LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 25th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Name the Indian gymnast who has won a bronze medal in the vault event at the Senior Asian Artistic Championships.

Aruna Reddy
Dipa Karmakar
Pranati Nayak
Pranati Das
Meghana Reddy
Solution:

India’s gymnast Pranati Nayak has won a bronze medal in the vault event at the Senior Asian Artistic Championships. The championship was held in Ulaanbaatar, Mongolia. China’s Yu Linmin and Japan’s Ayaka Sakaguchi won the gold and silver medal at the event.

Q2. Which organization has signed an MoU with Common Service Centres e-Governance Services India to enhance new offerings for the MSME sector ?

Life Insurance Corporation
Housing and Urban Development Corporation Ltd
National Small Industries Corporation
Khadi and Village Industries Commission
National Seeds Corporation
Solution:

National Small Industries Corporation has signed an MoU with Common Service Centres e-Governance Services India. The aim is to enhance new offerings for the MSME sector by synergizing each other’s competence. MoU will also enable CSCs to utilize plethora of NSIC offerings through the NSIC portal.

Q3. The United Nations observes ..... as International Widows Day.

23 June
30 June
27 June
25 June
24 June
Solution:

The United Nations observes 23 June as International Widows Day. The day is celebrated to draw attention to the voices and experiences of widows and to galvanize the unique support that they need.

Q4. Who among the following has been elected as the president of Mauritania?

Moktar Ould Daddah
Sidi Ould Cheikh Abdallahi
Ely Ould Mohamed Vall
Mohamed Ould Ghazouani
Ahmed Ould Daddah
Solution:

Mohamed Ould Ghazouani won the presidential election of Mauritania with 52% votes. His nearest rival, anti-slavery campaigner Biram Dah Abeid, came second with 18.58%.

Q5. Who among the following have resigned recently from the post of Deputy Governor of Reserve Bank of India?

Viral Acharya
M. K. Jain
B.P. Kanungo
N. S. Vishwanathan
R. Gandhi
Solution:

Reserve Bank of India’s (RBI) Deputy Governor Viral Acharya has quit six months before the scheduled end of his term. He had joined RBI on January 23, 2017.

Q6. Which of the following have become the 1st Arab country to be granted full FATF membership during the group’s Annual General Meeting recently in Orlando, Florida.?

Jordan
Saudi Arabia
Palestine
Lebanon
Morocco
Solution:

Saudi Arabia has become the 1st Arab country to be granted full membership of the Financial Action Task Force. It becomes the 39th member of FATF during the group’s Annual General Meeting in Orlando, Florida.

Q7. The spanish footballer ...... who was a part of 2010 World Cup Winning Team of Spain has announced his retirement from football.

Fernando Torres
David Villa
Iker Casillas
Sergio Ramos
Gerard Pique
Solution:

The spanish footballer Fernando Torres who was a part of 2010 World Cup Winning Team of Spain has announced his retirement from football.

Q8. Which day is celebrated around the world as United Nations Public Service Day?

23rd June
24th May
23rd January
25th August
26th July
Solution:

United Nations Public Service Day is celebrated around the world on 23rd June. The day celebrates the value and virtue of public service to the community; highlights the contribution of public service in the development process; recognizes the work of public servants, and encourages young people to pursue careers in the public sector.

Q9. Which country have become the first gulf country to launch ‘goAML’, a new anti money laundering reporting platform developed by the United Nations Office on Drugs and Crime to curb organised crimes?

Yemen
Bahrain
United Arab Emirates
Oman
Qatar
Solution:

The UAE has become the first country in the Gulf to launch ‘goAML’, a new anti money laundering reporting platform developed by the United Nations Office on Drugs and Crime to curb organised crimes.

Q10. The Indian women’s rugby team have claimed a historic first ever international Rugby 15s victory after defeating Singapore. The championship was held in

Kuala Lumpur, Malaysia
Manila, Philippines
Tokyo, Japan
Naypyitaw, Myanmar
Bangkok, Thailand
Solution:

The Indian women’s rugby team have claimed a historic first ever international Rugby 15s victory. They defeated Singapore with a score of 21-19. The Indian team finished third in the Asia Women’s Division 1 Rugby XVs Championship held in Manila

               



Print Friendly and PDF