IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 13th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

Q1. In a unique initiative, the Ambikapur municipal corporation of Chhattisgarh will open a first-of-its-kind ‘Garbage Cafe‘. Who is the present governor of Chhattisgarh?
(a) Bhagat Singh Koshyari
(b) Arif Mohammed Khan
(c) Bandaru Dattatraya
(d) Biswa Bhusan Harichandan
(e) Anusuiya Uikey

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

S1. Ans.(e)
Sol. Anusuiya Uikey is a member of the Parliament of India representing Madhya Pradesh in the Rajya Sabha, the upper house of the Indian Parliament. She was appointed as Governor of Chhattisgarh on 16 July 2019.

Q2. IDBI Bank will introduce two Repo Linked Products –Suvidha Plus Home Loan and Suvidha Plus Auto Loan. Who is the present Managing Director & CEO of IDBI?
(a) Sudhir Shyam
(b) M R Kumar
(c) Rakesh Sharma
(d) G M Yadwadkar
(e) Meera Swarup

S2. Ans.(c)
Sol. The present Managing Director & CEO of IDBI bank is Rakesh Sharma.

Q3. The Bangladesh government has signed an agreement with Reliance Power of India. As per the agreement, they will set up a 750 MW gas-based power plant in Meghnahat near Dhaka. Who is the present CEO of Reliance Power?
(a) Sateesh Seth
(b) K Raja Gopal
(c) Shri K Ravikumar
(d) Rashna Khan
(e) D J Kakalia

S3. Ans.(b)
Sol. K Raja Gopal is the present CEO of Reliance Power.

Q4. Google and the Ministry of Electronics and Information Technology have signed a statement of intent to roll-out ‘Build for Digital India‘. Who is the present Union Minister of Electronics and Information Technology?
(a) Mahendra Nath Pandey
(b) Ravi Shankar Prasad
(c) Smriti Zubin Irani
(d) Prakash Javadekar
(e) Dharmendra Pradhan

S4. Ans.(b)
Sol. Ravi Shankar Prasad is an Indian lawyer, politician and the current Union Minister holding Communications and Electronics and Information Technology portfolios in the Government of India.

Q5. IPS officer Vivek Kumar Johri took charge as the Director General (DG) of the country’s largest border guarding force, BSF. In which of the following year BSF was formed?
(a) 1960
(b) 1962
(c) 1966
(d) 1967
(e) 1965

S5. Ans.(e)
Sol. India’s Border Security Force (BSF), the central armed police force of the country, was established on December 1, 1965.

Q6. The Election Commission of India will host the 4th General Assembly of Association of World Election Bodies at Bengaluru. Which of the following year Election Commission of India formed?
(a) 1947
(b) 1948
(c) 1949
(d) 1950
(e) 1951

S6. Ans.(d)
Sol. The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority formed in 25 January 1950.

Q7. The A-WEB is the largest association of Election Management Bodies worldwide. Where is the Headquarter of A-WEB?
(a) Vienna, Austria
(b) Beijing, China
(c) Seoul, South Korea
(d) Geneva, Switzerland
(e) Paris, France

S7. Ans.(c)
Sol. The Headquarter of A-WEB in Seoul, South Korea.

Q8. Charles Leclerc won the Belgian Grand Prix after defeating Lewis Hamilton by less than a second. What is the capital of Belgium?
(a) Berlin
(b) Brussels
(c) Amsterdam
(d) Luxembourg
(e) Paris

S8. Ans.(b)
Sol. The City of Brussels is the largest municipality and historical centre of the Brussels-Capital Region, and the capital of Belgium.

Q9. A convincing India U-15 team thrashed Nepal 7-0 to lift the SAFF U-15 title at the Kalyani Stadium in Kolkata. Which of the following National Park situated in West Bengal?
(a) Chandoli National Park
(b) Jaldapara National Park
(c) Kalesar National Park
(d) Kishtwar National Park
(e) Kudremukh National Park

S9. Ans.(b)
Sol. Jaldapara National Park is a national park situated at the foothills of the Eastern Himalayas in Alipurduar District of northern West Bengal.

Q10. Russia will train four Indian astronauts for India’s ambitious manned mission to space, Gaganyaan. Where is the headquarter of ISRO?
(a) Pune
(b) Dehradun
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Bengaluru

S10. Ans.(e)
Sol. The headquarters of Indian Space Research Organisation (ISRO) in Bengaluru, Karnataka.

Q11. Vice-President Venkaiah Naidu will inaugurate the 5th edition of the aquaculture event, Aqua Aquaria India, in Hyderabad. Who is the present Union Minister of Commerce and Industry?
(a) Giriraj Singh
(b) Mahendra Nath Pandey
(c) Piyush Goyal
(d) Dharmendra Pradhan
(e) Pralhad Joshi

S11. Ans.(c)
Sol. The present Union Minister of Commerce and Industry is Piyush Goyal.

Q12. Raksha Mantri Rajnath Singh co-chaired the Japan–India Defence Ministerial Meeting held in Tokyo, Japan. Who is the present Prime Minister of Japan?
(a) Taro Aso
(b) Yukio Hatoyama
(c) Naoto Kan
(d) Yoshihiko Noda
(e) Shinzo Abe

S12. Ans.(e)
Sol. Shinzō Abe is a Japanese politician who has been Prime Minister of Japan.

Q13. A new book named “A Short History of Indian Railways“, has been penned by veteran journalist and author Rajendra B Aklekar. Who among the following is known as the father of Indian Railways?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Ripon
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Hastings
(e) Lord Cornwallis

S13. Ans.(a)
Sol. The father of Indian Railways is Lord Dalhousie.

Q14. Indian shooter Yashaswini Singh Deswal won gold in the women’s 10meter Air Pistol event at the ISSF World Cup at Rio de Janeiro in Brazil. What is the currency of Brazil?
(a) Sol
(b) Peso
(c) Real
(d) Aruban florin
(e) Guarani

S14. Ans.(c)
Sol. The Brazilian real is the official currency of Brazil.

Q15. The Government of India has accepted the resignation of State bank of India Managing Director Anshula Kant. Who is the present Chairman of SBI?
(a) Aditya Puri
(b) Shikha Sharma
(c) Arundhati Bhattacharya
(d) Rajnish Kumar
(e) Amitabh Chaudhry

S15. Ans.(d)
Sol. Rajnish Kumar is an Indian banker. He is Chairman of the State Bank of India He joined SBI as a Probationary officer in 1980.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!