IBPS RRB Mains Computer Quiz: 15th September

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.
We already rolled the study plan forIBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 15th September 2019 covers Topic Miscellaneous.

Q1.Which of the following is a collection of programs that controls how your computer system runs and processes information?
(a) operating system
(b) computer
(c) office
(d) compiler
(e) interpreter

S1.Ans.(a)
Sol. An operating system (OS) is system software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs.

Q2.Which of the following command is required to restart the computer?
(a) Ctrl+Alt+Del
(b) Ctrl+Alt+tab
(c) Ctrl+Alt+Shift
(d) Ctrl+Shift+Del
(e) None of these

S2.Ans.(a)

Q3.Which of the following are two basic types of record access methods?
(a) Sequential and Random
(b) Sequential And Indexed
(c) Direct and Immediate
(d) On-line and Real time
(e) None of these

S3.Ans.(a)
Sol. The terms random access and sequential access are often used to describe data files. A random-access data file enables you to read or write information anywhere in the file. In a sequential-access file, you can only read and write information sequentially, starting from the beginning of the file.

Q4.What is a named area on a disk that is used to store related subfolders and files called?
(a) desktop
(b) folder
(c) menu
(d) Safari
(e) explorer

S4.Ans.(b)
Sol. A folder is a virtual location where programs, files, and other folders can be located.

Q5.If you want to insert a chart to your slide then go to __________.
(a) Insert – Chart
(b) Home – Chart
(c) Format – Chart
(d) Table – Chart
(e) None of these

S5.Ans.(a)
Sol. Insert – chart used to insert a chart to a slide.

Q6. In a spreadsheet, a __________ is a number you will use in a calculation.
(a) label
(b) cell
(c) field
(d) value
(e) None of these

S6.Ans. (d)
Sol. In a spreadsheet, a value is a number you will use in a calculation

Q7.A ___________ search engine is a search tool that uses another search engine’s data to produce their own results from the Internet.
(a) Meta
(b) Individual
(c) Directory
(d) Subject directory
(e) None of these

S7.Ans. (a)
Sol. A metasearch engine (or aggregator) is a search tool that uses another search engine’s data to produce their own results from the Internet. Metasearch engines take input from a user and simultaneously send out queries to third party search engines for results.

Q8.The __________ operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.
(a) Union
(b) Join
(c) Product
(d) Intersect
(e) None of these

S8.Ans. (a)
Sol. Union operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.

Q9.What converts high-level languages into machine language?
(a) Compiler
(b) Assembler
(c) Operating System
(d) CPU
(e) Browser

S9.Ans.(a)
Sol. A compiler is used to translate a program written in a high-level language to a machine language by compiling the entire program in one go.

Q10.The __________ menu contains the options to add symbols in a Word document.
(a) Home
(b) Insert
(c) Review
(d) Mailing
(e) View

S10.Ans.(b)
Sol. The Insert menu is MS Word contains the Symbol option that allows you to insert symbols in the document.

           Check out Computer Knowledge Videos Here

You may also like to Read: