LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 05th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. The Kasturirangan committee has revised the Draft New National Education Policy and effected some changes in the three-language formula. The committee stated the revised draft has now been uploaded for feedback from states and the public for a period of _____________ days.
20 days
70 days
60 days
40 days
30 days
Solution:
The Kasturirangan committee has revised the Draft New National Education Policy and effected some changes in the three-language formula. The committee informed the government that there had been an inadvertent error in the draft submitted for public feedback. The committee stated the revised draft has now been uploaded for feedback from states and the public for a period of 30 days.
Q2. The International Day of Innocent Children Victims of Aggression is a United Nations observance each on-
04th June
05th June
03rd June
02nd June
01st June
Solution:
The International Day of Innocent Children Victims of Aggression is a United Nations observance each on 04th June. It was established on 19th August 1982. Originally focused on victims of the 1982 Lebanon War, its purpose expanded to “acknowledge the pain suffered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse. This day affirms the UN’s commitment to protect the rights of children.
Q3. Which of the following state cabinet has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) from existing 14 percent to 27 percent recently?
Rajasthan
West Bengal
Assam
Madhya Pradesh
Kerala
Solution:
Madhya Pradesh Cabinet has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) from existing 14 percent to 27 percent. The matter will now be taken up in the monsoon session of the state Assembly.
Q4. UAE’s Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) has issued the _______________ Golden Residence Permit in Abu Dhabi, as part of the Investors Permanent Residence System aimed to attract investors, entrepreneurs and qualified individuals who meet its criteria.
seventh
fourth
first
sixth
second
Solution:
UAE’s Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) has issued the first Golden Residence Permit in Abu Dhabi, as part of the Investors Permanent Residence System aimed to attract investors, entrepreneurs and qualified individuals who meet its criteria.
Q5. To encourage digital payments, the ____________________ committee has suggested a host of measures, including elimination of charges, round-the-clock RTGS and NEFT facility, and duty-free import of point-of-sales machines.

Vishal Sikka
Nandan Nilekani
Kiran Mazumdar-Shaw
Salil Parekh
NR Narayana Murthy
Solution:
To encourage digital payments, the Nandan Nilekani committee has suggested a host of measures, including elimination of charges, round-the-clock RTGS and NEFT facility, and duty-free import of point-of-sales machines. The committee, which was appointed by the RBI had submitted its suggestions on promoting digital payments to Governor Shaktikanta Das last month.
Q6. The United Nations General Assembly declared _____________ as International World Bicycle Day.
02nd June
01st June
04th June
05th June
03rd June
Solution:
The United Nations General Assembly declared 3 June as International World Bicycle Day. The resolution for World Bicycle Day recognizes “the uniqueness, longevity, and versatility of the bicycle, which has been in use for two centuries, and that it is a simple, affordable, reliable, clean and environmentally fit sustainable means of transportation.
Q7. The World Health Organization has selected the _________________ government’s Medical & Health Department for its award this year in recognition of its achievements in the field of tobacco control.
Maharashtra
Goa
Kerala
Rajasthan
Gujarat
Solution:
The World Health Organization has selected the Rajasthan government’s Medical & Health Department for its award this year in recognition of its achievements in the field of tobacco control. The department’s Additional Chief Secretary, Rohit Kumar Singh has received the award at a function to mark World No Tobacco Day in New Delhi.
Q8. In an effort to raise awareness about science and environment through films, the 10th National Science Film Festival of India (NSFFI) will be organised in-?
Sikkim
Meghalaya
Tripura
Assam
Manipur
Solution:
In an effort to raise awareness about science and environment through films, the 10th National Science Film Festival of India (NSFFI) will be organised in Tripura in January and February 2020.
Q9. In a first, a 25-year-old engineering graduate from Odisha has become the youngest Member of Parliament to the 17th Lok Sabha. What is the of that MP?
Priyanka Chaturvedi
Chandrani Murmu
Gautam Gambhir
Pragya Singh Thakur
Alka Lamba
Solution:
In a first, a 25-year-old engineering graduate from Odisha has become the youngest Member of Parliament to the 17th Lok Sabha. Odisha has a total of seven women MPs, making it the first state ever to have 33 percent or the largest share of women MPs of its total of 21 seats. Chandrani Murmu, who has replaced Dushyant Chautala, was elected as Biju Janata Dal (BJD) candidate from the Keonjhar seat, as the youngest parliamentarian in the country. She represents the tribal-dominated Keonjhar.
Q10. Which of the following Small Finance Bank has appointed Flipkart founder Sachin Bansal as its independent director recently?
Ujjivan Small Finance Bank
Capital Lab Small Finance Bank
Equitas Small Finance Bank
FINCARE Small Finance Bank Limited
ESAF Small Finance Bank
Solution:
Ujjivan Small Finance Bank has appointed Flipkart founder Sachin Bansal as its independent director. This is the second big futuristic move by Ujjivan management after it roped in HDFC Bank’s digital banking head Nitin Chugh as its next chief executive.
Q11. Who has been named the world’s first billionaire rapper by Forbes?
Rihanna
Kanye West
Jay-Z
Drake
Kendrick Lamar
Solution:
Jay-Z has been named the world’s first billionaire rapper by Forbes. Apart from a $100 million stake in subscription-based streaming service Tidal, the 49-year-old rapper’s assets also include shares in Uber and an art collection worth $70 million each. His wife Beyonce’s net worth is estimated to be around $350 million.
Q12. Axis Bank stated that the Reserve Bank of India has approved the appointment of _______________ as chairman of the bank.
Rakesh Makhija
Ajit Doval
Rajiv Mehrishi
Sachin Bansal
Anita Bhatia
Solution:
Axis Bank stated that the Reserve Bank of India has approved the appointment of Rakesh Makhija as chairman of the bank. The board of the bank in March had approved the appointment of Makhija as chairman subject to RBI clearance.
Q13. Former Indian President _____________________ was bestowed on the highest civilian award of Mexico for foreigners recently.
Shankar Dayal Sharma
KR Narayanan
Pranab Mukherjee
APJ Abdul Kalam
Pratibha Patil
Solution:
Former President Pratibha Patil was bestowed on the highest civilian award of Mexico for foreigners. The ambassador of Mexico to India, Melba Pria, presented ”Orden Mexicana del Aguila Azteca” (Order of the Aztec Eagle) to Mrs Patil. She had served as the first woman president of India during 2007-12.
Q14. Abu Dhabi-based Indian retail tycoon ________________________ has become the first expat to get the UAE’s first gold card permanent residency.
Sunil Vaswani
MA Yusuff Ali
BR Shetty
Azad Moopen
B Ravi Pillai
Solution:
Abu Dhabi-based Indian retail tycoon MA Yusuff Ali has become the first expat to get the UAE’s first gold card permanent residency. Unlike the long-term visa of 5-10 years for businessmen and talented individuals, the gold card gives permanent residency of the UAE to the holder.
Q15. Actor-singer ______________________, who featured in films such as Jwar Bhata, Ganga and 36 Chowringhee Lane while straddling an equally successful playback career, died aged 84.

Tapan Sinha
Leena Chandavarkar
Yogeeta Bali
Ruma Guha Thakurta
Arup Guhathakurta
Solution:
Actor-singer Ruma Guha Thakurta, who featured in films such as Jwar Bhata, Ganga and 36 Chowringhee Lane while straddling an equally successful playback career, died aged 84. Ruma was the first wife of actor-singer Kishore Kumar. She was suffering from age-related ailments.
Q16. The election was held in the ______________ WHO Assembly in Geneva where the CAG was elected with a majority (90 out of 162 votes) in the first round of voting itself.
71st
72nd
74th
75th
73rd
Solution:
The election was held in the 72nd WHO Assembly in Geneva where the CAG was elected with a majority (90 out of 162 votes) in the first round of voting itself. Apart from India, others competing for the position were the Auditors General of Congo, France, Ghana, Tunisia, and the United Kingdom.
Q17. Which agency and aerospace major Boeing announced the signing of a technical assistance agreement to develop an air traffic management roadmap recently?
Indian Railway Catering and Tourism Corporation
Power Grid Corporation of India
Air India
Directorate General of Civil Aviation
Airports Authority of India
Solution:
The Airports Authority of India (AAI) and aerospace major Boeing announced the signing of a technical assistance agreement to develop an air traffic management roadmap which will improve airspace utilization and help maintain efficient aircraft operations.
Q18. Who is the current Comptroller and Auditor General of India and Vice- Chairman of United Nations Panel of External Auditors?
Rajiv Mehrishi
Sunil Arora
Achal Kumar Jyoti
Shashi Kant Sharma
Arvind Subramanian
Solution:
Rajiv Mehrishi is a retired Indian Administrative Service officer of 1978 batch belonging to Rajasthan cadre. He is the current Comptroller and Auditor General of India and Vice - Chairman of United Nations Panel of External Auditors.
Q19. Where is the Head Office of Ujjivan Small Finance Bank?
Hyderabad
Kolkata
Chennai
Bengaluru
Mumbai
Solution:
Head Office of Ujjivan Small Finance Bank is in Bengaluru.

Q20. Tedros Adhanom Ghebreyesus is an Ethiopian politician, academic, public-health authority and Director-General of-?
WTO
ADB
WHO
IMF
NDB
Solution:
Tedros Adhanom Ghebreyesus is an Ethiopian politician, academic, and public-health authority who since 2017 has been Director-General of the World Health Organization. He served in the Government of Ethiopia as Minister of Health from 2005 to 2012 and as Minister of Foreign Affairs from 2012 to 2016.
               



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF