IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 23rd August 2019

| Updated On September 13th, 2019 at 06:48 pm

Dear Aspirants,

static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.


Q1. During the President Ram Nath Kovind’s visit to the Gambia, India has promised to extend an assistance of USD 500,000 to the Gambia. What is the capital of Gambia?
(a) Monrovia
(b) Banjul 
(c) Ouagadougou
(d) Praia
(e) Accra


S1. Ans. (b)

Sol. Banjul formerly known as Bathurst is the capital and fourth-largest city of The Gambia. 


Q2. Dharmendra Pradhan launches Atal Community Innovation Centre. What is the Ministry of Dharmendra Pradhan?

(a) Minister of Health and Family Welfare
(b) Minister of Skill Development and Entrepreneurship
(c) Minister of Human Resource Development
(d) Minister of Petroleum and Natural Gas 
(e) Minister of Information and Broadcasting


S2. Ans. (d)

Sol. Dharmendra Pradhan is the Minister of Petroleum and Natural Gas.


Q3. Lok Sabha Speaker has announced that the Lower House will become paperless from the next session. Who is the First Lok Sabha Speaker of India?

(a) Gurdial Singh Dhillon
(b) Neelam Sanjiva Reddy
(c) Hukam Singh
(d) M A Ayyangar 
(e) Ganesh Vasudev Mavalankar 


S3. Ans. (e)

Sol. Ganesh Vasudev Mavalankar popularly known as Dadasaheb was an independence activist and the first speaker of Lok Sabha.

 

Q4. Cabinet has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit (ITLU) at Moscow in Russia. Where is the Headquarter of ISRO?
(a) Bengaluru 
(b) Delhi
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) Dehradun


S4. Ans. (a)

Sol. The headquarter of Indian Space Research Organisation in Bengaluru, Karnataka.

 

Q5. London has named the world’s best city for students. What is the currency of United Kingdom?
(a) Yen
(b) Renmibi
(c) Dollar
(d) Euro
(e) Pound 


S5. Ans. (e)

Sol. The official currency of the United Kingdom is the British Pound.


Q6. Rakesh Asthana given additional charge of NCB. What is the full form of NCB?

(a) Narcotics Control Bureau
(b) National Crime Bureau
(c) National Cricket Bureau
(d) National Commercial Bank
(e) National Citizen Bureau


S6. Ans. (a)

Sol. The full form of NCB Narcotics Control Bureau.


Q7. Foreign Ministers from South East Asia are attending the 52nd ASEAN summit. Which of the following country is not in ASEAN member group? 

(a) Indonesia
(b) Cambodia
(c) Vietnam
(d) Brunei 
(e) Pakistan 


S7. Ans. (e)

Sol. 10-member ASEAN comprises of Indonesia, Malaysia, Thailand, Singapore, Philippines, Vietnam, Myanmar, Cambodia, Brunei and Laos. Pakistan is not a member of ASEAN.


Q8. Ellyse Perry becomes the first cricketer to reach 1000 runs, 100 wickets in T20Is. Ellyse perry belongs to which of the following Country?

(a) England
(b) South Africa
(c) New Zealand
(d) Australia 
(e) Scotland


S8. Ans. (d)

Sol. Ellyse Alexandra Perry is an Australian sportswoman who made her debut for both the Australian cricket.

 

Q9. Ministry of Information & Broadcasting launches a competition for designing Postage Stamp. Who is the present Ministry of Information & Broadcasting?
(a) Mahendra Nath Pandey
(b) Pralhad Joshi
(c) Prakash Javadekar 
(d) Thaawar Chand Gehlot
(e) Dharmendra Pradhan


S9. Ans. (c)

Sol. The present Ministry of Information & Broadcasting is Prakash Javadekar.

 

Q10. India, UK launch clean air initiative in Bengaluru, Karnataka. Who is the present governor of Karnataka?
(a) Satyadev Narayan Arya
(b) Kalraj Mishra
(c) Lal Ji Tandon
(d) Vajubhai Vala 
(e) Droupadi Murmu


S10. Ans. (d)

Sol. Vajubhai Rudabhai Vala is presently serving as the Governor of Karnataka since September 2014. 


Q11. Mobile library service launched by Delhi Public Library. Who is the present Union Culture and Tourism Minister?

(a) Prahalad Singh Patel 
(b) Gajendra Singh Shekhawat
(c) Mahendra Nath Pandey
(d) Pralhad Joshi
(e) Arvind Ganpat Sawant


S11. Ans. (a) 

Sol. The present Union Culture and Tourism Minister is Prahalad Singh Patel.


Q12. One Nation-One Ration Card scheme launched on a pilot basis in Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat. Who is the present Union Minister of Food Processing Industries?

(a) Giriraj Singh
(b) Smriti Zubin Irani
(c) Raj Kumar Singh
(d) Harsimrat Kaur Badal 
(e) Shripad Yesso Naik


S12. Ans. (d)

Sol. The present Union Minister of Food Processing Industries is Harsimrat Kaur Badal.


Q13. West Bengal Government has launched an awareness campaign ‘Save Green, Stay Clean’ for preserving the greenery and keeping the environment clean. Which of the following National Park is situated in West Bengal?

(a) Chandoli National Park
(b) Bannerghatta National Park
(c) Balphakram National Park
(d) Gorumara National Park 
(e) Anshi National Park


S13. Ans. (d)

Sol. Gorumara National Park is a National Park in northern West Bengal, India. 


Q14. According to the World Bank, India has been pushed to the 7th place in the global GDP rankings in 2018. In 2017, India had emerged as the 6th largest economy. Where is the headquarter of the World Bank?

(a) New York
(b) Washington DC 
(c) Vienna
(d) Geneva 
(e) Paris


S14. Ans. (b)

Sol. The headquarter of the World bank in Washington DC, USA.


Q15. Ravish Kumar wins Ramon Magsaysay award 2019. Ravish Kumar belongs to which of the following profession?

(a) Author
(b) Actor
(c) Businessmen
(d) Cricketer
(e) Journalism 


S15. Ans. (e)

Sol. Ravish Kumar is an Indian TV anchor, writer, journalist and media personality. 



You may also like to read: