IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 10th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 10th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs



The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like LIC ADO mains, IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 9th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 




Q1. Name an actor who will be felicitated with the Charlie Chaplin Award by the British Academy’s Los Angeles branch during the 2019 Britannia Awards.
Steve Coogan
Will Ferrell
Owen Wilson
Steve Carell
Adam Sandler
Solution:
Actor Steve Coogan will be felicitated with the Charlie Chaplin Award by the British Academy’s Los Angeles branch during the 2019 Britannia Awards.
Q2. The Department of Heavy Industry has sanctioned 5595 electric buses under the phase II of FAME India scheme. What does FAME stands for?
Faster Absorption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles
Faster Aviation and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles
Faster Adoption and Mobilization of (Hybrid &) Electric Vehicles
Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles
Faster Absorption and Mobilization of (Hybrid &) Electric Vehicles
Solution:
The Department of Heavy Industry has sanctioned 5,595 electric buses under the phase II of Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles (FAME) India scheme.
Q3. As per the Health and Family Welfare Ministry's report on Breastfeeding, which state has topped the rankings in Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country?
Rajasthan
Manipur
Kerala
Bihar
Uttar Pradesh
Solution:
As per the Health and Family Welfare Ministry's report on Breastfeeding, Manipur has topped the rankings in Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country.
Q4. Name the US carrier rocket which was loaded with Israeli AMOS-17 communication satellite and successfully lifted off from a space center in Florida.
Taurus
Atlas III
Antares
Minotaur IV
Falcon 9
Solution:
US carrier rocket Falcon 9 loaded with Israeli AMOS-17 communication satellite successfully lifted off from a space center in Florida.
Q5. Name the Cricket board which has announced new transgender inclusive policy which will enable transgender players to play the game of cricket at the highest levels.
The Board Of Control For Cricket In India
England and Wales Cricket Board
Cricket Australia
Pakistan Cricket Board
Cricket South Africa
Solution:
The Cricket Australia has announced new transgender inclusive policy which will enable transgender players to play the game of cricket at the highest levels.
Q6. Union HRD Minister will launch ‘Samagra ..................... Suraksha’ to create awareness about Water Conservation among all school students in the country.
Pariksha-Jal
Bhiksha-Jal
Moksha-Jal
Raksha-Jal
Shiksha-Jal
Solution:
Union HRD Minister will launch ‘Samagra Shiksha-Jal Suraksha’ to create awareness about Water Conservation among all school students in the country.
Q7. The NITI Aayog will launch the 4th edition of Women Transforming India (WTI) Awards. What will be the theme for this year's awards?
Women and Engineering
Women and Entrepreneurship
Women and Executive
Women and Entreprises
Women and Environment
Solution:
The NITI Aayog will launch the 4th Edition of Women Transforming India (WTI) Awards. This year’s theme is ‘Women and Entrepreneurship’.
Q8. The Asia Book of Records has confirmed the record of ‘maximum footfall in a museum in a day’ in the name of Virasat-e-Khals which is located in Anandpur Sahib town of ...................... The name of museum will feature in the next edition of the Asia Book of Records.
Haryana
Himachal Pradesh
Karnataka
Maharashtra
Punjab
Solution:
The Asia Book of Records has confirmed the record of ‘maximum footfall in a museum in a day’ in the name of Virasat-e-Khals which is located in Anandpur Sahib town of Punjab. The name of museum will feature in the next edition of the Asia Book of Records.
Q9. Name the South African batsman who has retired from all formats of international cricket and has played 124 Tests, 181 ODIs and 44 T20Is between his 15-year-long cricketing career.
Aiden Markram
Hashim Amla
Graeme Smith
Faf Du Plessis
Quinton de Kock
Solution:
South African batsman Hashim Amla has retired from all international cricket. Amla played 124 Tests, 181 ODIs and 44 T20Is between his 15-year-long cricketing career.
Q10. Name the country which has unveiled 3 precision-guided air-to-air missiles named the “Yasin”, “Balaban” and a new series of the “Ghaem”.
Iran
Russia
France
Iraq
Israel
Solution:
Iran unveiled 3 precision-guided air-to-air missiles named the “Yasin”, “Balaban” and a new series of the “Ghaem”.
Q11. India and .................... have agreed to set up a Joint Technical committee for optimum use of Ganges water.
Bhutan
Nepal
Bangladesh
Pakistan
China
Solution:
India and Bangladesh have agreed to set up a Joint Technical committee for optimum use of Ganges water.
Q12. The World Archery (WA) has suspended the Archery Association of which country for violating the WA’s guidelines by electing two parallel bodies.
India
Australia
Russia
China
Indonesia
Solution:
The World Archery (WA) has suspended the Archery Association of India for violating the WA’s guidelines by electing two parallel bodies.
Q13. Asian Development Bank (ADB) has approved a USD 200 million loan for improving road infrastructure in 34 districts of which of the following Indian states?
Rajasthan
Nagaland
Maharashtra
Manipur
Jharkhand
Solution:
Asian Development Bank (ADB) has approved a USD 200 million loan for improving road infrastructure in 34 districts of Maharashtra.
Q14. Which day is celebrated by United Nations every year as International Day of the World’s Indigenous Peoples to raise awareness of the needs of these population groups?
08th August
11th August
12th August
09th August
19th August
Solution:
United Nations observes 9th August every year as International Day of the World’s Indigenous Peoples.
Q15. 5 lakh Rohingya refugees living in Bangladesh have been issued fraud-proof cards named "BIMS" as an identity document, jointly issued by Bangladeshi authorities and UNHCR. BIMS stands for ...............................
Bio-metric Identity Management System
Bio-metric Identification Management System
Bangladesh Identity Management System
Bangla Identity Management System
Biological Identity Management System
Solution:
5 lakh Rohingya refugees living in Bangladesh have been issued fraud-proof cards named Bio-metric Identity Management System (BIMS) as an identity document, jointly issued by Bangladeshi authorities and UNHCR.
Q16. President Ram Nath Kovind has signed National Medical Commission Bill which will replace the nearly 63-year-old Indian Medical Council Act. Who is the Union Health Minister of India?
J P Nadda
Mahesh Sharma
Harsh Vardhan
Smriti Irani
Ashwini Kumar Choubey
Solution:
President Ram Nath Kovind has signed National Medical Commission Bill which will replace the nearly 63-year-old Indian Medical Council Act. Harsh Vardhan is the Union Health Minister of India.
Q17. The National Entrepreneurship Awards 2019 aim to honour outstanding young first generation entrepreneurs and ecosystem builders for their exceptional contribution in entrepreneurship development. The National Entrepreneurship Awards is instituted by which of the following Indian ministries?
Ministry of Commerce and Industry
Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
Ministry of Communications and Information Technology
Ministry of Corporate Affairs
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Solution:
The National Entrepreneurship Awards 2019 aim to honour outstanding young first generation entrepreneurs and ecosystem builders for their exceptional contribution in entrepreneurship development. The National Entrepreneurship Awards is instituted by Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.
Q18. Which movie has recieved the "Best Feature Film Award" as per the 66th National Film awards announced recently?
Uri
Hellaro
Badhaai Ho
Son Rise
The Secret Life of Frogs
Solution:
Hellaro has recieved the "Best Feature Film Award" as per the 66th National Film awards announced recently.
Q19. Ayushmann Khuranna and .................... has won the "Best Actor" award as per the 66th National Film awards announced recently?
Shahrukh Khan
Akshay Kumar
Varun Dhawan
Vicky Kaushal
Hritik Roshan
Solution:
Ayushmann Khuranna and Vicky Kaushal has won the "Best Actor" award as per the 66th National Film awards announced recently.
Q20. United Nations celebrates International Day of the World’s Indigenous Peoples to raise awareness of the needs of these population groups. What is the theme for this year?
Indigenous Peoples
Indigenous Groups
Indigenous Cultures
Indigenous Languages
Indigenous Traditions
Solution:
United Nations celebrates International Day of the World’s Indigenous Peoples to raise awareness of the needs of these population groups. Indigenous Languages is the theme for this year.
               





You may also like to Read:

                           

Print Friendly and PDF