IBPS PO Prelims English Quiz: 22nd August 2019

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW
ibps-po-prelims-english-quiz-2019


IBPS PO Prelims English Quiz


The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Starter Quiz for 22nd August 2019.

Direction (1-15); Select the
phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to
form a single sentence from the two sentences given below, implying the same
meaning as expressed in the statement sentences.
Q1.
(I)Akshita has been consistently working
hard to crack IAS exam.
(II)The result proves her intelligence
and constant effort.
(i)Since Akshita has….
(ii)Akshita’s result proves….
(iii)Although Akshita was………
(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of these 
S1. Ans. (a)

Sol. Only (i) starter can be used to frame the grammatically and contextually correct sentence, sentence thus formed is:



“Since Akshita has been consistently working hard to crack the IAS exam, the result proves her intelligence and constant effort”. So option (a) is the right answer choice.


Q2.
(I)Do not make the food too much spicy.
(II)It irritates children’s delicate
stomach.
(i)Making food too……..
(ii)Since Children have….
(iii)Irritating children’s…..
(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (ii)
(c)Only (iii)
(d)Both (i) and (iii)
(e)None of these 

S2. Ans. (b)

Sol. Both starters (i) and (ii) are suitable to form a meaningful sentence with the given two statements. As:



(i)Making food too much spicy irritates children’s delicate stomach.


(ii)Since children have delicate stomach, do not make the food too much spicy.  

Hence, option (b) is the correct answer choice.

Q3.
(I)The announcer advised applicants to
self-attest their documents.
(II)It was mandatory for those applying
to get a passport.
(i)Applicants were advised…..
(ii)Since self-attested documents…….
(iii)Because self-attested documents………
(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of these 
S3. Ans. (d)

Sol. All the starters (i), (ii) and (iii) are fit to frame a grammatically and contextually correct sentence, as given below:

(i)Applicants were advised by the announcer to self-attest their documents as it was mandatory for those applying to get a passport. 



(ii)Since self-attested documents were mandatory for those applying to get a passport, the announcer advised applicants to self-attest their documents.


(iii)Because self-attested documents were mandatory for those applying to get a passport, the announcer advised applicants to self-attest their documents.



Q4.
(I)Sunita’s body is not immune anymore
according to the doctor.
(II)Her body is vulnerable to any
disease.
(i)Since her body is vulnerable to…….
(ii)Sunita’s loss of immunity makes………
(iii)Because of loss of immunity…….
(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)Both (ii) and (iii)
(e)None of these
S4. Ans. (d)

Sol. Both (ii) and (iii) starters are fit to frame a contextually and grammatically correct sentence from the given two statements. As:



(i)Sunita’s loss of immunity makes her body vulnerable to any disease according to the doctor. 


(ii)Because of loss of immunity, Sunita’s body is vulnerable to any disease according to the doctor. 

 Q5.

(I)He would take up the issue with
his lawyer.
(II)His order was delivered by a
Muslim man.

(i)Since he did not want……
(ii)Because his order was……
(iii)Getting his order……..

(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Both (ii) & (iii)
(d)Only (iii)
(e)None of these


 S5. Ans. (c)

Sol. Both (ii) and (iii) starters are fit for framing meaningful and grammatically correct sentence. As:



(i)Because his order was delivered by a Muslim man, he would take up the issue with his lawyer.


(ii)Getting his order delivered by a Muslim man would lead him taking up the issue with his lawyer.



Q6.
(I)The Pakistan Army and terrorists are desperate to disrupt peace
in J&K.
(II)Searches on the trek routes and the highways are going on

(i)Given that the Pakistan Army………..
(ii)Because of the desperation…..
(iii)To avoid peace disruption……..

(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Both (ii) & (iii)
(d)Both (i) and (ii)
(e)None
of These


 S6. Ans. (d)

Sol. The sentences framed with (i) and (ii) starters are as below:



(i)Given that Pakistan Army and terrorists are desperate to disrupt peace in J&K, searches on the trek routes and the highways are going on.


(ii)Because of the desperation of Pakistan Army and terrorists to disrupt peace in J&K, searches on the trek routes and the highways are going on.

Hence, option (d) is correct answer choice.

Q7.
(I) I do not know how to access it.
(II)I have heard about the dark
goings-on in the dark web
(i) Though I do……
(ii) In spite of being unknown about………
(iii) Given that I do………..
(a) Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None
of These
 S7. Ans. (d)

Sol. Hereall the three starters are suitably fit to frame a single sentence which is both meaningful and grammatically correct. 


(i)Though I do not know how to access it yet I have heard about the dark goings-on in the dark web.

(ii)In spite of being unknown about how to access it, I have heard about the dark goings-on in the dark web.



(iii)Given that I do not know how to access it, I have heard about the dark goings-on in the dark web. 


Hence, answer (d) is right answer choice.


Q8.
(I)We have end-to-end encryption on WhatsApp.

(II)We do not have access to the
content.

(i)Due to having end……

(ii)As we have…….

(iii)Accessed
whatsapp content………
(a)Only (i)
(b)Both (i) and (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None
of These

 S8. Ans. (b)

Sol. 



The sentences thus formed with the (i) and (ii) starters are:


(i)Due to having end to end encryption on Whatsapp, we do not have access to the content. 

(ii)As we have end to end encryption on Whatsapp, we do not have access to the content.
Hence, option (b) is right answer choice.

Q9.
(I)The Prime Minister has characterised
the decision as ‘historic’.

(II)It is providing a new beginning for
J&K and Ladakh.
(i) Since the Prime Minister has…
(ii) It is providing a new beginning to
characterise…
(iii) Considering the Prime Minister
has…
(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (iii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None
of These
 S9. Ans. (b)

Sol. 


The sentences formed are:

(i) Since the Prime Minister has characterised the decision as ‘historic’, It is providing a new beginning for J&K and Ladakh. 



(ii) Considering the Prime Minister has characterised the decision as ‘historic’, It is providing a new beginning for J&K and Ladakh.


Q10.
(I)There might be some demerits of
constitutional guarantees such as Article 370

(II) It cannot be ignored that it was
intended to accommodate Kashmir’s diversity.
(i) Whatever might be the demerits…
(ii) Although there might be…
(iii) Ignoring the demerits…
(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (iii)
(c) Both (i) and (ii)
(d)All of the above
(e)None
of these
 S10. Ans. (c)

Sol. The sentences formed are:



(i)Whatever might be the demerits of constitutional guarantees such as Article 370, it cannot be ignored that it was intended to accommodate Kashmir’s diversity.


(ii) Although there might be some demerits of constitutional guarantees such as Article 370, it cannot be ignored that it was intended to accommodate Kashmir’s diversity.


Q11.
(I)The manner in which India had dealt
with such asymmetry in the past needs to be recognised

(II) It has made India and the Indian
Constitution the envy of the rest of world.
(i) India and the Indian Constitution…
(ii) It needs to be recognised that the
manner…
(iii) 
The asymmetry in the past…
(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (iii)
(c) Both (i) and (ii)
(d)All of the above
(e)None
of these

S11. Ans. (a)

Sol. The sentence thus formed is:



(i) It needs to be recognised that the manner in which India had dealt with such asymmetry in the past has made India and the Indian Constitution the envy of the rest of world. 



Q12.
(I) China can be expected to raise the
ante on both the border and in the Indian Ocean region.

(II)It possesses one of the most
powerful militaries in the world and with growing acceptance of the Belt and
Road Initiative
(i) Growing acceptance of the…
(ii) The most powerful militaries…
(iii) China can be expecting…
(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (iii)
(c) Both (i) and (ii)
(d)All of the above
(e)None
of These
S12. Ans. (e)

Sol. 


None of the given starters are suitable to form a grammatically and contextually correct sentence.


Q13. (I) The
successful commissioning of the Alaknanda hydropower plant was a moment of
personal gratification for me.

(II) The project had seen every possible obstacle—from
floods and geological surprises to multiple litigations.
(i) The successful commissioning…
(ii) Due to successful commissioning…..
(iii) Since the project had…
(a)   Only (i) is
correct
(b)   Only (ii) is
correct
(c)   Only (iii) is
correct
(d)   Both (i) and
(iii) are correct
(e)   All are
correct.

 S13. Ans. (d)

Sol.  


Only (i) and (iii) are correct

(i) The successful commissioning of the Alaknanda hydropower plant was a moment of personal gratification for me, for the project had seen every possible obstacle—from floods and geological surprises to multiple litigations.



(ii) Since the project had seen every possible obstacle—from floods and geological surprises to multiple litigations, the successful commissioning of the Alaknanda hydropower plant was a moment of personal gratification for me.


Q14. (I) All of
the 9 analysts tracking Indian Bank recommend investors to buy or hold the
stock.

(II) They give it a consensus rating of 4.33% out of
five, the highest among India’s state-run banks, according to ratings compiled
by Bloomberg.
(i) All of the 9 analysts…
(ii) Even though all of the…
(iii) While giving it a consensus …
(a)   Only (i) is
correct
(b)   Only (ii) is
correct
(c)   Only (iii) is
correct
(d)   Both (i) and
(iii) are correct
(e)   Both (i) and
(ii) are correct
 S14. Ans. (d)

Sol. 


Only (i) and (iii) are correct

(i) All of the 9 analysts tracking Indian Bank recommend investors buy or hold the stock, giving it a consensus rating of 4.33% out of five, the highest among India’s state-run banks, according to ratings compiled by Bloomberg.



(ii) While giving it a consensus rating of 4.33% out of five, the highest among India’s state-run banks, according to ratings compiled by Bloomberg, all of the 9 analysts tracking Indian Bank recommended investors to buy or hold the stock.


Q15. (I) These
days families are increasingly choosing to live in nuclear family units with
dual incomes.

(II) This tendency makes an increase in each family’s
disposable income, and the demand for housing.
(i) Families are increasingly…
(ii) Once increasing each family’s…
(iii) Choosing to live with…
(a)   Only (i) is
correct
(b)   Only (ii) is correct
(c)   Only (iii) is
correct
(d)   Both (i) and
(iii) are correct
(e)   Both (i) and
(ii) are correct
S15. Ans. (a)

Sol. Only (i) is correct
(i) Families are increasingly choosing to live in nuclear family units with dual incomes these days, thereby increasing each family’s disposable income, and the demand for housing.

You may also like to Read:
       
All the Best BA’ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!