LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 15th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Which day is celebrated as "World Blood Donor Day" by World Health Organization?
10th June
11th June
13th June
14th June
15th June
Solution:
World Blood Donor Day celebrated by World Health Organization on 14th June. The host country for World Blood Donor Day 2019 is Rwanda.
Q2. Which organisation has changed its name to "World Athletics" in its 217th council meeting which took place in Monaco?
European Athletics Association
FIFA
International Association of Athletics Federations
International Shooting Sport Federation
International Table tennis federation
Solution:
The IAAF Council approved the global governing body’s new name and logo at the 217th IAAF Council Meeting in Monaco. The athletics body’s new name, ‘World Athletics’, builds upon the organization’s restructuring and governance reform agenda of the past four years to represent a modern, more creative and positive face for the sport.
Q3. Social networking giant Facebook has picked up a minority stake in which social-commerce company in its first startup investment in India?
Meeshu
Jaypore
Dunzo
Razorpay
Instamojo
Solution:
Social networking giant Facebook has picked up a minority stake in social-commerce company Meesho in its first startup investment in the country. Bengaluru-based startup connects re-sellers to manufacturers to sell goods via social media platforms.
Q4. Which of the following movies is not to be screened at the Bucheon International Fantastic Film Festival 2019 to be held in South Korea?
Gully Boy
Manikarnika
Andhadun
Junglee
Super Deluxe
Solution:
Among 288 movies from over 29 countries, four Indian movies to be screened at the Bucheon International Fantastic Film Festival 2019. The Bollywood movies which will be screened include Gully Boy, Andhadhun and Manikarnika: The Queen of Jhansi and one Tamil movie which will be screened is Super Deluxe.
Q5: Minister of State (I/C) of Culture & Tourism, GoI who inaugurated the exhibition titled “Astitva: The Essence of Prabhakar Barwe”, at National Gallery of Modern Art, New Delhi is
Jalam Singh patel
Narendra Singh Tomar
Shri Prahlad Singh Patel
Rakesh Singh
Rajnath Singh
Solution:
Shri Prahlad Singh Patel, Minister of State (I/C) of Culture & Tourism, GoI inaugurated the exhibition titled “Astitva: The Essence of Prabhakar Barwe”, at National Gallery of Modern Art, New Delhi.
Q6. The government has reduced the total rate of the contribution made by workers and employers towards the Employees’ State Insurance (ESI) scheme from 6.5% to _______ for the first time in over two decades?
4.4%
4.2%
3.5%
4.0%
5.5%
Solution:
The government has reduced the total rate of the contribution made by workers and employers towards the Employees’ State Insurance (ESI) scheme from 6.5% to 4% for the first time in over two decades. At present, nearly 4.75% of a worker’s monthly salary goes towards ESI as the employer’s contribution and 1.75% of the income is the employee’s share at present. Now, 3.25% will be the employer’s share and 0.75% the employee’s. This will be effective from July 1, 2019.
Q7. Which Indian regulatory will infuse Rs 12,500 crore into the financial system through bond purchases under the Open Market Operation (OMO)?
RBI
IRDAI
NHB
SEBI
PFRA
Solution:
The Reserve Bank of India will infuse Rs 12,500 crore into the financial system through bond purchases under the Open Market Operation (OMO). The RBI uses open market operations (OMO) for injecting liquidity into the system through the purchase of government bonds (G-Sec).
Q8. Which asian country has secured 141st rank among 163 countries in the recently released Global Peace Index 2019?
Pakistan
Sri Lanka
Afghanistan
India
Bhutan
Solution:
India’s rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019, while Iceland remains the most peaceful country and Afghanistan the least peaceful nation, as per the report by Australian think tank Institute for Economics & Peace.
Q9. Atop which mountain, a team of Tribhuvan University and National Geographic Society scientists and researchers have installed the world’s highest, fully automated weather station?
Mount Everest
Mount killimanjaro
Cho oyu
Mount Elbrus
Mont Blanc
Solution:
A team of Tribhuvan University and National Geographic Society scientists and researchers have installed the world’s highest, fully automated weather stations atop Mount Everest. Total five weather stations, including one at a record height of 27,657 feet, were installed on the Earth’s highest mountain above sea level. The team also collected ice core samples from the highest point ever.
Q10. Which Indian regulatory have directed rating companies to create a uniform probability of default benchmark for each rating category on their website?
RBI
SEBI
CRISIL
IRDAI
SBI
Solution:
According to the Sebi circular, rating companies will now create a uniform probability of default benchmark for each rating category on their website, for one-year, two-year and three-year cumulative default rates, both for the short term and long term.
Q11. Which day is celebrated as Kargil Vijay Diwas?
26th June
26th July
20th June
16th May
31st July
Solution:
The year 2019, marks the 20th anniversary of victory in ‘Operation VIJAY’ popularly known as the ‘Kargil War’. This year, 20th anniversary of victory in ‘Operation VIJAY’ is being celebrated with the theme ‘Remember, Rejoice and Renew’. The Victory Flame is to be taken from Delhi to Dras. Kargil Vijay Diwas is celebrated on 26th July every year.
Q12. What is the minimum fixed monthly pension for farmers under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana?
Rs 3000
Rs 4000
Rs 5000
Rs 3500
Rs 4500
Solution:
Farmers in the age group of 18-40 years will have to contribute 100 rupees per month under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana that seeks to provide a minimum fixed monthly pension of Rs 3,000 on the attainment of 60 years.
Q13. Which country has topped among 163 countries in the recently released Global Peace Index 2019?
Finland
Sweden
Iceland
Norway
Ireland
Solution:
India’s rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019, while Iceland remains the most peaceful country and Afghanistan the least peaceful nation, as per the report by Australian think tank Institute for Economics & Peace.
Q14. What is the theme of World Blood Donor Day for year 2019?
Blood connect us all
Every pint of blood donated can save more than 3 lives
Safe Blood For All
Thank you for saving my life
Give freely, give often
Solution:
World Blood Donor Day celebrated by World Health Organization on 14th June. The host country for World Blood Donor Day 2019 is Rwanda. Theme of World Blood Donor Day 2019: Safe Blood For All.
Q15. According to the United Nations, India received foreign direct investments worth _______________ billion in 2018, helped by robust inflows in manufacturing, communication, and financial services.
$56
$94
$25
$42
$73
Solution:
According to the United Nations, India received foreign direct investments worth $42 billion in 2018, helped by robust inflows in manufacturing, communication, and financial services. In South Asia, FDI inflows increased by 3.5% to $54 billion, stated the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) World Investment Report 2019. So, India attracted over 77% of the total foreign direct investments that came to the South Asian region.
               



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF