General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main: 22nd August 2019

general-awareness-quiz-for-ibps-rrb-mains-2019

General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main

As we know that the main examination of IBPS RRB PO/Clerk 2019 will consist of 40 questions from General Awareness section. In this post, we have provided you General Awareness MCQs to ace IBPS RRB Main exam 2019. Practice daily IBPS RRB GA Quiz to sail through IBPS RRB VIII 2019 examination.

Q1. Digital payments company Paytm, in association with _________________, has launched its first credit card called Paytm First Card. 

(a) ICICI Bank
(b) SBI
(c) Yes Bank
(d) Citi Bank 
(e) HDFC Bank
S1. Ans.(d)
Sol. Digital payments company Paytm, in association with Citibank, launched its first credit card called Paytm First Card. Paytm First Card comes with unlimited cashback and will be accepted in India as well globally. The card is issued by Citibank and doesn’t involve any hidden fees or charges. An annual fee of Rs 500 will be fully waived off on expenses above Rs 50,000 per year.
Q2. Which Telecom company and HDFC Life Insurance have tied up to offer life cover for customers who get a prepaid recharge done? 
(a) Bharti Airtel 
(b) Vodafone
(c) BSNL
(d) Jio
(e) Idea
S2. Ans.(a)
Sol. Bharti Airtel and HDFC Life Insurance have tied up to offer life cover for customers who get a prepaid recharge done. Airtel’s new Rs249-prepaid bundle (which will include 2 GB data, unlimited calls across networks, and 100 SMSes per day) will also offer a cover worth Rs4 lakh from HDFC Life.
Q3. Which of the following country is unanimously chosen as co-chair of the Consultative Group (CG) of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) for the fiscal year 2020?
(a) USA
(b) Canada
(c) Japan
(d) China
(e) India 
S3. Ans.(e)
Sol. India is unanimously chosen as co-chair of the Consultative Group (CG) of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) for the fiscal year 2020. The decision was taken during the CG meeting of GFDRR held in Geneva, Switzerland, on the margins of the 6th Session of the GPDRR 2019.
Q4. Merchant service and UPI payments app BharatPe has roped in Bollywood actor/actress _____________________ as its brand ambassador. 
(a) Alia Bhatt
(b) Ranveer Singh
(c) Salman Khan 
(d) Deepika Padukone
(e) Amitabh Bachchan
S4. Ans.(c)
Sol. Merchant service and UPI payments app BharatPe has roped in Bollywood actor Salman Khan as its brand ambassador. The new brand campaign with Khan will be focused towards educating merchants and users about UPI payments along with driving adoption of BharatPe app for all their business needs.
Q5. The Reserve Bank of India has appointed its former Deputy Governor, R Gandhi, on the board of private sector lender ____________________ as an additional director.
(a) HDFC Bank
(b) Yes Bank 
(c) Axis Bank
(d) ICICI Bank
(e) Kotak Mahindra Bank
S5. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has appointed its former Deputy Governor, R Gandhi, on the board of private sector lender YES Bank as an additional director.
The appointment has been done in exercise of powers conferred under sub-section (1) of Section 36AB of the Banking Regulation Act, 1949. The RBI has the power to appoint additional directors on the board of a bank if it feels it is in the interest of the banking company or its depositors.
Q6. According to Economy Survey 2018-19, The Government has projected the real GDP growth for the year 2019-20 at ___________________ percent, on the back of the anticipated pickup in the growth of investment and acceleration in the growth of consumption.
(a) 8.00%
(b) 7.75%
(c) 7.50%
(d) 7.25%
(e) 7.00% 
S6. Ans.(e)
Sol. The Government has projected the real GDP growth for the year 2019-20 at 7 percent, on the back of the anticipated pickup in the growth of investment and
acceleration in the growth of consumption.
Q7. Who has tabled the Economic Survey 2018-19 in Parliament on 04th July and clearly stated that the year 2019-20 has delivered a huge political mandate for the government?
(a) Nirmala Sitharaman 
(b) Piyush Goyal
(c) Arun Jaitley
(d) Jayant Sinha
(e) Anurag Thakur
S7. Ans.(a)
Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman tabled the Economic Survey 2018-19 in Parliament today (04th July 2019), which clearly stated that the year 2019-20 has delivered a huge political mandate for the government, which augurs well for the prospects of high economic growth. 
Q8. Report projecting a decline in growth of world output and that of EMDEs by 0.3 and 0.1 percentage points respectively. What is the full form of EMDEs?
(a) Emerging Management and Developing Economies
(b) Emerging Market and Department Economies
(c) Emerging Market and Developing Economies 
(d) Economy Market and Developing Emerging
(e) Emerging Mangoman and District Economies
S8. Ans.(c)
Sol. Report projecting a decline in growth of world output and that of Emerging Market and Developing Economies (EMDEs) by 0.3 and 0.1 percentage points respectively. 
Q9. India continues to remain the fastest growing major economy in the world in 2018-19, despite a slight moderation in its GDP growth from 7.2 percent in 2017-18 to ______________ percent in 2018-19. 
(a) 7.00%
(b) 6.50%
(c) 7.10%
(d) 6.80% 
(e) 6.90%
S9. Ans.(d)
Sol. India continues to remain the fastest growing major economy in the world in 2018- 19, despite a slight moderation in its GDP growth from 7.2 percent in 2017-18 to 6.8 percent in 2018-19.
Q10. World Day for International Justice is celebrated on 17th July and organised by the International Criminal Court. Where is the Headquarter of the International Criminal Court?
(a) Geneva, Switzerland
(b) Washington DC, USA
(c) Rome, Italy
(d) The Hague, Netherlands  
(e) Vienna, Austria
S10. Ans.(d)
Sol. The Headquater of International Criminal Court in The Hague, Netherlands.
Q11. Hima Das is an Indian Splinter. She is from?
(a) Nagaland
(b) Manipur
(c) Assam 
(d) Sikkim
(e) Arunachal Pradesh
S11. Ans.(c)
Sol. Hima Das belongs to North-East State Assam.
Q12. ADB cuts India’s GDP growth rate from 7.2% to 7.0% for Financial Year 2020. Who is the present President of ADB Bank?
(a) David Malpass
(b) Jin Liqun
(c) Christine Lagarde
(d) Jim Yong Kim
(e) Takehiko Nakao 
S12. Ans.(e)
Sol. The present President of ADB Bank is Takehiko Nakao.
Q13. China gifts warship ‘P625’ to Sri Lanka. What is the Capital of Sri Lanka?
(a) Moscow
(b) Delhi
(c) Washington D.C.
(d) Sri Jayawardenepura Kotte 
(e) Beijing
S13. Ans.(d)
Sol. The Capital of Sri Lanka is Sri Jayawardenepura Kotte.
Q14. The Indian Navy’s first full-fledged Services Selection Board (SSB) was inaugurated by Navy Chief Admiral ________________ at Diamond Harbour near Kolkata, West Bengal. 
(a) Birender Singh Dhanoa
(b) Karambir Singh
(c) Robin K Dhowan
(d) Bipin Rawat
(e) Sunil Lanba 
S14. Ans.(e)
Sol. The Indian Navy’s first full-fledged Services Selection Board (SSB) was inaugurated by Navy Chief Admiral Sunil Lanba at Diamond Harbour near Kolkata, West Bengal. Spread over 27 acres on the banks of Hooghly, the SSB (Kolkata) has the capacity to screen 5,000 officer-candidates annually.
Q15. In which city, Consultative Group (CG) meeting of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) was held?
(a) New Delhi
(b) Vienna
(c) New York
(d) Geneva 
(e) Moscow
S15. Ans.(d)
Sol. India has been unanimously chosen as co-chair of the consultative group for Global Facility for Disaster Reduction and Recovery for 2020 fiscal, the Home Ministry said in a statement. The decision was taken during the group’s meeting in Geneva, Switzerland, on the margins of the 6th session of the Global Platform for Disaster Risk Reduction (GFDRR)-2019.



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF