IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 04th September 2019

| Updated On September 5th, 2019 at 08:28 pm

Dear Aspirants,

static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.
Q1. The 5th meeting of India-Nepal Joint Commission will be held in Kathmandu, Nepal. Who is the present Prime Minister of Nepal?
(a) K P Sharma Oli
(b) Pushpa Kamal Dahal
(c) Sher Bahadur Deuba
(d) Jhala Nath Khanal
(e) Madhav Kumar Nepal
S1. Ans.(a)
Sol. Khadga Prasad Sharma Oli, more commonly known as KP Sharma Oli, is a Nepalese politician and the current Prime Minister of Nepal.
Q2. World Humanitarian Day is observed across the world on August 19 to pay tribute to workers. Where is the headquarters of the World Health Organisation?
(a) Brussels, Belgium
(b) Paris, France
(c) Vienna, Austria
(d) Geneva, Switzerland
(e) Lausanne, Switzerland
S2. Ans. (d)
Sol. The World Health Organization (WHO/OMS) headquarters is situated on the outskirts of Geneva, Switzerland.
Q3. Indian sprinters Hima Das and Mohammad Anas have won a gold medal and Nirmal Tom clinched a bronze medal in 300m races held in the Czech Republic. Who is the present Prime Minister of the Czech Republic?
(a) Jiri Paroubek
(b) Vaclav Klaus
(c) Miroslav Kalousek
(d) Milos Zeman
(e) Andrej Babis
S3. Ans. (e)
Sol. Andrej Babis is a Czech politician who has been the Prime Minister of the Czech Republic since 2017.
Q4. India has won the gold medal at the Under 12 Asian Tennis Team championship held in Kazakhstan. What is the currency of Kazakhstan?
(a) Colon
(b) Lev
(c) Tenge
(d) Kwanza
(e) Ngultrum
S4. Ans. (c)
Sol. The Kazakhstani Tenge is the currency of Kazakhstan.
Q5. Australian player Marnus Labuschagne has become the 1st Concussion Substitute player in the history of international cricket. Which of the following Cricket Stadium situated in Australia?
(a) Greenfield International Stadium
(b) Mangaung Oval
(c) Queenstown Events Centre
(d) Docklands Stadium
(e) Trent Bridge
S5. Ans. (d)
Sol. Docklands Stadium, also known by naming rights sponsorship as Marvel Stadium, is a multi-purpose sports and entertainment stadium in the Docklands area of Melbourne, Victoria, Australia.
Q6. The IIT Kanpur has developed a kit in collaboration with the National Commission for Protection of Child Rights to spread awareness about sexual abuse among children. Who is the present chairman of NCPCR?
(a) Priyank Kanoongo
(b) Bhagwan Lal Sahni
(c) HL Dattu
(d) R K Agrawal
(e) Balbir Singh ChauhanS6. Ans. (a)
Sol. Priyank Kanoongo was chairman of National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR).

Q7. President Ram Nath Kovind inaugurated underground Bunker Museum at Raj Bhavan, Mumbai, Maharashtra. Which of the following National Park is situated in Maharashtra? 
(a) Kishtwar National Park
(b) Gorumara National Park
(c) Gugamal National Park
(d) Galathea National Park
(e) Mahavir Harina Vanasthali National Park
S7. Ans. (c)
Sol. In the serene hilly terrain of Amravati District of Maharashtra, Gugamal National Park in Maharashtra spreads over a whopping 1673.93 square kilometres.
Q8. National Institute of Health and Family Welfare is an autonomous organisation under the Ministry of Health and Family Welfare. Who is the present director of NIHFW?
(a) Asim Ali Khan
(b) Ishwara N Acharya
(c) KS Dhiman
(d) Harshad Pandurang Thakur
(e) K Kanakavalli
S8. Ans. (d)
Sol. Harshad Pandurang Thakur is the Director of the National Institute of Health and Family Welfare.
Q9. Who is the present Chairman of Railway Board of India?
(a) Vinay Mittal
(b) Arunendra Kumar
(c) A K Mittal
(d) Ashwani Lohani
(e) V K Yadav
S9. Ans. (e)
Sol. V K Yadav is the chairman of the railway board. Yadav belongs to the 1980 batch of the Indian Railway Service of Electrical Engineers.
Q10. Jammu and Kashmir administration will host a 3 days global investors summit from October 12 in Srinagar. Which of the following thermal power Plant is situated in J&K?
(a) Tiroda Thermal Power Plant
(b) Mundra Thermal Power Station
(c) Salal Hydroelectric Power Station
(d) Sasan Ultra Mega Power Plant
(e) Talcher Super Thermal Power Station
S10. Ans. (c)
Sol. Salal Dam, also known as Salal Hydroelectric Power Station, is a run-of-the-river power project on the Chenab River in the Reasi district of the Indian-administered Jammu and Kashmir.
Q11. The Panchamirtham is an ‘abhishega prasadam’ of the Murugan temple in Tamil Nadu has been bestowed with the Geographical Indication tag. Which of the following Wildlife sanctuary is situated in Tamil Nadu?
(a) Gudekote Wildlife Sanctuary
(b) Mudumalai Wildlife Sanctuary
(c) Bhadra Wildlife Sanctuary
(d) Bhimgad Wildlife Sanctuary
(e) Dandeli Wildlife Sanctuary
S11. Ans. (b) 
Sol. Mudumalai National Park and Wildlife Sanctuary also a declared tiger reserve, lies on the northwestern side of the Nilgiri Hills, in Tamil Nadu.
Q12. What is the folk dance of Rajasthan?
(a) Ghoomar Dance
(b) Bhortal Dance
(c) Jhumur Dance
(d) Bardo Chham Dance
(e) Nati Dance
S12. Ans. (a)
Sol. Ghoomar is the folk dance of Rajasthan and it is a vital part of Rajasthani culture.
Q13. Simone Biles performed the landing featuring “two flips and three twists” in U.S. Gymnastics Championships held in Kansas. What is the capital of Kansas?
(a) Oklahoma City
(b) Lincoln
(c) Jefferson City
(d) Topeka
(e) Denver
S13. Ans. (d)
Sol. Topeka is the capital city of Kansas.
Q14. In which year National Payments Corporation of India is established?
(a) 2004
(b) 2005
(c) 2006
(d) 2007
(e) 2008
S14. Ans. (e)
Sol. NPCI is a not-for-profit organisation registered under section 8 of the Companies Act 2013 and established in 2008.
Q15. Ghotu Ram Meena named India’s next Ambassador to Republic of Congo. Who is the present president of Republic of Congo?
(a) Alfred Raoul
(b) Marien Ngouabi
(c) Joachim Yhombi-Opango
(d) Denis Sassou Nguesso
(e) Pascal Lissouba
S15. Ans. (d)
Sol. Denis Sassou Nguesso (born 23 November 1943) is a Congolese politician who has been the President of the Republic of the Congo since 1997.

 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW
Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.


 

You may also like to read:

 

  
All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!