General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 27th November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 26th November 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.

About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 8 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
16999 1416/month
BUY NOW

Q1. The Centre has assured _______ government that nearly 450 crore rupees will be reimbursed to it in connection with the expenditure incurred for procuring cereals and coarse cereals.
Telangana
Kerala
Karnataka
Andhra Pradesh
Maharashtra
Solution:
The Centre has assured Karnataka government that nearly 450 crore rupees will be reimbursed to it in connection with the expenditure incurred for procuring cereals and coarse cereals.
Q2. Union Railway Minister Piyush Goyal and the state Chief Minister Raman Singh laid the foundation stone of two key railway projects in Chhattisgarh. Who is the present Governor of Chhattisgarh?
E.S.L. Narasimhan
Anandiben Patel
Lal Ji Tandon
Baby Rani Maurya
Kalyan Singh
Solution:
The construction of a new railway line connecting Katghora-Mungeli-Kawardha-Dongargarh would accelerate the growth of the mineral rich region. Anandiben Patel is the present Governor of Chhattisgarh.
Q3. Who was recently sworn in as the 114th Justice of the Supreme Court of the United States.
Tarun Gogoi
John Roberts
Mike Pence
Mike Pompeo
Brett Kavanaugh
Solution:
In USA, President Donald Trump's controversial nominee Brett Kavanaugh was sworn in as the 114th Justice of the Supreme Court.
Q4. Which of the following state recently inaugurated its first Investors Summit at its capital city?
Chhattisgarh
Uttarakhand
Assam
Jharkhand
Bihar
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the first Uttarakhand Investors Summit in Dehradun. All the leading business firms and industrial houses participated in the two-day event to explore investment opportunities in the hill state in 12 major sectors, including tourism and hospitality.
Q5. The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in-
Japan
Thailand
China
Hong Kong
Singapore
Solution:
The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in Hong Kong.
Q6. The DAX is a blue chip stock market index. DAX index belongs to which of the following stock exchanges?
France
Germany
Canada
Brazil
Japan
Solution:
The DAX is a blue chip stock market index consisting of the 30 major German companies trading on the Frankfurt Stock Exchange. Prices are taken from the Xetra trading venue.
Q7. The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalisation-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the ____________ stock market.
Australia
South Africa
Canada
Thailand
Singapore
Solution:
The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalisation-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the Singapore stock market.
Q8. The country's biggest skill competition, India Skills 2018 has recently been concluded in ________.
New Delhi
Patna
Goa
Ahmadabad
Bengaluru
Solution:
The country's biggest skill competition, India Skills 2018 has concluded in New Delhi. The 164 winners were awarded by Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Anant Kumar Hegde.
Q9. The 45th World Skills Competition 2019 will take place in which of the following country.
India
South Korea
China
Finland
Russia
Solution:
Some of the winners of the India Skills 2018 will be given additional training, before they represent India at the 45th World Skills Competition at which will be taking place at Kazan, Russia in 2019.
Q10. In India, Air Force day is celebrated on _______.
26 July
4 October
8 October
16 December
8 September
Solution:
The Indian Air Force is celebrating its 86th Anniversary on 08 Oct 2018. To mark the occasion and in keeping up with the tradition, IAF has planned a grand Parade cum Investiture Ceremony at Air Force Station Hindan (Ghaziabad).
Q11. President Ram Nath Kovind has reached Tajikistan on a three-day visit. What is the currency of Tajikistan?
Somoni
Som
Tenge
Manat
Pesa
Solution:
Somoni is the currency of Tajikistan.
Q12. Kampala is the capital city of-
Senegal
Ghana
Uganda
Morocco
Nigeria
Solution:
Kampala is Uganda's national and commercial capital.
Q13. Where is the Headquarters of European Union?
Paris
Brussels
London
Bern
Lisbon
Solution:
The Headquarters of European Union is located in Brussels, Belgium.
Q14. Mohammad Abdul Hamid is the current President of-
Afghanistan
Bangladesh
Pakistan
Iran
Qatar
Solution:
Mohammad Abdul Hamid is the current President of Bangladesh.
Q15. Maritime Exercise between Japan and India 'JIMEX 18' has conducted in _________.
Kochi
Chennai
Visakhapatnam
Thiruvananthapuram
Andaman and Nicobar Islands
Solution:
Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF) Ships Kaga, an Izumo Class Helicopter Destroyer and Inazuma – a Guided Missile Destroyer arrived at Visakhapatnam to participate in Maritime Exercise Between Japan and India 'JIMEX 18'.
               



You may also like to read:
             

Print Friendly and PDF