General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main: 23rd August 2019

general-awareness-quiz-for-ibps-rrb-mains-2019

General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main

As we know that the main examination of IBPS RRB PO/Clerk 2019 will consist of 40 questions from General Awareness section. In this post, we have provided you General Awareness MCQs to ace IBPS RRB Main exam 2019. Practice daily IBPS RRB GA Quiz to sail through IBPS RRB VIII 2019 examination.



Q1. Who has been appointed as the first head of country’s first tri-services Special Operations Division comprising commandos from all three services?
(a) Major General Dinesh Pangtey 
(b) Major General Subhash Chand 
(c) Major General AK Dhingra 
(d) Major General Sanjay Ubale 
(e) Major General Karnam Sekar

S1. Ans.(c)
Sol. Ace Special Forces operative and Sri Lanka war veteran Major General AK Dhingra has been appointed as the first head of country’s first tri-services Special Operations Division comprising commandos from all three services.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW
Q2. In 1993, the General Assembly decided in a resolution that ______________ May of every year should be observed as The International Day of Families.  
(a) 13th May
(b) 15th May 
(c) 16th May
(d) 14th May
(e) 17th May

S2. Ans.(b)
Sol. In 1993, the General Assembly decided in a resolution that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. The Theme for 2019 International Day of Families is “Families and Climate Action: Focus on SDG 13. 
Q3. The UN has imposed sanctions on terror group ISIS-Khorasan (ISIS-K) for its links with Al-Qaeda and involvement in several attacks in-
(a) Pakistan
(b) India
(c) Afghanistan
(d) Both (a) and (c) 
(e) Both (b) and (a)

S3. Ans.(d)
Sol. The UN has imposed sanctions on terror group ISIS-Khorasan (ISIS-K) for its links with Al-Qaeda and involvement in several attacks in Afghanistan and Pakistan. It is now subject to the assets freeze, travel ban and arms embargo. The group, formed in 2015 by a Pakistani national and a former commander of the Tehrik-e-Taliban Pakistan, has killed over 150 people. The United Nations Security Council’s 1267 Al Qaeda Sanctions Committee sanctioned Islamic State in Iraq and the Levant – Khorasan (ISIL-K).
Q4. Wholesale Price Index (WPI)-based inflation for April eased to ________________, from 3.62% in April 2018. 
(a) 3.07% 
(b) 3.17%
(c) 3.22%
(d) 3.34%
(e) 3.58%

S4. Ans.(a)
Sol. Wholesale Price Index (WPI)-based inflation for April eased to 3.07%, from 3.62% in April 2018. The latest WPI print was also lower than 3.18% recorded in March this year. Build up inflation for the financial year so far was 0.75%, lower than 0.86% in the corresponding period of the previous year.
Q5. What is the theme for International Day of Families 2019?
(a) Social, economic and demographic processes affecting families
(b) Opportunity to promote awareness of issues relating to families
(c) Families and Climate Action: Focus on SDG 13 
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. In 1993, the General Assembly decided in a resolution that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. The Theme for 2019 International Day of Families is “Families and Climate Action: Focus on SDG 13?. This day provides an opportunity to promote awareness of issues relating to families and to increase the knowledge of the social, economic and demographic processes affecting families.
Q6. What is the world output growth in 2018?
(a) 4.50%
(b) 3.60% 
(c) 4.00%
(d) 3.80%
(e) 5.00%

S6. Ans.(b)
Sol. The world output growth declined from  3.8 percent in 2017 to 3.6 percent in 2018. 
Q7. India’s growth of real GDP has been high with average growth of _____________ in the last 5 years (2014-15 onwards). 
(a) 6.50%
(b) 7.25%
(c) 7.75%
(d) 7.00%
(e) 7.50%

S7. Ans.(e)
Sol. India’s growth of real GDP has been high with an average growth of 7.5 percent in the last 5 years (2014-15 onwards). The Indian economy grew at 6.8 per cent in 2018-19, thereby experiencing some moderation in growth when compared to the previous year. 
Q8. On the external front, CAD has increased from 1.9 percent of GDP in 2017-18 to 2.6 percent in April-December 2018. CAD stands for-?
(a) Current Account Department 
(b) Current Account Degree 
(c) Current Account Decline 
(d) Current Account Deficit 
(e) Current Account Decrease

S8. Ans.(d)
Sol. On the external front, the current account deficit (CAD) increased from 1.9 percent of GDP in 2017-18 to 2.6 percent in April-December 2018. The widening of the CAD was largely on account of a higher trade deficit driven by rise in international crude oil prices (Indian basket). 
Q9. The trade deficit has increased from US$ 162.1 billion in 2017-18 to US$ ______________ in 2018-19. 
(a) 196 billion
(b) 187 billion
(c) 184 billion 
(d) 191 billion
(e) 202 billion

S9. Ans.(c)
Sol. On the external front, the current account deficit (CAD) increased from 1.9 percent of GDP in 2017-18 to 2.6 percent in April-December 2018. The widening of the CAD was largely on account of a higher trade deficit driven by rise in international crude oil prices (Indian basket). The trade deficit increased from US$ 162.1 billion in 2017-18 to US$ 184 billion 2018-19. 
Q10. Nelson Mandela International Day is celebrated on 18th July every year. Nelson Mandela belongs to which country?
(a) South Africa 
(b) Nigeria
(c) Malaysia
(d) Spain
(e) USA

S10. Ans.(a)
Sol. Nelson Rolihlahla Mandela was a South African anti-apartheid revolutionary, political leader, and philanthropist who served as President of South Africa from 1994 to 1999. He was the country’s first black head of state and the first elected in a fully representative democratic election.
Q11. Rohan Bhopanna has hounoured Arjuna Awards 2019. He belongs to which sports?
(a) Tennis 
(b) Football
(c) Hockey
(d) Squash
(e) Shooting

S11. Ans.(a)
Sol. Rohan Bopanna is an Indian professional tennis player. 
Q12. The “Find the Incredible You” campaign of the Tourism Ministry has won the Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award, 2019. Who is the present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Tourism? 
(a) Mansukh L Mandaviya
(b) Raj Kumar Singh
(c) Hardeep Singh Puri
(d) Prahalad Singh Patel 
(e) Kiren Rijiju

S12. Ans.(d)
Sol. The present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Tourism is Prahalad Singh Patel.
Q13. Uttarakhand to host first-ever Himalayan states conclave. Who is present Chief Minister of Uttarakhand?
(a) Sarbanda Sonowal
(b) Nitish Kumar
(c) Harish Rawat
(d) Jai Ram Thakur
(e) Trivendra Singh Rawat

S13. Ans.(e)
Sol. The present Chief Minister of Uttarakhand is Trivendra Singh Rawat.
Q14. The Central Government has extended the ban on the LTTE for another five years. LTTE is terrorist organization that has historical root in ___________. 
(a) India
(b) Sri Lanka 
(c) Myanmar
(d) Pakistan
(e) Syria

S14. Ans.(b)
Sol. The Central Government has extended the ban on the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) for another five years under sub-sections (1) and (3) of section 3 of the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967 (37 of 1967) with immediate effect.
Q15. The Dutch Grand Prix will return to the Zandvoort seaside circuit for at least three seasons from 2020 and after an absence of how many years? 
(a) 35-years 
(b) 30-years
(c) 25-years
(d) 20-years
(e) 40-years

S15. Ans.(a)
Sol. The Dutch Grand Prix will return to the Zandvoort seaside circuit for at least three seasons from 2020 and after a 35-year absence from the calendar, Formula One announced. The Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) were a militant separatist group fighting for an independent homeland for Hindu Tamils in Northeastern Sri Lanka.



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF