IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 19th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                                 

Q1. Indian Space Research Organisation has announced that it lost contact with the Moon lander “Vikram”. Who is the father of modern space science in India?
(a) Satish Dhawan
(b) Vikram Sarabhai
(c) APJ Abdul Kalam
(d) K Sivan
(e) K Radhakrishnan

S1. Ans.(b)
Sol. Vikram Ambalal Sarabhai was an Indian physicist, acclaimed as the father of India’s space science programme.

Q2. UNESCO and Rajasthan government joined hands to promote music, art and craft forms, and other intangible cultural heritage of the state to spur socio-economic growth of several artist communities. Which of the following National park situated in Rajasthan?
(a) Mollem National Park
(b) Murlen National Park
(c) Keoladeo National Park
(d) Mrugavani National Park
(e) Mukurthi National Park

S2. Ans.(c)
Sol. Keoladeo National Park formerly known as the Bharatpur Bird Sanctuary in Bharatpur, Rajasthan, India.

Q3. Gujarat government and the Delaware State of America signed Memorandum of Understanding(MoU) for sister state. Who is the present governor of Gujarat?
(a) Lal Ji Tandon
(b) Phagu Chauhan
(c) Satyadev Narayan Arya
(d) Bandaru Dattatraya
(e) Acharya Dev Vrat

S3. Ans.(e)
Sol. Acharya Devvrat is an Indian politician serving as the Governor of Gujarat since July 2019.

Q4. The 6th India-China Strategic Economic Dialogue (SED) begins in New Delhi. Who is the present Prime Minister of China?
(a) Hu Jintao
(b) Jiang Zemin
(c) Wang Qishan
(d) Li Keqiang
(e) Wang Huning

S4. Ans.(d)
Sol. Li Keqiang is a Chinese politician who is the current Prime Minister of the State Council of the People’s Republic of China.

Q5. Senior diplomat B Bala Bhaskar was appointed as the next Indian Ambassador to Norway. What is the currency of Norway?
(a) Kwanza
(b) Krone
(c) Euro
(d) Pula
(e) Franc

S5. Ans.(b)
Sol. The krone is the currency of Norway and its dependent territories.

Q6. 4th Indian Ocean Conference 2019 was recently held in Male, Maldives. Who is the present president of Maldives?
(a) Ibrahim Mohamed Solih
(b) Abdulla Yameen
(c) Mohamed Nasheed
(d) Maumoon Abdul Gayoom
(e) Ibrahim Nasir

S6. Ans.(a)
Sol. The current president of Maldive is Ibrahim Mohamed Solih, elected in 2018.

Q7. Vice president releases a book titled ‘Glorious Diaspora – Pride of India’. NRI day is observed on which of the following days?
(a) 4 January
(b) 21 January
(c) 9 January
(d) 15 January
(e) 27 January

S7. Ans.(c)
Sol. Pravasi Bharatiya Divas or NRI day is a celebratory day observed on 9 January by the Republic of India to mark the contribution of the overseas Indian community towards the development of India.

Q8. India Pavilion inaugurated at 44th Toronto International Film Festival 2019. Who is the present High Commissioner of India to Canada?
(a) Manjeev Singh Puri
(b) Anish Rajan
(c) Rudrendra Tandon
(d) Rajesh Vaishnaw
(e) Vikas Swarup

S8. Ans.(e)
Sol. Vikas Swarup (born 1963) is an Indian writer and diplomat who formerly served as the official spokesperson of the Ministry of External Affairs of India and the High Commissioner of India to Canada.

Q9. The Finance Ministry has introduced a Code of Conduct for non-official directors of public sector banks. Who is the first finance Minister of India?
(a) Morarji Desai
(b) John Mathai
(c) RK Shanmukham Chetty
(d) CD Deshmukh
(e) TT Krishnamachari

S9. Ans.(c)
Sol. Sir Ramasamy Chetty Kandasamy Shanmukham Chetty KCIE (17 October 1892 – 5 May 1953) was an Indian lawyer, economist and politician who served as independent India’s first finance minister from 1947 to 1949.

Q10. The Department of Financial Services has approved the Rs 12,000 crore capital infusion plan in the 3 state-run general insurance companies. Who among the following regulates the insurance sector of India?
(a) FSSAI
(b) TRAI
(c) PFRDA
(d) IRDAI
(e) SEBI

S10. Ans.(d)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is an autonomous, statutory body tasked with regulating and promoting the insurance and re-insurance industries in India.

Q11. The 68th Plenary session of the North Eastern Council (NEC) begins in Guwahati, Assam. Who is the present governor of Assam?
(a) Ramesh Bais
(b) Tathagata Roy
(c) Jagdish Mukhi
(d) BD Mishra
(e) RN Ravi

S11. Ans.(c)
Sol. Jagdish Mukhi is the present Governor of Assam.

Q12. The 1st conference on military medicine for the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) member states will be held in Delhi. In which of the following year Shanghai Cooperation Organisation (SCO) established?
(a) 1996
(b) 1997
(c) 1998
(d) 1999
(e) 2000

S12. Ans.(a)
Sol. The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is an international alliance that consists of 8 member states and 3 observers from Eurasia. It was established on 26 April 1996.

Q13. ‘SLINEX 2019’, the bilateral maritime exercise between India and Sri Lanka commenced on 7 September 2019 at Visakhapatnam (Andhra Pradesh). Navy day is observed on which of the following days?
(a) 20 December
(b) 10 December
(c) 4 December
(d) 7 December
(e) 9 December

S13. Ans.(c)
Sol. Navy Day in India is celebrated on 4 December every year to celebrate the achievements and role of the Naval force to the country.

Q14. Vijay Kumar Chopra, who is the Chief Editor of the Punjab Kesari Group of newspapers is unanimously elected as Chairman of Press Trust of India(PTI) the country’s premier news agency. Where is the Headquarter of PTI?
(a) Chennai
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) New Delhi

S14. Ans.(e)
Sol. The Press Trust of India Ltd., commonly known as PTI, is the largest news agency in India and there headquarters in Parliament Street, New Delhi.

Q15. Prime Minister Narendra Modi has announced that the central government will spend 3.5 lakh crore rupees in the next five years on ‘Jal Jeevan Mission’. Who is the present Minister of State in the Ministry of Jal Shakti?
(a) Nityanand Rai
(b) Angadi Suresh Channabasappa
(c) Som Parkash
(d) Rattan Lal Kataria
(e) V Muraleedharan

S15. Ans.(d)
Sol. The present Minister of State in the Ministry of Jal Shakti is Rattan Lal Kataria.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!