NHB Assistant Manager Exam: Current Affairs Questions | 12th April 2019

Dear Aspirants,
NHB Assistant-Manager-Exam


Current Affairs Questions for NHB Assistant Manager Exam 2019 :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. India’s population grew at an average annual rate of_____ between 2010 and 2019 to 1.36 billion, according to a report by the United Nations Population Fund (UNPFA).
1.7%
1.4%
1.9%
2.1%
1.2%
Solution:
India’s population grew at an average annual rate of 1.2% between 2010 and 2019 to 1.36 billion, more than double the annual growth rate of China, according to a report by the United Nations Population Fund (UNPFA).
Q2. Who among the following has been appointed as the first Chief Justice of the newly-constituted Andhra Pradesh High Court?
Vikram Nath
N. V. Ramana
Uday U. Lalit
S. Abdul Nazeer
Indu Malhotra
Solution:
Justice Vikram Nath, the senior most judge of Allahabad High Court, was appointed as the first Chief Justice of the newly-constituted Andhra Pradesh High Court.
Q3. Astronomers have taken the first-ever image of a black hole, which is located in a distant galaxy known as ________.
Comet 66
Black Eye 77
Messier 87
Milky Way
Cartwheel
Solution:
Astronomers have taken the first-ever image of a black hole, which is located in a distant galaxy known as ‘Messier 87’ (M87).

Q4. Who among the following has been named as the Wisden Almanack’s ‘Leading Women’s Cricketer of the Year’?
Purnima Rau
Mithali Raj
Smriti Mandhana
Jhulan Goswami
Anjum Chopra
Solution:
Team India opener Smriti Mandhana has been named as the Wisden Almanack’s ‘Leading Women’s Cricketer of the Year’. The 22-year-old is currently the top-ranked player in women’s ODIs and third in T20Is.
Q5. The government has retained the interest rate for General Provident Fund (GPF), Contributory Provident Fund and other related schemes at____ for the first quarter of the current financial year.
6.8%
8%
7.8%
7%
8.4%
Solution:
The government has retained the interest rate for General Provident Fund (GPF), Contributory Provident Fund and other related schemes at 8 per cent for the first quarter of the current financial year.
Q6. Which of the following organization has claimed the top spot with an average AUM of Rs3.42 trillion, according to data released by the Association of Mutual Funds in India (Amfi)?
DHFL Pramerica Asset Managers Private Limited
HDFC Asset Management Co. Ltd
Baroda Asset Management India Limited.
BNP Paribas Asset Management India Private Limited.
Axis Asset Management Company Ltd.
Solution:
HDFC Asset Management Co. Ltd has claimed the top spot with an average AUM of Rs3.42 trillion, overtaking ICICI Prudential Asset Management Co. Ltd with an average AUM of at Rs3.20 trillion.
Q7. ________ has been named as the Wisden Almanack’s ‘Leading Men's Cricketer of the Year’?
Shikhar Dhawan
MS Dhoni
Rohit Sharma
Virat Kohli
Hardik Pandya
Solution:
Team India captain Virat Kohli has been named as the Wisden Almanack’s ‘Leading Cricketer of the Year’ for the third straight time.
Q8. Which of the following bank has announced the launch of Chat Banking services for customers via WhatsApp, marking a global first in the Islamic banking sector?
Emirates Islamic
Al-Aqsa Islamic
Al-Rajhi Bank
Kabul Bank
Al Rayan Bank
Solution:
Emirates Islamic has announced the launch of Chat Banking services for customers via WhatsApp, marking a global first in the Islamic banking sector. The bank’s customers will now able to conduct daily banking activities via WhatsApp in a seamless and hassle-free manner.
Q9. Who among the following was named by Asian Athletic Association (AAA) as the best athletic coach in Asia for the short-haul run category in 2019?
Tom Osborne
Cheryl Miller
Holly Brooks
Mary Wise
Eni Nuraeni
Solution:
Indonesian Eni Nuraeni was named by Asian Athletic Association (AAA) as the best athletic coach in Asia for the short-haul run category in 2019.
Q10. Algeria’s parliament confirmed__________ as the new interim president of the country, following resignation by the ailing Abdelaziz Bouteflika.
 Abdul Jabbar
Kareem Abdul Jabbar
Ron Rivera Abdelkar
Abdelkader Bensalah
Bobby Bowden Bensala
Solution:
Algeria’s parliament confirmed Abdelkader Bensalah as the new interim president of the country, following resignation by the ailing Abdelaziz Bouteflika.
               


ATTEMPT IN HINDI 









You may also like to Read:



Print Friendly and PDF