IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 30th August 2019

Dear Aspirants,


static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.










Q1. Iran unveiled 3 precision-guided missiles. The new line-up of air-to-air missiles named the “Yasin”, “Balaban” and a new series of the “Ghaem”. What is the currency of Iran?
(a) Rupiah
(b) Riyadh
(c) Dinar
(d) Dirham 
(e) Rial 
S1. Ans. (e)
Sol. The Rial is the currency of Iran.
Q2. Uttar Pradesh’s “Vriksharopan Mahakumbh” drive has created world record after planting more than 22 crore saplings. Who is the present Governor of Uttar Pradesh?
(a) Kalraj Mishra
(b) Acharya Dev Vrat
(c) Anusuiya Uikey
(d) Anandiben Patel 
(e) Phagu Chauhan
S2. Ans. (d)
Sol. Anandiben Patel is an Indian politician and the current Governor of Uttar Pradesh.
Q3. 3rd International Electric Vehicle Conclave was inaugurated at the International Centre for Automotive Technology (ICAT) in Manesar, Haryana. Which of the following power plant situated in Haryana?
(a) Balimela Hydro Electric Power plant
(b) Baira-Siul Hydro Electric Power plant
(c) Deen Bandhu Chhotu Ram Thermal Power plant 
(d) Koyna Hydro Electric Power plant
(e) Srisailam Hydro Electric Power plant
S3. Ans. (c)
Sol. Deenbandhu Chhotu Ram Thermal Power Plant is located at Yamuna Nagar in Haryana.
Q4. BCCI has agreed to come under NADA ambit. Who is the present Director General of NADA?
(a) Neelam Kapur
(b) Navin Agarwal 
(c) Ashok Ahuja
(d) Kiran Soni Gupta
(e) Narinder Dhruv Batra
S4. Ans. (b)
Sol. Senior IPS officer Navin Agarwal is Director General (DG) of NADA.
Q5. South Korea will remove Japan from the preferred trade list. What is the currency of South Korea?
(a) Won 
(b) Sterling
(c) Franc 
(d) Peso
(e) Kuna    
S5. Ans. (a)
Sol. The South Korean won or the Korean Republic won is the official currency of South Korea. 
Q6. Vice President M Venkaiah Naidu launched the Jharkhand government’s ‘Mukhya Mantri Krishi Ashirwad Yojana’. Who is the present Chief Minister of Jharkhand?
(a) Raghubar Das 
(b) Pema Khandu
(c) Sarbananda Sonowal
(d) Bhupesh Baghel
(e) Vijay Rupani
S6. Ans. (a)
Sol. Raghubar Das is the Chief Minister of Jharkhand state of India. He was sworn in as the 6th chief minister of Jharkhand.
Q7. Chhattisgarh, thousands of students and members of several social organisations unfurled a 15-km long national flag by forming a human chain in Raipur ahead of the Independence day. Who is the present Governor of Chhattisgarh? 
(a) Jagdeep Dhankhar
(b) Anusuiya Uikey 
(c) Baby Rani Maurya
(d) Ganga Prasad
(e) Ganeshi Lal
S7. Ans. (b)
Sol. Anusuiya Uikey is a politician and she was appointed as Governor of Chhattisgarh on 16 July 2019.
Q8. Private sector bank, RBL Bank and digital healthcare platform Practo have partnered to launch an industry-first co-branded health credit card. Who is the MD and CEO of RBL Bank?
(a) Vinay Kumar
(b) M Rajan Babu
(c) Vishwavir Ahuja 
(d) Samir Kumar
(e) Babul Mandal
S8. Ans. (c)
Sol. The present Managing Director & CEO of RBL Bank is Vishwavir Ahuja.
Q9.Reliance Jio and Microsoft announced a partnership to accelerate the digital transformation in India. Where is the headquarter of Microsoft?
(a) Chicago, USA
(b) San Francisco, USA
(c) New York, USA
(d) Washington DC, USA 
(e) California, USA
S9. Ans. (d)
Sol. The corporate headquarters, informally known as the Microsoft Redmond campus, is located at One Microsoft Way in Redmond, Washington DC, USA.
Q10. Barcelona’s Lionel Messi has been awarded UEFA’s Goal of the Season award 2018-19. Lionel Messi belongs to which of the following country?
(a) West Indies
(b) Newzealand
(c) Australia
(d) South Africa
(e) Argentina 
S10. Ans. (e)
Sol. Lionel Andres Messi is an Argentinian soccer player who plays forward for the FC Barcelona club and the Argentina national team.
Q11. Rafael Nadal wins in Montreal to win 35th Masters crown. Rafael Nadal belongs to which of the following sports?
(a) Football
(b) Table Tennis
(c) Hockey
(d) Tennis 
(e) Badminton
S11. Ans. (d) 
Sol. Rafael Nadal began playing tennis at age three and turned pro at 15.
Q12. Bajrang Punia wins gold at Tbilisi Grand Prix held in Tbilisi, Georgia. What is the currency of Georgia?
(a) Sterling
(b) Lari 
(c) Euro
(d) Pound
(e) Dollar
S12. Ans. (b)
Sol. Georgian Lari is the official currency of Georgia.
Q13. Chandrima Shaha is set to be the 1st woman president of the Indian National Science Academy. Where is the headquarter of INSA?
(a) Chandigarh
(b) Hyderabad
(c) New Delhi 
(d) Mumbai
(e) Kolkata
S13. Ans. (c)
Sol. The Indian National Science Academy (INSA) in New Delhi is the apex body of Indian scientists representing all branches of science and technology.
Q14. Alejandro Giammattei elected as Guatemala’s new president. What is the currency of Guatemala?
(a) Cordoba
(b) lempira
(c) Dollar
(d) Quetzal 
(e) Peso
S14. Ans. (d)
Sol. The Guatemalan Quetzal is the currency of Guatemala. 
Q15. National Payments Corporation of India has announced that Aadhaar enabled Payment System has crossed the milestone of over 200 million transactions during July 2019. Who is the present MD and CEO of NPCI?
(a) Narayana Murthy
(b) Rahul Bajaj
(c) Jagdish Khattar
(d) Subir Raha
(e) Dilip Asbe 
S15. Ans. (e)
Sol. Dilip Asbe is the MD & CEO of National Payments Corporation of India (NPCI). 


Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.














You may also like to read: