General Awareness For IBPS Clerk and NIACL AO Main | 19th January 2019

Dear Aspirants,

general-awareness-questions-for-ibps-clerk-main

General Awareness for IBPS Clerk Main 2018-19

Preparing for NIACL AO and IBPS Clerk Main Examinations!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Karnataka Bank PO and Lakshmi Vilas Bank PO Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank, Insurance and other competitive examinations.

Q1. International Human Solidarity Day is organized across the world on __________.
10th December
22th December
18th December
20th December
26th December
Solution:
International Human Solidarity Day is organized across the world on 20th December. It is a day to celebrate our unity in diversity and also a day to remind governments to respect their commitments to international agreements.
Q2. Which of the following organisation has unveiled its comprehensive national Strategy for New India titled ‘Strategy for New India @75’?
Planning Commission
NITI Aayog
Ministry of Finance
Ministry of Rural Development
Ministry of Housing and Urban Affairs
Solution:
NITI Aayog unveiled its comprehensive national Strategy for New India titled ‘Strategy for New India @75’, which defines clear objectives for 2022-23. The document was released by the Finance Minister of India Mr Arun Jaitley.
Q3. Lok Sabha has passed the _______ which is aimed at prohibiting commercial surrogacy and unethical practices relating to it.
Surrogacy Act, 2014
Surrogacy (Regulation) Bill, 2018
Prohibition of Surrogacy Bill, 2008
Surrogacy (Regulation) Bill, 2016
Surrogacy (Regulation) Bill, 2010
Solution:
Lok Sabha has passed the Surrogacy (Regulation) Bill, 2016 which is aimed at prohibiting commercial surrogacy and unethical practices relating to it. The Bill has provisions to constitute National Surrogacy Board, State Surrogacy Boards, and appointment of appropriate authorities for regulation of surrogacy.
Q4. With which of the following organization, the Ministry of Rural Development (MoRD) recently signed MoU for training rural youth for skill development?
Shri Vishwakarma Skill University
TeamLease Skills University
Ford Motor Company
Tata Motors
Maruti Suzuki India Ltd
Solution:
Ministry of Rural Development (MoRD) signed MoU with Maruti Suzuki India Ltd for training rural youth for skill development in presence of Minister of Rural Development Narendra Singh Tomar.
Q5. India Banking Conclave 2018 was held in __________ which was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR).
Mumbai
Pune
Chennai
New Delhi
Kolkata
Solution:
India Banking Conclave 2018 was held in New Delhi. The India Banking Conclave 2018 was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR). Knowledge Partner of the conclave was NITI Aayog. The conclave focused on reforming the banking sector.
Q6. Name the India based company that has announced that its wholly-owned subsidiary has won an international arbitration award of $56 million (Rs 390 crore) against Prestige Capital Holdings (a Seychelles-based company) and Kokos Jiang.
Adani Group
Birla Group
Tata Sons
Reliance Power
HAL
Solution:
Reliance Power has announced that its wholly-owned subsidiary Reliance Power Netherlands BV has won an international arbitration award of $56 million (Rs 390 crore) against Prestige Capital Holdings (a Seychelles-based company) and Kokos Jiang.
Q7. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose what percent to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal?
20%
18%
23%
28%
26%
Solution:
According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose 23% to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal. The foreign fund inflows in April-June 2017-18 stood at 10.4 billion dollars.
Q8. Who among the following men player has been named as the 2018 ITF World Champion?
Novak Djokovic
Roger Federer
Andy Murray
Stan Wawrinka
John McEnroe
Solution:
The International Tennis Federation (ITF) announced that Serbia’s Novak Djokovic and Romania’s Simona Halep have been named the 2018 ITF World Champions. Djokovic receives the honour for the sixth time.
Q9. Who among the following women player has been named as the 2018 ITF World Champion?
Venus Williams
Caroline Wozniacki
Martina Navratilova
Simona Halep
Naomi Osaka
Solution:
The International Tennis Federation (ITF) announced that Serbia’s Novak Djokovic and Romania’s Simona Halep have been named the 2018 ITF World Champions. It is the first year Halep has been recognised.
Q10. Who has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes?
Nripendra Misra
Pranab Kumar Das
Snehlata Shrivastava
Hasmukh Adhia
Pramod Kumar Misra
Solution:
Senior bureaucrat Pranab Kumar Das has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. Das, special secretary and member (customs) at CBIC, will succeed S Ramesh.
Q11. The U.N. General Assembly voted nearly unanimously to adopt a framework to strengthen the international response to the global refugee crisis. Which of the following two nations voted against the Global Compact on Refugees?
The United States and Israel
The United States and Hungary
Israel and Philistines
France and The United States
Spain and Hungary
Solution:
The U.N. General Assembly voted nearly unanimously to adopt a framework to strengthen the international response to the global refugee crisis. The United States and Hungary were the only two nations that voted against the Global Compact on Refugees, while 181 countries voted in favor. The Dominican Republic, Eritrea, and Libya abstained.
Q12. Tilaiya Dam was the first of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. It was constructed across-
Barakar River
Konar River
Subernarekha River
Ganga River
Damodar River
Solution:
Tilaiya Dam was the first of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. It was constructed across the Barakar River, at Tilaiya in Koderma district in the Indian state of Jharkhand and opened in 1953.
Q13. In which state, Jalaput hydroelectric dam is situated?
Uttarakhand
Rajasthan
Odisha
West Bengal
Uttar Pradesh
Solution:
Jalaput hydroelectric dam is built on the Machkund River in Odisha.
Q14. Farakka Barrage is located in-
Uttarakhand
Rajasthan
Odisha
West Bengal
Uttar Pradesh
Solution:
Farakka Barrage Project with headquarters at Farakka in Murshidabad district of West Bengal is a subordinate office under the Union Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation. The Farakka Barrage Project Authority was set up in 1961.
Q15. “Changing India”, a book was released at an event in New Delhi. It has been authored by ______.
Venkaiah Naidu
Pranab Mukherjee
Madhavrao Scindia
Sachin Pilot
Manmohan Singh
Solution:
Former Prime Minister Manmohan Singh released his book titled “Changing India” at an event in New Delhi. In the book, the Congress leader narrated his journey from an economist to a politician and shared anecdotes from his life.
               




You may also like to Read:
   
      


Print Friendly and PDF

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?