IBPS RRB SO IT Professional Knowledge Quiz: 30th August

Dear Aspirants,

ibps-rrb-professional-knowledge-quiz

IBPS RRB SO IT Professional Quiz

IBPS RRB SO IT Officer Scale-II is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector. We will provide you with a quiz based on Information Technology which will cover topics like Networking, Information Security, DBMS, Data Structure, Programming, etc. Practice with the questions based on the most updated pattern. We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019


Q1. A graphic representation of an information system is called?
(a) Flow chart
(b) Pictogram
(c) Data flow diagram
(d) Histogram
(e) None of above
S1. Ans.(c)
Q2. Which one of the following is not a fundamental data type in C++ ?
(a) float
(b) string
(c) int
(d) wchar_t
(e) None of these
S2. Ans.(a)
Q3. Which type of operating system are required to complete a critical task within a guaranteed amount of time?
(a) Real Time Operating Systems
(b) Multi-Tasking Operating Systems
(c) Distributed Operating Systems
(d) Batch operating system
(e) None of the above
S3. Ans.(a)
Sol.
A real-time operating system (RTOS) is an operating system (OS) intended to serve real-time applications that process data as it comes in, typically without buffer delays. Processing time requirements (including any OS delay) are measured in tenths of seconds or shorter increments of time.
Q4. Which of the following is a technique used to speed up communication with slow devices?
(a) Fragmentation
(b) Caching
(c) Segmentation
(d) Cleaning
(e) None of the above
S4. Ans.(b)
Sol. Caching is a very general technique for improving computer system performance. Based on the principle of locality of reference, it is used in a computer’s primary storage hierarchy, its operating system, networks, and databases.
Q5.Which is the following message denotes the request page has moved temporarily to a new URL?
(a) 202 Accepted
(b) 201 created
(c) 301 Moved Permanently
(d) 302 Found
(e) None of these
S5. Ans.(d) .
Q6. <UL> … </UL> tag is used to ________
(a) display the numbered list
(b) underline the text
(c) display the bulleted list
(d) bold the text
(e) None of these
S6. Ans.(c)
Q7. What is the correct syntax in HTML for creating a link on a webpage?
(a) <a href=”url”>link text</a>
(b) <b href=”url”>link text</b>
(c) <b src=”url”>link text</b>
(d) <a alt=”url”>link text</a>
(e) None of these

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW
S7. Ans.(a)





Q8. Which of the following are the properties of entities?
(a) Groups
(b) Table
(c) Attributes
(d) Switch
(e) Tuple

S8. Ans.(c)



Sol.
Attribute is a characteristic or trait of an entity type that describes the entity, for example, the Person entity type has the Date of Birth attribute.
Q9.Which of the following is a valid SQL type?
(a) Character
(b)Numeric
(c) Float
(d) Real
(e) All of the above
S9. Ans.(e)
Sol.
Each column in a database table is required to have a name and a data type. The data type is a guideline for SQL to understand what type of data is expected inside of each column, and it also identifies how SQL will interact with the stored data.
Q10. What is Response time in operating system?
(a) the total time taken from the submission time till the completion time
(b) the total time taken from the submission time till the first response is produced
(c) the total time taken from submission time till the response is output
(e) total completion time
(d) none of the mentioned

S10. Ans.(b)
Sol.
Response time is the time of submission to the time the first response is produced.
.
Q11. Which of the following device assigns IP address to devices connected to a network that uses TCP/IP?
(a) DHCP Server
(b) NIC
(c) Gateway
(d) Hub
(e) Switch
S11. Ans.(a)
Sol.
A DHCP Server is a network server that automatically provides and assigns IP addresses, default gateways and other network parameters to client devices. It relies on the standard protocol known as Dynamic Host Configuration Protocol or DHCP to respond to broadcast queries by clients.

Q12.Which of the following device takes data sent from one network device and forwards it to the destination node based on the MAC address?
(a) Hub
(b) Switch
(c) Gateway
(d) Modem
(e) Repeater

S12. Ans.(b) 
Sol.
Switch is a unicasting device that sends data to a particular device according to its MAC address. Switch include memory to store the MAC address of the connected devices.
Q13. Which of the following functionalities must be implemented by a transport protocol over and above the network protocol?
(a) Recovery from packet losses
(b) Detection of duplicate packets
(c) Packet delivery in the correct order
(d) End to end connectivity
(e) Provide authentication of packets
S13. Ans.(c) 
Sol.
Packet delivery in the correct order. TCP and UDP are the transport layer protocols. Removes form packet losses, Detection of duplicate packets and end to end connectivity are the responsibilities of TCP but not UDP. Packet delivery in the correct order is must for both TCP and UDP.
Q14. Which protocol uses port 23?
(a) FTP
(b) SMTP
(c) Telnet
(d) HTTP
(e) DNS
S14. Ans.(c)
Q15.What is the physical address of a network interface card?
(a) NIC
(b) MAC
(c) IP
(d) ARP
(e) SMTP
S15. Ans.(b)



 




Check out more Computer Knowledge Videos Here



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF