LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 16th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Which non-profit organisation has been awarded the BBC World Service Global Champion Award?
HelpAge India
Akanksha Foundation
Akshaya Patra
GiveIndia
Robin Hood Army
Solution:
Akshaya Patra, a non-profit organisation, has been awarded the BBC World Service Global Champion Award. It runs one of the world’s largest school meals project in India.
Q2. Which corporation have sold its 4.22% stake in Gruh Finance for Rs 899 crore?
Life Insurance Corporation
Housing and Urban Development Corporation Ltd
Housing Development Finance Corporation
India Bulls
Bajaj Finserv Limited
Solution:
Mortgage lender HDFC has sold over 4.22% stake in subsidiary Gruh Finance Ltd (Gruh), which is proposed to be amalgamated with Bandhan Bank for Rs. 899.43 crore. Post the completion of the aforesaid sale of shares, Gruh would cease to be a subsidiary of the Corporation. Gruh is engaged in the business of providing home loans and is registered with the National Housing Bank as a housing finance company.
Q3. Which city hosted Kimberley Process Intersessional Meeting 2019?
Mumbai
Pune
Bangalore
Bhopal
Ahemdabad
Solution:
The Intersessional meeting of Kimberley Process (KP) will be hosted by India from 17th to 21st June 2019 in Mumbai. Beside this, two special forums regarding Diamond Terminology and Artisanal Mining – Small Steps to Larger Outcomes, will be held during the Intersessional.
Q4. NASA's Spitzer Space Telescope to Retire in which year?
2019
2025
2030
2020
2022
Solution:
After nearly 16 years of exploring the cosmos in infrared light, NASA's Spitzer Space Telescope will be switched off permanently on Jan. 30, 2020.
Q5: Who among the following chaired the Committee on Currency Movement (CCM) set up by RBI to to review the entire gamut of security of treasure in transit?
D.K. Mohanty
Shakikanta Das
P. C. Bhattacharya
Sarukkai Jagannathan
Viral Acharya
Solution:
Based on the recommendations of the Committee on Currency Movement (CCM), the Reserve Bank have directed banks to ensure their ATMs are grouted to a wall, pillar, or floor by September-end, except those installed in high secured premises such as airports, to enhance security of the cash vending machines. The committee to review the entire gamut of security of treasure in transit is chaired by Shri D.K. Mohanty.
Q6. Which of the following consumer lending technology company have partnered with Digit Insurance to offer EMI insurance to the company's five million customers?
Paytm
Zest Money
Mobikwik
Freecharge
PhonePe
Solution:
India's largest and fastest growing consumer lending technology company ZestMoney, partnered with Digit Insurance to offer EMI insurance to the company's five million customers. The policy will cover EMI cost in the event of hospitalization, death or permanent disability. The insurance product is specifically designed for ZestMoney's customers which can be availed while applying for a loan on the digital platform.
Q7. The Information and Broadcasting Ministry directed all satellite TV channels to display the cast, credits and titles of Hindi and regional language serials that they broadcast in the respective languages too. Who is the present Union Minister of Information and Broadcasting?
Prakash Javadekar
Harsh Vardhan
Piyush Goyal
Ravi Shankar Prasad
Dharmendra Pradhan
Solution:
The Information and Broadcasting Ministry directed all satellite TV channels to display the cast, credits and titles of Hindi and regional language serials that they broadcast in the respective languages too. These orders were being issued for cinema too to promote Indian languages. Union Minister of Information and Broadcasting: Prakash Javadekar.
Q8. Which organisation has announced names of 22 winners for Bal Sahitya Puraskar and 23 winners for Yuva Puraskar?
Sahitya Akademi
Sangeet Natak Akademi
National School of Drama
Lalit Kala Akademi
Kalakshetra Foundation
Solution:
The Sahitya Akademi announced name of 22 winners for Bal Sahitya Puraskar and 23 winners for Yuva Puraskar. The winners of both the awards will receive a casket containing an engraved copper plaque and a cheque of Rs 50,000.
Q9. According to data released by the commerce ministry, India’s trade deficit expanded to a six-month high of $15.4 billion in May, with import growth outpacing export growth. Who is the present Commerce Minister of India?
Nirmala Sitharaman
Suresh Prabhu
Piyush Goyal
Nitin Gadkari
Prakash Javadekar
Solution:
India’s trade deficit expanded to a six-month high of $15.4 billion in May, with import growth outpacing export growth. According to data released by the commerce ministry, exports grew 3.93% in May, while imports rose 4.31%. Commerce Minister of India: Piyush Goyal
Q10. What is the current FIFA ranking of Indian Football Team?
100th
101st
103rd
104th
107th
Solution:
The Indian football team remained static at 101st place in the FIFA rankings. India had finished third in the King’s Cup in Thailand. The Indian team is at 18th spot among the Asian countries led by Iran (20th), Japan (28), Korea (37), Australia (43) and Qatar (55) form the top five in Asia.
               


ATTEMPT IN HINDI 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF