LIC AAO Exam 2019: General Awareness | 16th May

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-Recruitment-2019

GA for LIC AAO Exam 2019-20:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2019-20.



Q1. Which of the following diversified global analytics company, will transfer its rating business to its proposed new wholly-owned subsidiary?
CRISIL
ICRA
CARE
SMERA
CIBIL
Solution:
CRISIL Ltd, a diversified global analytics company, will transfer its rating business to its proposed new wholly-owned subsidiary. The board of CRISIL gave the nod for the transfer, which is being done to comply with SEBI norms of 2018.
Q2. Which of the following country has successfully launched its first satellite from Virginia in the United States?
Indonesia
Malaysia
Nepal
Egypt
Philippines
Solution:
Nepal successfully launched its first satellite NepaliSat-1 into space. The satellite developed by the Nepalese scientists was launched from Virginia in the United States. It is a low orbit satellite which will be in the 400-km distance from the Earth’s surface.
Q3. The Resilient Cities Asia-Pacific (RCAP) 2019 Congress was organised by ICLEI – Local Governments for Sustainability in________.
Paris
Vienna
Rome
New Delhi
London
Solution:
The Resilient Cities Asia-Pacific (RCAP) 2019 Congress is being organised by ICLEI – Local Governments for Sustainability and hosted by South Delhi Municipal Corporation in New Delhi, India.
Q4. The Time 100 Most Influential People 2019 list has been released. Which of the following Indian name/names appeared in the list?
Mukesh Ambani
Arundhati Katju
Menaka Guruswamy
Only (a) and (b)
All (a) (b) (c)
Solution:
Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani and public-interest litigators Arundhati Katju and Menaka Guruswamy, who spearheaded a historic legal battle for LGBTQ rights in India, are the Indian names that appeared in Time 100 Most Influential People 2019 list.
Q5. India’s largest app for financial services has integrated with Unified Payment Interface (UPI) as a payment method recently. Name the app.
Moneycontrol
Etmoney
Stock Watch
Investar
NSE Mobile
Solution:
ETMONEY India’s largest app for financial services has integrated with Unified Payment Interface (UPI) as a payment method.
Q6. Which of the following bank is the first public sector bank to shift to EMV chip and PIN for card present transactions across the country’s vast ATM network?
Syndicate Bank
Canara Bank
South Indian Bank
Oriental Bank of Commerce
Axis Bank
Solution:
Canara Bank, with nearly 6,300 branches and a network of more than 10,000 ATMs, is the first public sector bank to shift to EMV chip and PIN for card present transactions across the country’s vast ATM network.
Q7. Which of the following bank has received approval from the Competition Commission of India (CCI) for the proposed scheme of amalgamation of Gruh Finance with the bank?
UCO Bank
Corporation Bank
Canara Bank
Bandhan Bank
Laxmi Vilas Bank
Solution:
Bandhan Bank has received approval from the Competition Commission of India (CCI) for the proposed scheme of amalgamation of Gruh Finance with the bank.
Q8. International Day for Monuments and Sites is observed every year on _____________.
18 April
12 April
17 April
21 April
19 April
Solution:
In 1982, ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) established 18 April as the International Day for Monuments and Sites.
Q9. The International Monetary Fund (IMF) and the World Bank have together launched a private blockchain with a pseudo-token. The new token is called___________.
Ripple
Learning Coin
CoinIMF
Litecoin
WB Coin
Solution:
The International Monetary Fund (IMF) and the World Bank have together launched a private blockchain with a pseudo-token. The new token, called “Learning Coin” and only accessible within the IMF and World Bank, has a purpose to teach relevant individuals within the organizations about blockchain.
Q10. Which of the following bank has partnered with M1Xchange Trade Receivables Discounting System (TReDS) platform for MSME bill discounting?
Deutsche Bank
ICICI Bank
Axis Bank
ING Vysya Bank
Bank of Maharashtra
Solution:
Bank of Maharashtra (BoM) has partnered with M1Xchange Trade Receivables Discounting System (TReDS) platform for MSME bill discounting.
Q11. __________celebrates major agricultural events as the festival of Bihu.
Kerala
Bihar
Assam
Manipur
Punjab
Solution:
Assam’s most awaited festival – the Rongali Bihu, also known as ‘Bohaag Bihu’ which marks the beginning of the new Assamese calendar year started. Assam celebrates major agricultural events as the festival of Bihu.
Q12. Junagadh is a city in which state?
Uttar Pradesh
Gujarat
Rajasthan
Maharashtra
Tamil Nadu
Solution:
Junagadh is a city in the western Indian state of Gujarat.
Q13. Who is the present Governor of Goa?
Acharya Dev Vrat
Om Prakash Kohli
Anandiben Patel
Satya Pal Malik
Mridula Sinha
Solution:
Mridula Sinha is the present Governor of Goa.
Q14. Sitanadi Wildlife Sanctuary is located in_________.
Chhatisgarh
Madhya Pradesh
Kerala
Meghalaya
West Bengal
Solution:
Sitanadi Wildlife Sanctuary is located in Dhamtari District, Chhattisgarh.
Q15. SK Shivakumar passed away at the age of 66. He was a renowned___________.
Space scientist
Social activist
Hindi poet
Environmentalist
Economist
Solution:
Former Director of Indian Space Research Organisation Satellite Centre (ISAC), SK Shivakumar died at the age of 66 in Bengaluru. He hailed from Mysuru, Karnataka. He was part of the team which had developed telemetry system for India’s first moon mission Chandrayan – I.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF