IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 17th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 17th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs


The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 17th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 





About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 9 Months
  2. 3 Months
  3. 15 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
4699 522/month
BUY NOW



Q1. Name the team which defeated Chelsea in the finals to won the UEFA Super Cup held in Istanbul.
Manchester United
Arsenal
Tottenham Hotspur
Liverpool
Leicester City
Solution:
Liverpool defeated Chelsea in the finals to won the UEFA Super Cup held in Istanbul.
Q2. Name the former India and Tamil Nadu cricketer who represented India in 7 ODIs and was also a National selector from 2004 to 2006, passed away recently.
V.B. Chandrasekhar
Bharath Reddy
Habib Ahmed
Bharat Arun
Anirudha Srikkanth
Solution:
Former India and Tamil Nadu cricketer V.B. Chandrasekhar who represented India in 7 ODIs and was also a National selector from 2004 to 2006, passed away recently.

Q3. The Panchamirtham is an ‘abhishega prasadam’ of the Murugan temple has been bestowed with the Geographical Indication tag. The Murugan temple is situated in ........................
Karnataka
Odisha
Kerala
Jharkhand
Tamil Nadu
Solution:
The Panchamirtham is an ‘abhishega prasadam’ of the Murugan temple has been bestowed with the Geographical Indication tag. The Murugan temple is situated in Tamil Nadu.
Q4. The Inter-State Council is mandated to investigate and advise on disputes between states. Who is the chairman of the Inter-State Council?
Prime Minister
Defence Minister
External Affairs Minister
Finance Minister
Home Minister
Solution:
The Inter-State Council is mandated to investigate and advise on disputes between states. Prime Minister is the chairman of the Inter-State Council.
Q5. Name the Indian wrestler who won the gold medal at the Junior World Championships held in Talinn, Estonia and hence become the 1st Indian in 18 years to win the title.
Arjun Halakurki
Suraj Aswala
Vicky Chahar
Veer Dev Gulia
Deepak Punia
Solution:
Deepak Punia has won the gold medal at the Junior World Championships held in Talinn, Estonia and hence become the 1st Indian in 18 years to win the title.
Q6. Who among the following has been awarded the "Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award" by Tamil Nadu government?
T Suvarna Raju
K. Sivan
G. Satheesh Reddy
Punit Goenka
Anil Kumar Chaudhary
Solution:
Tamil Nadu government has awarded K. Sivan with its Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award.
Q7. In his Independence Day address to the nation, Prime Minister has announced the appointment of ........................., who will be above the three Service Chiefs and meant to be a single-point military advisor to the government.
Chief of Supreme Forces
Chief of Indian Brigades
Chief of Defence Staff
Chief of Supreme Command
Chief of Defence Committee
Solution:
In his Independence Day address to the nation, Prime Minister has announced the appointment of a Chief of Defence Staff who will be above the three Service Chiefs and meant to be a single-point military advisor to the government.
Q8. Name the veteran bollywood actress who was renowned for her role in Basu Chatterjee’s film “Rajnigandha”, passed away recently.
Vidya Sinha
Parveen Babi
Mumtaz
Neetu Singh
Rakhee Gulzar
Solution:
Veteran Bollywood actress Vidya Sinha who was renowned for her role in Basu Chatterjee’s film “Rajnigandha”, passed away recently.

Q9. According to the Reserve Bank of India, which of the following transactions should not be counted as valid ATM transactions for the customer as per the ‘free ATM transactions’ rules?
Transactions failed at ATMs due to technical reasons
Balance enquiry
Cheque book request
Transactions failed due to non-availability of currency in ATMs
All of the above
Solution:
According to the Reserve Bank of India, following transactions should not be counted as valid ATM transactions for the customer as the ‘free ATM transactions’: Transactions failed at ATMs due to technical reasons like hardware and software issues, non-availability of currency in ATMs and Use of ATMs for non-cash withdrawal transactions such as balance enquiry, cheque book request, payment of taxes, funds transfer.
Q10. Who among the following has been appointed as the director of National Institute of Health and Family Welfare by the appointments Committee of the Cabinet, headed by Prime Minister?
Keshav Murugesh
Harshad Pandurang Thakur
Harivansh Narayan
Hrushikesh Senapaty
Anita Karwal
Solution:
Harshad Pandurang Thakur has been appointed as the director of National Institute of Health and Family Welfare by the appointments Committee of the Cabinet, headed by Prime Minister.

               





Print Friendly and PDF