LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 24th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Name the fighter aircraft from which Indian Air Force successfully fired the BrahMos air version missile.

Mirage 2000
MiG 21 Bison
Su-30 MKI
Mi-29
Rafael
Solution:

Indian Air Force successfully fired the BrahMos air version missile from its frontline Su-30 MKI fighter aircraft. The launch from the aircraft was smooth and the missile followed the desired trajectory before directly hitting the land target. The air-launched BrahMos missile is a 2.5-ton supersonic air to surface cruise missile with ranges of close to 300 km, designed and developed by BAPL.

Q2. Name the Flight Lieutenant rank officer who became the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake missions by day on a fighter aircraft.

Avni Chaturvedi
Kamala Singh
Srimala Das
Bhawana Kanth
Nirmala Singh
Solution:

Flight Lieutenant Bhawana Kanth became the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake missions by day on a fighter aircraft. She completed the Day Operational syllabus on MiG-21 Bison.

Q3. Name the former foreign secretary who will be conferred with Japan’s second highest national award, ‘Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star’.

Ranjan Mathai
Shyam Saran
Sujatha Singh
Nirupama Rao
Shivshankar Menon
Solution:

Former foreign secretary Shyam Saran will be conferred with Japan’s second highest national award, ‘Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star’.

Q4. Which among the following company/organization has recently announced its biggest defence order worth over Rs 300 crore with the Indian Navy.

Tech Mahindra
Reliance Defence
HAL
BEL
Kotak Mahindra
Solution:

Tech Mahindra announced its biggest defence order worth over Rs 300 crore with the Indian Navy. As part of the ‘Armed Forces Secure Access Card’ (AFSAC) Project, Tech Mahindra will implement RFID (Radio Frequency Identification) based Access Control System across all naval bases and ships

Q5. On which rank does India stands in the recently released KidsRight Index out of 181 countries?

112th
109th
117th
134th
140th
Solution:

India stands in a lowly 117th position out of 181 countries in the KidsRight Index, the annual global index which ranks how countries adhere to and are equipped to improve child rights. Iceland secured the top position in the index followed by Portugal.

Q6. Name the life insurer that has been conferred with the FICCI Claims Excellence Award.

Aegon Life Insurance Co. Ltd
Bajaj Allianz Life Insurance Company Limited
Birla Sun Life Insurance Co. Ltd
Bharti AXA Life Insurance
DHFL Pramerica Life Insurance
Solution:

Bharti AXA Life Insurance, a private life insurer, has been conferred with the FICCI Claims Excellence Award. The recognition comes for its customer-friendly claims services in the life insurance sector.

Q7. The 5th Smart Cities India 2019 expo was held recently in _____.

New Delhi
Mumbai
Chennai
Guwahati
Pune
Solution:

The 5th Smart Cities India 2019 expo, including Transport India, Solar India, Buildings India and Water India expos, was inaugurated by Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoUHUA) at the Pragati Maidan, New Delhi.

Q8. The World Health Organization (WHO) has recently declared which of the following two countries as malaria-free?

Algeria and Bulgaria
Algeria and Argentina
Bulgaria and Argentina
Finland and Ireland
Sweden and Finland
Solution:

The World Health Organization (WHO) declared Algeria and Argentina as malaria-free, with no recorded cases of indigenous transmission of the disease since 2013 and 2010 respectively.

Q9. What is the capital of Algeria?

Buenos Aires
Buenires
Algiers
Manires
Philires
Solution:

Algeria Capital: Algiers, Currency: Algerian dinar.

Q10. Name the organization/group that has overtaken the 151-year-old Tata group to emerge as India’s most valuable by way of market capitalization (m-cap).

Reliance Group
Mittal Group
HDFC group
ONGC
IOCL
Solution:

The HDFC group has overtaken the 151-year-old Tata group to emerge as India’s most valuable by way of market capitalization (m-cap). The combined market value of the five listed companies of the HDFC group – HDFC, HDFC Bank, HDFC Life, HDFC Asset Management and Gruh Finance stood at Rs 11.66 lakh crore.

Q11. Name the Renowned filmmaker, film historian, researcher and educationist who passed away at the age of 98.

Nirmala Sathu
Prabha Jayatu
Vijaya Mulay
Vinima Singh
Vineeta Mishra
Solution:

Renowned filmmaker, film historian, researcher and educationist Vijaya Mulay passed away at the age of 98 in New Delhi. In 1959, she founded the Delhi Film Society and was later appointed a joint secretary of the Federation of Film Societies.

Q12. U.S. Navy ships conducted joint drills with warships from allies ______________ in their first combined exercise in the Western Pacific.

Japan, Australia and South Korea
Japan, Austria and South Korea
Japan, Australia and North Korea
Japan, Austria and North Korea
None of the given options is true
Solution:

U.S. Navy ships conducted joint drills with warships from allies Japan, Australia and South Korea in their first combined exercise in the Western Pacific.

Q13. Name the football club that had clinched their first ever Indian Women’s League trophy in Ludhiana, Punjab.

Manipur Police FC
Mina FC
Parthu FC
Sethu FC
Mohun FC
Solution:

Sethu FC turned around a first-half deficit to clinch their first ever Indian Women’s League trophy after defeating Manipur Police at the Guru Nanak Stadium, in Ludhiana, Punjab.

Q14. The Turkmenistan–Afghanistan–Pakistan–India Pipeline (TAPI) is also known as ____________.

Trans-Pakistan Pipeline
Trans-Turkmenistan Pipeline
Trans-Indian Pipeline
Trans-Indo-Pak Pipeline
Trans-Afghanistan Pipeline
Solution:

The Turkmenistan–Afghanistan–Pakistan–India Pipeline, also known as Trans-Afghanistan Pipeline, is a natural gas pipeline being developed by the Asian Development Bank (ADB).

Q15. An author from Oman, Jokha Alharthi has won the prestigious Man Booker International Prize for her book titled ___________.

La Rose
Celestial Bodies
Worm Bodies
Battle of Lies
The Power
Solution:

An author from Oman, Jokha Alharthi has won the prestigious Man Booker International Prize for “Celestial Bodies”, the story of three sisters of a desert country confronting its slave-owning past and a complex modern world.

               


हिंदी में पढ़े





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF