IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 15th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 15th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs


The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like LIC ADO mains, IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 15th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 




Q1. Which state has won the “best innovation and initiative leadership award” for its achievements in higher education in the World Education Summit-2019 held in New Delhi?
Haryana
Himachal Pradesh
Kerala
Rajasthan
Tamil Nadu
Solution:
Rajasthan wins the “best innovation and initiative leadership award” for its achievements in higher education in the World Education Summit-2019 held in New Delhi.
Q2. Name the Indian Air Force's pilot who will be honoured with the "Vir Chakra" on Independence Day. He also became the face of a tense military confrontation between India and Pakistan when his MiG-21 was shot down during the aerial combat between Indian and Pakistani air forces.
Wing Commander Abhinandan Varthaman
Wing Commander V. R. Chaudhari
Wing Commander Pawan Kapoor
Wing Commander R.K.S. Shera
Wing Commander S. Harpal Singh
Solution:
Wing Commander Abhinandan Varthaman, who became the face of a tense military confrontation between India and Pakistan when his MiG-21 was shot down during the aerial combat between Indian and Pakistani air forces, will be honoured with the Vir Chakra on Independence Day.
Q3. Name the Bengaluru based artificial intelligence start­up which will be acquihired by ride-hailing company "Ola".
Bash.ai
SigTuple
Pikup.ai
Manthan
Niki.Ai
Solution:
Cab aggregator Ola announced acquihiring of Pikup.ai, an Artificial Intelligence start­up based in Bengaluru.
Q4. Name the special drive launched by Railway Protection Force (RPF) of Indian Railways to identify and verify all vehicles parked in Railway premises, circulating area, parking and even in the ‘No Parking’ areas for a longer duration.
Operation Railway Premises
Operation Doubtful Parking
Operation No Parking
Operation Illegal Vehicles
Operation Number Plate
Solution:
Railway Protection Force (RPF) of Indian Railways launched a Special Drive with a Code Name “Operation Number Plate” to identify and verify all vehicles parked in Railway premises, circulating area, parking and even in the ‘No Parking’ areas for a longer duration.
Q5. A missile destroyer, ........................ which is a Japanese Maritime Self Defence Force Ship, visited Kochi on a 2 day goodwill visit.
JS Maya
JS Sazanami
JS Atago
JS Kirishima
JS Haguro
Solution:
Japanese ship “JS Sazanami“, visited Kochi on a 2 day goodwill visit. JS Sazanami, a Japanese Maritime Self Defence Force Ship is a missile destroyer.

Q6. Name the Argentina's footballer who passed away recently. He also scored Argentina's opening goal in the 1986 World Cup final against West Germany.
Sergio Almitron
Claudio Borghi
Ricardo Bochini
Jose Luis Brown
Nestor Clausen
Solution:
Jose Luis Brown, Argentina's footballer who scored Argentina's opening goal in the 1986 World Cup final against West Germany passed away recently.

Q7. Which Indian state will host the Global Investors Summit to be held in October, 2019?
Jammu and Kashmir
Rajasthan
Punjab
Jharkhand
Nagaland
Solution:
Jammu and Kashmir will host the Global Investors Summit to be held in October, 2019.

Q8. Which country's government has awarded Indian chef Priyam Chatterjee with ‘Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricoleto’? He has also become the 1st Indian chef to be awarded with the ‘Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricoleto’ award.
Canada
United Kingdom
France
Japan
Israel
Solution:
Priyam Chatterjee became the 1st Indian chef to be awarded the ‘Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricoleto’ by the government of France.
Q9. Name the gymnast who made history after performing the perfect landing which featured “two flips and three twists” in the U.S. Gymnastics Championships held in Kansas City.
Sunisa Lee
Aly Raisman
Aliya Mustafina
Dipa Karmakar
Simone Biles
Solution:
Simone Biles makes history with a never-before-seen “triple-double” floor exercise landing. She performed the landing featuring “two flips and three twists” in U.S. Gymnastics Championships held in Kansas City.
Q10. Which Indian International Airport have signed a MoU with Naval Air Enclave for commencement of naval air operations?
Rajiv Gandhi International Airport
Cochin International Airport Limited
Trivandrum International Airport
Indira Gandhi International Airport
Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
Solution:
The Naval Air Enclave in Kochi and Cochin International Airport Limited have signed a MoU for commencement of naval air operations from the NAE, a naval aviation facility at CIAL in Nedumbassery.
Q11. Name the Netherlands’ most-capped player who represented the country 134 times and announced his retirement from football recently.
Matthijs de Ligt
Virgil van Dijk
Frenkie de Jong
Wesley Sneijder
Memphis Depay
Solution:
The Netherlands’ most-capped player Wesley Sneijder who represented the country 134 times has announced his retirement from football.

Q12. The Central government has rolled out scheme which will allow state-run banks (PSBs) to purchase assets of non-banking and housing finance companies (NBFCs and HFCs). NBFCs will be able to sell ..........% of standard assets, worth up to Rs 5,000 crore, as on March 31.
25%
24%
20%
18%
15%
Solution:
The Central government has rolled out scheme which will allow state-run banks (PSBs) to purchase assets of non-banking and housing finance companies (NBFCs and HFCs). NBFCs will be able to sell 20% of standard assets, worth up to Rs 5,000 crore, as on March 31.

Q13. Name an app recently launched by Union Housing and Urban Affairs Ministry which will allow users to have waste: solid, wet or construction and demolition (C&D) collected by their urban local bodies.
Swachh Pradesh
Swachh Bastii
Swachh Colony
Swachh Kshetra
Swachh Nagar
Solution:
Swachh Nagar app was recently launched by Union Housing and Urban Affairs Ministry which allows users to have waste: solid, wet or construction and demolition (C&D) collected by their urban local bodies.

Q14. Commonwealth Games Federation and ICC has announced the inclusion of Women's Cricket in the 2022 Commonwealth Games to be held in .......................
Sydney
Birmingham
Dhaka
New Delhi
Toronto
Solution:
Commonwealth Games Federation and ICC has announced the inclusion of Women's Cricket in the 2022 Commonwealth Games to be held in Birmingham.

Q15. Name the legendary Indian sprinter who has been appointed as a member of the Asian Athletics Association’s (AAA) Athletes Commission.
Milkha Singh
Tintu Lukka
Dutee Chand
P.T. Usha
Hima Das
Solution:
Legendary Indian sprinter P.T. Usha, one of India’s greatest athletes, has been appointed as a member of the Asian Athletics Association’s (AAA) Athletes Commission.

               






Print Friendly and PDF