IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 19th of September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 19th September 2019. This quiz is based on mix topics-English Misc.

Direction (1-5); Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statements.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1.
(I) Lack of demand and major supply-side bottlenecks are being the primary issues facing exports and real estate.
(II) It is doubtful whether the present measures will be enough to revive these flailing sectors.
(i) With lack of demand………………..
(ii) It is doubtful…………
(iii) Since is it is doubtful……….
(a) Both (i) and (ii)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) Both (iii) and (i)
(d) Only (i)
(e) None of these

S1. Ans. (a)
Sol. Both (i) and (ii) starters are fit to frame a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentences thus formed are:
(a) With lack of demand and major supply-side bottlenecks being the primary issues facing exports and real estate, it is doubtful whether the present measures will be enough to revive these flailing sectors.
(b) It is doubtful whether the present measures will be enough to revive these flailing sectors due to the lack of demand and major supply-side bottlenecks being the primary issues facing exports and real estate.

Q2.
(I) There are no options available to the government to deal with the present crisis.
(II) The government has been relying almost entirely on providing fiscal relief in the form of tax cuts.
(i) Because of scarcity of options available…..
(ii) As there are no options………..
(iii) As the government has cut……..
(a) Both (i) and (ii)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) Both (iii) and (i)
(d) Only (i)
(e) None of these

S2. Ans. (a)
Sol. Both (i) and (ii) starters are fit to frame a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentences thus formed are:
(a) Because of scarcity of options available to the government to deal with the present crisis. The government has been relying almost entirely on providing fiscal relief in the form of tax cuts.
(b) As there are no options available to the government to deal with the present crisis. The government has been relying almost entirely on providing fiscal relief in the form of tax cuts.

Q3.
(I) The government promised structural reforms when it rose to power in 2014.
(II) Structural reforms are a far cry from what many expected from the government.
(i) As soon as structural reforms are a far……….
(ii) Since these are a far cry………
(iii) Though government promised………….
(a) Both (i) and (ii)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) Both (iii) and (i)
(d) Only (iii)
(e) None of these

S3. Ans. (d)
Sol. Only starter (iii) is fit to frame a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentence thus formed is:
Though government promised structural reforms when it rose to power in 2014.These are a far cry from what many expected from the government.

Q4.
(I) It is crucial for media to show solidarity towards its own.
(II) The media should improve working conditions for those on margins.
(i) While improving working conditions………….
(ii) Being crucial for media to show………..
(iii) However media to show……..
(a) Both (i) and (ii)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) Both (iii) and (i)

S4. Ans. (a)
Sol. Both (i) and (ii) starters are fit to frame a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentences thus formed are:
(a) While improving working conditions for those on margins, it is crucial for media to show solidarity towards its own.
(b) Being crucial for media to show solidarity towards its own, it should improve working conditions for those on margins.

Q5.
(I) It has been the endeavor of Israel to overcome its regional isolation.
(II) It wants to enhance diplomatic relations with as many countries as possible.
(i) Endeavoring to overcome……….
(ii) Alongside endeavoring to overcome…….
(iii) Enhancing diplomatic relations with……..
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (iii)
(d) All of the above
(e) None of these

S5. Ans. (d)
Sol. All the three starters i.e, (i), (ii), and (iii) are fit to frame a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentences thus formed are:
(a) Endeavoring to overcome its regional isolation, Israel wants to enhance diplomatic relations with as many countries as possible.
(b) Alongside endeavoring to overcome its regional isolation, Israel wants to enhance diplomatic relations with as many countries as possible.
(c) Enhancing diplomatic relations with as many countries as possible, Israel endeavors to overcome its regional isolation.

Directions (6-10): In the following questions two sentences is given with one blank. The sentence is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer.

Q6.
(I) A major obstacle to good governance is the entrenched lack of ___________ within the government.
(II) We must have learned from past that transparency and ______________ are of the utmost of importance.
(a) Accountability
(b) Persistent
(c) Benign
(d) Cavelier
(e) None of these

S6. Ans. (a)
Sol. The term ‘accountability’ means ‘The fact or condition of being accountable’.
Persistent- continuing to exist or occur over a prolonged period
Benign- Gentle and kind
Cavalier-Showing a lack of proper concern; Offhand, Indifferent, Casual, Dismissive, Insouciant

Q7.
(I) This is a body of new work George has produced over the last twelve months which intrigue and __________ the viewer.
(II) Along with the already restored Rolls Royce, the timeless Napier’s cars are set to __________ visitors.
(a) Consequential
(b) Bewitch
(c) Annul
(d) Corollary
(e) None of these

S7. Ans. (b)
Sol. The term ‘bewitch’ means ‘Enchant and delight someone’.
Consequential-Following as a result or effect
Annul- Declare invalid an official agreement, decision, or result
Corollary- Something that results from something else

Q8.
(I) The Kerala Chief Minister dismissed as __________ the claim that Hindi was a unifying force
(II) Mo Yan, a writer who enjoyed delving into the realms of the ________, must be feeling like he stepped into one of his novels.
(a) Dissent
(b) Foregone
(c) Absurd
(d) Ironically
(e) None of these

S8. Ans. (c)
Sol. The term ‘absurd’ means ‘Wildly unreasonable, illogical, or inappropriate’.
Dissent- The holding or expression of opinions at variance with those commonly or officially held
Ironically-Used in reference to a paradoxical, unexpected, or coincidental situation
Goldilocks-Used to describe a situation in which something is or has to be exactly right

Q9.
(I) Men may refuse the challenge of trying to right a ship on the verge of ___________, preferring to wait for an easier test.
(II) A boat ___________ near Rajamahendravaram, happens all of a sudden and passengers are caught unawares.
(a) Incentivize
(b) Incomprehensible
(c) Inhibit
(d) Capsize
(e) None of these

S9. Ans. (d)
Sol.The term ‘capsize’ means ‘(of a boat) be overturned in the water’.
Incentivize- To make someone want to do something
Inhibit-Hinder, restrain, or prevent an action or process
Incomprehensible-Not able to be understood

Q10.
(I) The Centre has moved quickly to _________ a potentially volatile controversy over the charge of Hindi imposition.
(II) Mr. Modi should have seized the opportunity and gone to Iran in order to ____________ the crisis brewing between the U.S. and Iran.
(a) Defuse
(b) Muzzling
(c) Suffice
(d) Treacherous
(e) None of these

S10. Ans. (a)
Sol. The term ‘ defuse’ means ‘Make a situation less tense or dangerous.’
Muzzling-Prevent a person or group from expressing their opinions freely
Suffice- Be enough or adequate
Treacherous-Guilty of or involving betrayal or deception

Directions (11-15): In each Question below, a word is given followed by four pairs. Choose the pair which states either the synonyms or the antonyms or a synonym and an antonym of the given word. If none of the four pairs are correct then choose “None of these” as your answer choice.

Q11.
Beleaguered
(a) Besieged, Troubled
(b) Original, Pathetic
(c) Guarantee, Postpone
(d) Tiresome, Intimidate
(e) None of these

S11. Ans. (a)
Sol. The term ‘Beleaguered’ means ‘Lay siege to; Put in a very difficult situation;’ Option (a) is the right answer choice. ‘Besieged’ and ‘Troubled’ are synonyms of the given word.

Q12.
Cessation
(a) Caution, Novice
(b) Termination, Resumption
(c) Skill, Candidness
(d) Enthusiasm, Composure
(e) None of these

S12. Ans. (b)
Sol. The term ‘cessation’ means ‘the fact or process of ending or being ended’. Option (b) is the right answer choice. ‘Termination’ and ‘Resumption’ are synonym and antonym respectively of the given word.

Q13.
Demotion
(a) Discipline, Preferable
(b) Predict, Humiliate
(c) Advance, Promote
(d) Futuristic, Careful
(e) None of these

S13. Ans. (c)
Sol. The term ‘demotion’ means ‘Reduction in rank or status’. Option (c) is the right answer choice. ‘Advance’ and ‘Promote’ are antonyms of the given word.

Q14.
Disquiet
(a) Praise, Criticize,
(b) Malady, Escape
(c) Deterrent, Detestable
(d) Tranquility, Anxiousness
(e) None of these

S14. Ans. (d)
Sol. The term ‘disquiet’ means ‘A feeling of worry or unease’. Option (d) is the right answer choice. ‘Tranquility’ and ‘Anxiousness’ are antonym and synonym respectively of the given word.

Q15.
Erratic
(a) Changeable, Irregular
(b) Thrifty, Blunder
(c) Extravagant, Forerunner
(d) Vibrations, Prerogative
(e) None of these

S15. Ans. (a)
Sol.The term ‘erratic’ means ‘Not even or regular. Option (a) is the right answer choice. ‘Changeable’ and ‘Irregular’ are synonyms of the given word.

You may also like to Read: