IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 11th August_00.1
Latest Banking jobs   »   IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs...

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 11th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 11th August_40.1

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs


The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 11th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 




Q1. Name the mission launched by the Khadi and Village Industry Commission on World Tribal Day under which the commission will give leather kits to the leather artisans across the nation.

Khadi Mission
Tribal Mission
Artisan Mission
Leather Mission
Khadi and Village Mission
Solution:

The Khadi and Village Industry Commission has launched “Leather Mission” on World Tribal Day. Under this mission, the commission will give leather kits to the leather artisans across the nation.

Q2. The 3rd International Electric Vehicle Conclave was inaugurated at the International Centre for Automotive Technology (ICAT) in .................., Haryana.

Manesar
Panipat
Kurukshetra
Chandigarh
Bhiwani
Solution:

The 3rd International Electric Vehicle Conclave was inaugurated at the International Centre for Automotive Technology (ICAT) in Manesar, Haryana.

Q3. Which state government has launched a drive “Vriksharopan Mahakumbh” on the occasion of 77th anniversary of Quit India Movement? This drive has created world record after planting more than 22 crore saplings in the state.

Andhra Pradesh
Madhya Pradesh
Arunachal Pradesh
Himachal Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:

Uttar Pradesh’s “Vriksharopan Mahakumbh” drive has created world record after planting more than 22 crore saplings. The drive was launched on the occasion of 77th anniversary of Quit India Movement.

Q4. The controlling board of which of the following sports in India has agreed to come under the ambit of the National Anti-Doping Agency?

Badminton
Cricket
Table Tennis
Basket Ball
Football
Solution:

The Board Of Control For Cricket In India has agreed to come under the ambit of the National Anti-Doping Agency.

Q5. “One Nation One Ration Card” scheme to be rolled out in India from June 1,...................

2022
2023
2021
2025
2020
Solution:

“One Nation One Ration Card” scheme to be rolled out in India from June 1, 2020.

Q6. Name the public sector bank which has entered into a corporate agency agreement with Cholamandalam MS General Insurance Company Ltd. under which the bank will distribute the latter’s insurance products to its customers through its traditional and digital platform.

Punjab National Bank
Bank of India
Indian Bank
Syndicate Bank
State Bank of India
Solution:

Indian Bank has entered into a corporate agency agreement with Cholamandalam MS General Insurance Company Ltd. under which the bank will distribute the latter’s insurance products to its customers through its traditional and digital platform.

Q7. Which day is commemorated by Japan every year as the Nagasaki day? On this day in 1945, the United States dropped an atomic bomb code named “Fat Man” on Nagasaki, Japan.

09 August
08 August
11 August
19 August
10 August
Solution:

Japan commemorates 09 August every year as the Nagasaki day. On this day in 1945, the United States dropped an atomic bomb code named “Fat Man” on Nagasaki, Japan.

Q8. President has approved the Motor Vehicles (Amendment) Act, 2019. The ACT proposes a scheme which allows cashless treatment of victims in a road accident during the "..................... Hour" which is defined as the time period of up to one hour following a traumatic injury, during which the likelihood of preventing death through prompt medical care is the highest.

Finest
Golden
Ultimate
Silver
Life Saving
Solution:

President has approved the Motor Vehicles (Amendment) Act, 2019. The ACT proposes a scheme which allows cashless treatment of victims in a road accident during the "Golden Hour" which is defined as the time period of up to one hour following a traumatic injury, during which the likelihood of preventing death through prompt medical care is the highest.

Q9. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, has hosted an ‘At Home’ reception for ........................ on the occasion of the 77th anniversary of Quit India Day (August 9) at Rashtrapati Bhavan.

Defence Personnel
Businessman
Cricketers
Freedom Fighters
Bollywood Actors
Solution:

The President of India, Shri Ram Nath Kovind, has hosted an ‘At Home’ reception for freedom fighters on the occasion of the 77th anniversary of Quit India Day (August 9) at Rashtrapati Bhavan.

Q10. Name the stealth frigate of the Indian Navy which has arrived in Norway for a 3 day visit as part of Western Fleet Overseas Deployment.

INS Shivalik
INS Tabar
INS Satpura
INS Betwa
INS Tarkash
Solution:

INS Tarkash has arrived in Norway for a 3 day visit as part of Western Fleet Overseas Deployment.

               



IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 11th August_70.1

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?