LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 20th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


For Queries related to Adda247 Ultimate for IBPS RRB 2019 Prelims, Click Here or mail us at ultimate@adda247.com



Q1. Reserve Bank fined country’s largest private sector lender HDFC Bank Rs _____________ for not reporting frauds and non-compliance with other directions.
Rs 5 crore
Rs 2 crore
Rs 10 crore
Rs 7 crore
Rs 1 crore
Solution:
Reserve Bank fined country’s largest private sector lender HDFC Bank Rs 1 crore for not reporting frauds and non-compliance with other directions. The fine pertains to submission of forged bill of entries (BoEs) by certain importers to HDFC Bank for remittance of foreign currency.
Q2. Yury Trutnev has addressed a gathering of businesspersons and industrialist in Mumbai and invited Indian Investments in the Russian Far East. Who is Yury Trutnev?
Deputy Prime Minister of Russia
Prime Minister of Russia
Deputy President of Russia
President of Russia
President of the Central Bank of Russia

Solution:
The Deputy Prime Minister of Russia Yury Trutnev addressed a gathering of businesspersons and industrialist in Mumbai and invited Indian Investments in the Russian Far East. India Russia business tie has been hugely tilted favouring defence sector traditionally. Deputy Prime Minister of Russia Yury Trutnev will meet External Affairs Minister S Jaishankar.
Q3. Indian Coast Guard (ICG) co-hosts 12th Capacity Building workshop with Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP) Information Sharing Centre (ISC) in-
Jaipur
Ahmedabad
New Delhi
Bengaluru
Kochin
Solution:
Indian Coast Guard (ICG) co-hosts 12th Capacity Building workshop with Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP) Information Sharing Centre (ISC) in New Delhi.

Q4. Who has been unanimously elected as the 17th Lok Sabha Speaker?
Dushyant Singh
Om Birla
Arjun Ram Meghwal
Manoj Rajoria
CP Joshi
Solution:
Om Birla, a two-time Bharatiya Janata Party (BJP) member of Parliament (MP) from Rajasthan, is set to be unanimously elected as the 17th Lok Sabha Speaker. Om Birla was elected to the 17th Lok Sabha from the Kota-Bundi constituency.
Q5. Who has recorded the worst bowling figures in a ICC World Cup Match after conceding 110 runs in 9 overs against England?
Mohammad Shahzad
Shapoor Zadran
Hamid Hassan
Rashid Khan
Mohammad Nabi

Solution:
Afghanistan leg spinner Rashid Khan recorded the worst bowling figures in a ICC World Cup Match after conceding 110 runs in 9 overs against England. Previous record of conceding 105 runs in 12 overs was held by New Zealand’s Martin Snedden.
Q6. International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict is celebrated around the world on-?

19th June
21st June
20th June
18th June
17th June
Solution:
International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict is celebrated around the world on 19th June to raise awareness of the need to put an end to conflict related sexual violence, to honour the victims and survivors of sexual violence around the world and to pay tribute to all those who have courageously devoted their lives to and lost their lives in standing up for the eradication of these crimes.

Q7. Om Birla is an Indian politician from Bharatiya Janata Party. Where is the constituency of Om Birla?
Bikaner
Kota
Bhilwara
Jaipur
Ajmer
Solution:
Om Birla is an Indian politician from Bharatiya Janata Party and is the 17th Speaker of the Lok Sabha. He is a Member of Parliament in the 17th Lok Sabha from the Kota, Rajasthan.
Q8. The GoI will set up ____________________ new incubators for startups in the information and communications technology space across India as part of its TIDE 2.0 scheme.
52
47
51
43
61
Solution:
The GoI will set up 51 new incubators for startups in the information and communications technology space across India as part of its Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (Tide) 2.0 scheme. Tide 2.0 will offer financial and technical support to incubators supporting ICT startups that are involving usage of deep technologies including artificial intelligence, blockchain, robotics, and internet of things in “pre identified areas of societal relevance”.
Q9. According to "World Population Prospects Report 2019” by UN, Which country will overtake China as the most populous country by 2027 and will have almost 1.64 billion inhabitants by 2050?
Russia
Nigeria
United States
India
Canada
Solution:
United Nation released its “World Population Prospects Report 2019”. According to this report, India will overtake China as the most populous country by 2027 and will have almost 1.64 billion inhabitants by 2050.
Q10. TIDE aims to assist Institutions of Higher learning to strengthen their Technology Incubation Centres and thus enable young entrepreneurs to initiate technology start up companies for commercial exploitation of technologies developed by them. What is the full form of TIDE?
Term Industry and Development of Entrepreneurs
Technology Innovation and Development of Entrepreneurs
Technology Institute and Development of Entrepreneurs
Technology Incubation and Department of Entrepreneurs
Technology Incubation and Development of Entrepreneurs
Solution:
Technological Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE) aims to assist Institutions of Higher learning to strengthen their Technology Incubation Centres and thus enable young entrepreneurs to initiate technology start up companies for commercial exploitation of technologies developed by them.
Q11. Unemployed youth having graduation or equivalent degree will be given unemployment allowance by _____________________ government. Male applicants will get Rs 3,000/month, while the women and differently-abled will get Rs 3,500/month under Chief Minister Yuva Sambal Yojana from February this year.
Gujarat
Rajasthan
Kerala
Madhya Pradesh
Maharashtra
Solution:
Unemployed youth having graduation or equivalent degree will be given unemployment allowance by Rajasthan government. Male applicants will get Rs 3,000/month, while the women and differently-abled will get Rs 3,500/month under Chief Minister Yuva Sambal Yojana from February this year. The applicants must be natives of Rajasthan and the amount will be given for two years or until they get employed.
Q12. The 2019 Revision of World Population Prospects is the____________________ round of official United Nations population estimates and projections that have been prepared by the Population Division of the Department of Economic and Social Affairs of the United Nations Secretariat.
24th
23rd
25th
22nd
26th
Solution:
The 2019 Revision of World Population Prospects is the twenty-sixth round of official United Nations population estimates and projections that have been prepared by the Population Division of the Department of Economic and Social Affairs of the United Nations Secretariat.
Q13. Indian Navy’s first Naval Air Squadron 550 celebrated its Diamond Jubilee at naval base Kochi after Completing 60 glorious years of yeoman service to the nation. Who is the present Chief of the Naval Staff?
Admiral Karambir Singh
Admiral Girish Luthra
Admiral Sunil Lanba
Admiral Birender Singh Dhanoa
Admiral Arup Raha
Solution:
Indian Navy’s first Naval Air Squadron 550 celebrated its Diamond Jubilee at naval base Kochi after Completing 60 glorious years of yeoman service to the nation. The squadron has flown 14 different types of aircraft starting with the Sea land Aircraft to the Dornier maritime reconnaissance aircraft being presently flown. Admiral Karambir Singh, PVSM, AVSM, is the 24th and current Chief of the Naval Staff of the Indian Navy.
Q14. The Economic Advisory Council to the Prime Minister releases a detailed note titled ‘GDP estimation in India- Perspectives and Facts’. The new methodology that uses ______________ as the base year.
2009-10
2004-05
2011-12
2016-17
2001-02
Solution:
The Economic Advisory Council to the Prime Minister releases a detailed note titled ‘GDP estimation in India- Perspectives and Facts’.
The new methodology that uses 2011-12 as the base year includes two major improvements:
Incorporation of MCA21 database.
Incorporation of the Recommendations of System of National Accounts (SNA), 2008.
This change was in line with other countries that have changed their methodologies in line with System of National Accounts (SNA) 2008 and revised their respective GDP figures.
Q15. What is the currency of Russia?
Rupiah
Rupee
Rand
Ruble
Rwandan
Solution:
The Russian ruble or rouble is the currency of Russia.
               


Attempt This in Hindi 



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF