LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 18th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. The website of the Lokpal has been launched. What is the URL of the website?
www.lokpal.gov.in
www.lokpal.gov.com
www.lokpal.gov
www.lokpal.com
www.lokpal.nic.in
Solution:
The website of the Lokpal www.lokpal.gov.in has been launched. It was inaugurated by Chairperson Justice Pinaki Chandra Ghose in presence of all the Members of Lokpal in New Delhi.
Q2. IT services firm___________and French digital content publishing firm Rakuten Aquafadas signed an MoU to collaborate on building enhanced customer experience offerings.
Infosys
Tech Mahindra
Wipro
Google
Accenture
Solution:
IT services firm Tech Mahindra and French digital content publishing firm Rakuten Aquafadas signed an MoU to collaborate on building enhanced customer experience offerings.
Q3. US President Donald Trump has rolled out a merit-based immigration system. The proposals significantly increase the quota for skilled workers from the existing nearly 12% to_____.
37%
51%
42%
18%
57%
Solution:
As per the proposed system, permanent legal residency would be given based on points for their age, knowledge, job opportunities and civic sense. The proposals significantly increase the quota for skilled workers from the existing nearly 12% to 57%.
Q4. Which of the following Commando force created history as they scaled the Mount Everest in their maiden attempt?
Garud
MARCOS
NSG
COBRA
Force One
Solution:
Commandos of the premier counter-terror force National Security Guard (NSG) created history as they scaled the Mount Everest (world’s highest peak) in their maiden attempt.
Q5. Leading stock exchange BSE has launched________app to enable more participation and help mutual fund distributors process transactions faster.
BSE M Fund
BSE MF Rock
BSE StAR MF
M Fund
Star Fund BSE
Solution:
Leading stock exchange BSE has launched ‘BSE StAR MF’ app to enable more participation and help mutual fund distributors process transactions faster.
Q6. _________ is celebrated globally as the International Day of Light.
May 16th
May 15th
May 10th
May 17th
May 18th
Solution:
May 16th is celebrated globally as the International Day of Light. 2019 marks the global celebration of the second edition of the event.
Q7. Which of the following country has approved a bill legalizing same-sex marriage, a landmark decision that makes the self-ruled island the first place in Asia to pass gay marriage legislation?
Nepal
Taiwan
Singapore
Hong Kong
Japan
Solution:
Taiwan has approved a bill legalizing same-sex marriage, a landmark decision that makes the self-ruled island the first place in Asia to pass gay marriage legislation.
Q8. World Telecommunication & Information Society Day is observed all over the world on_________.
20th May
11th May
13th May
16th May
17th May
Solution:
World Telecommunication & Information Society Day is observed all over the world on 17th May.
Q9. The theme for World Telecommunication & Information Society Day 2019 is__________.
Bridging the Mental Gaps
Bridging Standardization Gap
Telecommunication for All
Information is Money
None of the above option is the right answer
Solution:
The theme for World Telecommunication & Information Society Day 2019 is ‘Bridging the Standardization Gap’.
Q10. Ujjivan Small Finance Bank Limited has appointed_______as its next Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) from December 1, 2019.
Ravi Kumar Batra
Somitra Ghose
Nitin Chugh
Vipin Kumar Kant
Ashish Deval
Solution:
Ujjivan Small Finance Bank Limited has appointed Nitin Chugh as its next Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) from December 1, 2019.
Q11. Which of the following country has approved for the first time a scheme that gives permanent residency to certain expatriates?
UAE
Saudi Arabia
Oman
Qatar
Iran
Solution:
The Saudi government has approved for the first time a scheme that gives permanent residency to certain expatriates, allowing them to own real estate in the kingdom and reside with their families without a Saudi sponsor.
Q12. _________was confirmed as the United States’ latest deputy attorney general by the US Senate after his predecessor, Rod Rosenstein, left the department.
Shinji Sogo
Shahabuddin Nagari
Keith Donohue
Jeffrey Rosen
Keith Williams
Solution:
Jeffrey Rosen was confirmed as the United States’ latest deputy attorney general by the US Senate after his predecessor, Rod Rosenstein, left the department.
Q13. IBM India has tied-up with__________________Company to co-create new Artificial Intelligence (AI)-based solutions.
HDFC ERGO General Insurance
Aditya Birla General Insurance
Bharti AXA General Insurance
Digit General Insurance
Apollo Munich General Insurance
Solution:
IBM India has tied-up with HDFC ERGO General Insurance Company, India’s third-largest non-life insurance provider in the private sector, to co-create new Artificial Intelligence (AI)-based solutions.
Q14. Who among the following is the current MD and CEO of Ujjivan Small Finance Bank Limited?
Anubhav Chandra
Adarsh Kumar Goel
Kamal Narayan Murthi
Samit Ghosh
Sunil Chandra
Solution:
Ujjivan Small Finance Bank Limited has appointed Nitin Chugh as its next Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) from December 1, 2019. Bank’s current MD and CEO, Samit Ghosh is retiring on November 30, 2019.
Q15. What is the Currency of Saudi Arabia?
Saudi won
Saudi dinar
Saudi riyal
Saudi rand
Saudi yen
Solution:
Saudi Arabia's currency is Saudi riyal.
               






You may also like to Read:


Print Friendly and PDF