percentage of  Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) beneficiaries availing at least four refills.
Answer: Delhi

Q37. The report’s Gender Gap Index ranks countries according to the calculated gender gap between women and men in four key areas. Which area is not them?
Answer: Environment

Q38. Trading of priority sector lending certificates (PSLCs) on the government’s ____________ portal by banks will attract integrated goods and services tax (IGST).
Answer: e-Kuber

Q39. A person resident in India as defined under the Foreign Exchange Management Act, 1999 are eligible to invest in  Sovereign Gold Bond (SGB). Eligible investors include-?
Answer: Individuals, HUFs, trusts, universities and charitable institutions.

Q40. Which company has announced the launch of its new Wings application in India on Google Play Store?
Answer: BSNL

 
 
 
 
 
All the Best BA’ians for SBI Clerk Main 2019!!