IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 18th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                                 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge), flagged off the first-ever Mobile Science Exhibition buses for the entire Ladakh Region in Leh. Who is the present Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge)?
(a) Shripad Yesso Naik
(b) Prahlad Singh Patel
(c) DV Sadananda Gowda
(d) Raj Kumar Singh
(e) Mansukh L Mandaviya

S1. Ans.(b)
Sol. The present Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge) is Prahlad Singh Patel.

Q2. World Health Organisation South-East Asia Region have resolved to eliminate measles and rubella by 2023. Who is the present Regional Director of WHO South-East Asia?
(a) Gro Harlem Brundtland
(b) Lee Jong Wook
(c) Anders Nordstrom
(d) Margaret Chan
(e) Poonam Khetrapal Singh

S2. Ans.(e)
Sol. The World Health Organization appointed Dr Poonam Khetrapal Singh as its South-East Asia regional director for a second five-year term.

Q3. Standard Chartered Bank, a British multinational banking and financial services company has launched a DigiSmart credit card. What is the tagline of Standard Chartered Bank?
(a) Your Right Partner
(b) Relationships beyond Banking
(c) One Family One Bank
(d) Together we can
(e) The Name you can Bank Upon

S3. Ans.(a)
Sol. The tagline of Standard Chartered Bank is “Your Right Partner”.

Q4. Asia’s first 5th Generation – Virtual Reality based Advanced Driver Training Simulator Centre was launched at the Automobile Association of Southern India Centre (AASI), Chennai, Tamil Nadu. Who is the present governor of Tamil Nadu?
(a) Jagdish Mukhi
(b) RN Ravi
(c) VP Singh Badnore
(d) Banwarilal Purohit
(e) Ganga Prasad

S4. Ans.(d)
Sol. The present governor of Tamil Nadu is Banwarilal Purohit.

Q5. The US’s Federal Trade Commission has fined Google’s YouTube with $170 million. YouTube will have to pay $170 million to settle allegations of collecting personal information about children. Who is the present CEO of Youtube?
(a) Chad Hurley
(b) Sergey Brin
(c) Susan Wojcicki
(d) Jawed Karim
(e) Marissa Mayer

S5. Ans.(c)
Sol. Susan Diane Wojcicki is an American technology executive. She has been the CEO of YouTube since February 2014.

Q6. CRISIL has lowered the GDP growth forecast from 6.9% to 6.3%. Where is the headquarters of CRISIL?
(a) Kolkata
(b) Bangaluru
(c) Pune
(d) Delhi
(e) Mumbai

S6. Ans.(e)
Sol. The headquarter of Credit Rating Information Services of India Limited (CRISIL) in Mumbai, Maharashtra.

Q7. The Reserve Bank of India has made mandatory for banks to link retail and MSME loans to external interest rate benchmarks. In which of the following year RBI nationalised?
(a) 1947
(b) 1948
(c) 1949
(d) 1950
(e) 1951

S7. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India was nationalised with effect from 1st January, 1949 on the basis of the Reserve Bank of India (Transfer to Public Ownership) Act, 1948.

Q8. IT services major Wipro Limited has bagged a strategic contract valued at $300 million from the ICICI Bank. Who is the present MD and CEO of ICICI Bank?
(a) Sandeep Bakhshi
(b) Rana Kapoor
(c) Shyam Srinivasan
(d) Aditya Puri
(e) Chanda Kochhar

S8. Ans.(a)
Sol. The present MD and CEO of ICICI Bank is Sandeep Bakhshi.

Q9. Zimbabwe’s former President Robert Mugabe passed away. Who is the present president of Zimbabwe?
(a) Ian Smith
(b) Morgan Tsvangirai
(c) Canaan Banana
(d) Robert Mugabe
(e) Emmerson Mnangagwa

S9. Ans.(e)
Sol. Emmerson Dambudzo Mnangagwa is a Zimbabwean revolutionary and politician who currently serves as the third President of Zimbabwe since 24 November 2017.

Q10. Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary won the gold medal in mixed 10m air pistol at the ISSF World Cup in Rio de Janeiro. What is the capital of Brazil?
(a) Sucre
(b) Buenos Aires
(c) Brasilia
(d) Santiago
(e) Lima

S10. Ans.(c)
Sol. The capital city of Brazil is Brasilia, which is located in the Brazilian Plateau.

Q11. Afghanistan leg spinner Rashid Khan holds a new record when he dons the whites for Afghanistan as captain. What is the capital of Afghanistan?
(a) Ghazni
(b) Herat
(c) Kandahar
(d) Kabul
(e) Kunduz

S11. Ans.(d)
Sol. Kabul is the capital and largest city of Afghanistan, located in the eastern section of the country.

Q12. Indian woman athlete Anupama Swain won a bronze medal in the recently concluded World Martial Arts Mastership Jiu-Jitsu 2019, South Korea. Who is the present president of South Korea?
(a) Kim Dae-jung
(b) Moon Jae-in
(c) Park Geun-hye
(d) Lee Myung-bak
(e) Roh Moo-hyun

S12. Ans.(b)
Sol. Moon Jae-in is a South Korean politician serving as President of South Korea since 2017.

Q13. Odisha State Disaster Management Authority (OSDMA) has won the IT Excellence Award, 2019 for its innovative conception by using information technology in the field of disaster management. Which of the following National Park situated in Odisha?
(a) Singalila National Park
(b) Satpura National Park
(c) Simbalbara National Park
(d) Simlipal National Park
(e) Sri Venkateswara National Park

S13. Ans.(d)
Sol. Similipal National Park is a national park and a tiger reserve in the Mayurbhanj district in the Indian state of Odisha.

Q14. According to the World Economic Forum (WEF) report, India has jumped 6 places to claim 34th spot on world Travel & Tourism Competitiveness Index 2019. Where is the headquarters of World Economic Forum (WEF)?
(a) Paris, France
(b) Cologny, Switzerland
(c) New York, US
(d) Washington DC, US
(e) Manila, Philippines

S14. Ans.(b)
Sol. The World Economic Forum (WEF), based in Cologny-Geneva, Switzerland, was founded in 1971 as a not-for-profit organization.

Q15. Microsoft India and the Central Board of Secondary Education have partnered to build AI learning for schools. Who is the present chairperson of Central Board of Secondary Education?
(a) Sanyam Bhardwaj
(b) Manoj Kr Srivastava
(c) Antriksh Johri
(d) Anita Karwal
(e) Anurag Tripathi

S15. Ans.(d)
Sol. Anita Karwal, IAS took over as the new Chairperson of Central Board of Secondary Education (CBSE) on August 31, 2017.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!