LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 18th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Who was sworn in as Slovakia’s first female President?
Martina Lubyova
Zuzana Caputova
Bela Bugar
Robert Mistrik
Martin Poliacik
Solution:
In Slovakia, anti-corruption campaigner Zuzana Caputova was sworn in as country’s first female president. Caputova scored a convincing victory against Smer-SD candidate Maros Sefcovic. Her allies from the Progressive Slovakia/Together party hope to use the momentum to unseat the ruling party in a 2020 general election.
Q2. In the FIH Men’s Series Finals, India defeated ___________________ by 5 goals to one in a summit clash at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar.

Germany
Russia
China
Japan
South Africa
Solution:
In the FIH Men’s Series Finals, India defeated South Africa by 5 goals to one in a summit clash at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar. The goals were scored in the 2nd, 11th, 25th, 36th and 50th minutes.
Q3. Former BJP Rajya Sabha MP and senior ___________________ Rajnath Singh ‘Surya’ passed away in Lucknow.
journalist
advocate
judge
author
singer
Solution:
Former BJP Rajya Sabha MP and senior journalist Rajnath Singh ‘Surya’ passed away in Lucknow. He was 82 years old. Singh became a Rajya Sabha MP in November 1996 and retired in November 2002.
Q4. Slovakia is a landlocked country in Central Europe. What is the capital of Slovakia?
Budapest
Zagreb
Ljubljana
Bratislava
Prague
Solution:
Bratislava is the capital of Slovakia.
Q5. World Elder Abuse Awareness Day is being observed on-
18th June
16th June
15th June
17th June
19th June
Solution:
World Elder Abuse Awareness Day is being observed on 15th June. This day is observed on the 15th of June every year to voice opposition to the abuse and suffering inflicted on elderly people.
Q6. In which district, Assam government will set up a Skill University at the cost of 850 crore rupees?
Guwahati
Lakhimpur
Udalguri
Kokrajhar
Darrang
Solution:
Assam government will set up a Skill University at the cost of 850 crore rupees at Darrang district. This will be perhaps the first skill university of the country with a capacity of 10 thousand seats. The International Yoga Day will be observed at 459 centers of the Skill Development Mission.
Q7. Who has won the Femina Miss India World 2019 beauty pageant during a star-studded ceremony at Sardar Vallabhbhai Patel Indoor Stadium in New Delhi?
Suman Rao from Rajasthan
Aditi Sharma from Haryana
Shreya Shanker from Bihar
Manushi Chhillar from Punjab
Shivani Jadhav from Chhattisgarh
Solution:
Suman Rao from Rajasthan has won the Femina Miss India World 2019 beauty pageant during a star-studded ceremony at Sardar Vallabhbhai Patel Indoor Stadium in New Delhi.
Q8. World Elder Abuse Awareness Day was officially recognized by the United Nations General Assembly in December ________________ following a request by the International Network for the Prevention of Elder Abuse.
2015
2006
2009
2011
2005
Solution:
World Elder Abuse Awareness Day is being observed on 15th June. This day is observed on the 15th of June every year to voice opposition to the abuse and suffering inflicted on elderly people. It was officially recognized by the United Nations General Assembly in December 2011 following a request by the International Network for the Prevention of Elder Abuse.
Q9. Who has won the Miss India United Continents 2019 title during the grand finale of the beauty pageant in New Delhi?

Suman Rao from Rajasthan
Aditi Sharma from Haryana
Shreya Shanker from Bihar
Manushi Chhillar from Punjab
Shivani Jadhav from Chhattisgarh
Solution:
Suman Rao from Rajasthan has won the Femina Miss India World 2019 beauty pageant during a star-studded ceremony at Sardar Vallabhbhai Patel Indoor Stadium in New Delhi. Shivani Jadhav from Chhattisgarh clinched Femina Miss Grand India 2019 title and Shreya Shanker from Bihar won Miss India United Continents 2019 title during the grand finale of the beauty pageant.
Q10. First session of 17th Lok Sabha has started from 17th June 2019. Who is protem Speaker of 17th Lok Sabha?
Nityanand Rai
Virendra Kumar
Gopal Jee Thakur
Bhupender Yadav
Giriraj Singh
Solution:
First session of 17th Lok Sabha has started. Prime Minister Narendra Modi is the first MP to take oath in the 17th Lok Sabha. The inaugural session of the new Lok Sabha has started with the swearing in of its members. All the members will be administered the oath by the protem Speaker Virendra Kumar. The first session of the 17th Lok Sabha will continue till June 26.
Q11. The Asian Development Bank (ADB) has approved projects for infrastructure development worth Rs 1,650 crore ($235 million) in seven of the eight districts headquarter towns in-?

Tripura
Manipur
Assam
Bihar
Sikkim
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) has approved projects for infrastructure development worth Rs 1,650 crore ($235 million) in seven of the eight districts headquarter towns in Tripura. The ADB would give 80% of the amount as grant-in-aid and the Tripura Government would have to repay back only 20% loan in due course of time.
Q12. In 1994, the United Nations General Assembly declared June _____________ the “World Day to Combat Desertification and Drought” to promote public awareness of the issue.

16th
17th
21st
20th
18th
Solution:
In 1994, the United Nations General Assembly declared June 17 the “World Day to Combat Desertification and Drought” to promote public awareness of the issue.
Q13. Who is the present President of Asian Development Bank?

Christine Lagarde
Jin Liqun
Takehiko Nakao
David Malpass
Roberto Azevedo
Solution:
Takehiko Nakao is the president of ADB.
Q14. What is the slogan of World Day to Combat Desertification and Drought 2019?
Strengthened community participation and co-operation at all levels
Combat Desertification is a unique occasion
Effectively tackled, that solutions are possible
Let’s grow the future together
None of the given options is true
Solution:
In 1994, the United Nations General Assembly declared June 17 the “World Day to Combat Desertification and Drought” to promote public awareness of the issue. The slogan for World Day to Combat Desertification 2019 is Let’s grow the future together!.
Q15. Which of the following country will host the 14th session of Conference of Parties (COP-14) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD), during 07th to 18th of October 2019?
Germany
France
China
Japan
India
Solution:
India will host the 14th session of Conference of Parties (COP-14) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD), during 7 to 18 October 2019, at the Vigyan Bhavan, in New Delhi. In this 15 days-international event, representatives from 197 member countries are expected to participate.
Q16. The Jammu and Kashmir Bank will now come under the purview of Right to Information Act and CVC guidelines as per the decisions taken by the Board of Directors of the Jammu and Kashmir Bank to ensure greater transparency and accountability. What is the full from of CVC?
Central Vigilance Council
Central Verification Commission
Central Vigilance Commission
Centre Vigilance Commission
Central Vigilance Corporation
Solution:
The Jammu and Kashmir Bank will now come under the purview of Right to Information Act and Central Vigilance Commission (CVC) guidelines as per the decisions taken by the Board of Directors of the Jammu and Kashmir Bank to ensure greater transparency and accountability.
Q17. Which of the following space agency has opened its laboratories for Indian school students to undergo two-week training from this year recently?
BARC
SpaceX
DRDO
NASA
ISRO
Solution:
The Indian Space Research Organization (ISRO) has, for the first time, opened its laboratories for Indian school students to undergo two-week training from this year. The training module has been devised as part of its new Young Scientists Programme, or Yuva Vigyanik Karyakram, YUVIKA.
Q18. The _______________ meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held under the chairmanship of the Prime Minister Shri Narendra Modi in New Delhi.

fifth
third
first
second
fourth
Solution:
The fifth meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held under the chairmanship of the Prime Minister Shri Narendra Modi in New Delhi.
Q19. Who is the interim Chairman of Jammu and Kashmir Bank?
Parvez Ahmad
Satish Chandra
Mrutyunjay Mohapatra
RK Chibber
TS Vijayan
Solution:
The Jammu and Kashmir government has removed J&K Bank Chairman Parvez Ahmad and appointed RK Chibber as interim chairman of the lender. Parvez Ahmad, Chairman cum Managing Director, shall cease to be Director on the Board of Directors of the Bank and consequently be no longer the Chairman cum Managing Director of the board.
Q20. Union Power Minister RK Singh has participated in G20 Ministerial Meeting on Energy Transitions and Global Environment for Sustainable Growth in-

China
Japan
Germany
Russia
Thailand
Solution:
Union Power Minister participated in G20 Ministerial Meeting on Energy Transitions and Global Environment for Sustainable Growth in Karuizawa, Nagano Prefecture, Japan on 15-16 June, 2019.
Q21. Twenty-nine journalists from print and electronic media and a social activist felicitated with the Bharat Mata Shield at the ___________ Matri Shree Media Award ceremony in New Delhi.
43rd
42nd
46th
41st
44th
Solution:
Twenty-nine journalists from print and electronic media and a social activist felicitated with the Bharat Mata Shield at the 44th Matri Shree Media Award ceremony in New Delhi.
Q22. Who has made a record for the most number of national titles after beating her Tamil Nadu state-mate Sunayna Kuruvilla?

Dipika Pallikal Karthik
Joshna Chinappa
Saurav Ghosal
Ashwini Ponnappa
Harinder Pal Sandhu
Solution:
Joshna Chinappa made a record for the most number of national titles after beating her Tamil Nadu state-mate Sunayna Kuruvilla. Joshna broke an age-old landmark set by Bhuvneshwari Kumari who held the record for 27 Years winning consecutive titles from 1976 to 1991.
Q23. Indian men’s recurve team bagged a silver medal in the Archery World Championships in-

France
Argentina
Turkey
Netherlands
Uruguay
Solution:
Indian men’s recurve team bagged a silver medal in the Archery World Championships at Den Bosch in The Netherlands, thus ending India’s campaign with one silver and two bronze medals in the Championships. The Indian trio of Tarundeep Rai, Atanu Das and Pravin lost to Chinese team of Ding Yiliang, Wei Shaoxuan and Feng Hao 6-2 in the summit clash.
Q24. The NITI Aayog is a policy think tank of the Government of India, established with the aim to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism by fostering the involvement of State Governments of India in the economic policy-making process using a bottom-up approach. NITI Aayog was formed on-
01st January 2014
01st January 2019
01st January 2015
01st January 2018
01st January 2017
Solution:
The NITI Aayog is a policy think tank of the Government of India, established with the aim to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism by fostering the involvement of State Governments of India in the economic policy-making process using a bottom-up approach. NITI Aayog was formed on 01st January 2015.
Q25. Which of the following country has continued to top in the FIFA rankings?
Belgium
France
Brazil
England
Portugal
Solution:
The Indian football team remained static at 101st place in the FIFA rankings. India had finished third in the King’s Cup in Thailand. The Indian team is at 18th spot among the Asian countries led by Iran (20th), Japan (28), Korea (37), Australia (43) and Qatar (55) form the top five in Asia. Belgium continued to top overall world rankings, followed by France, Brazil, England, and Portugal.
               


हिंदी में पढ़े



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF