One Liner Questions Based on Economic Survey 2017-18

Dear Aspirants,

Will you be appearing for Banking, Insurance and other Government Job Examinations in 2018? Then to score in General Awareness section it is very important for you to get updates on The Economic Survey and the Union Budget. Economic survey plays an extremely crucial role in the General Awareness Section. Here we are providing you with the most important one Linar questions (Set-01) for upcoming banking and insurance exams based on Economic Survey 2017-18. 

Q1. Economic Survey sees Financial Year 2019 GDP growing at-
Answer- 7.0-7.5%
Q2. Economic Survey sees average crude oil prices rising __________ in FY 2019.
Answer- 12%
Q3. How much GVA growth has been seen in FY17?
Answer- 6.1 per cent

Q4. GST data shows growth of ________ in the number of indirect taxpayers.
Answer- 50%

Q5. By how much percent Real GDP has been notified this FY?
Answer- 6.75%
Q6. Average Financial Year 2018 CPI inflation seen at-
Answer- 3.3%
Q7. By how much Services Growth has been seen at-
Answer- 8.3%
Q8. Agriculture, industry and services sectors are expected to grow at the rate of __________, ________, and ____________ respectively in 2017-18.
Answer- 2.1%, 4.4%, and 8.3% 
Q9. By how much Industries Growth has been seen at-
Answer- 4.4%
Q10. GDP growth has averaged ___________ for the period from 2014-15 to 2017-18, which is the highest among the major economies of the world.
Answer- 7.3%
Q11. The ratio of domestic saving to GDP has reached 29.2 percent in 2013 to a peak of 38.3 percent in 2007, before falling back to _______ percent in 2016. 
Answer- 29 percent

Q12. The foreign exchange reserves has grew by ________ on a year-on-year basis from the end of December 2016 to end of December 2017. 
Answer- 14.1%

Q13. What is the meaning of GVA?
Answer- Gross Value Added
Q14. The survey points out that India can be rated as among the best performing economies in the world as the average growth during last three years is around ————– points higher than global growth and nearly 3 percentage points higher than that of Emerging Market and Developing Economies.
Answer- 4 percent
Q15. It was pointed out that the ROSL has increased exports of readymade garments (man-made fibers) by about 16 per cent but not of others. What is the meaning of “L” in ROSL?
Answer- Levies
Q16. The survey pointed out that tax departments in India have gone in for contesting against in several tax disputes but also with a low success rate which is below ____________ per cent.
Answer- 30 per cent 

Q17. A preliminary analysis of the Goods and Services Tax (GST) data reveals that there has been a _________ increase in the number of indirect taxpayers, besides a large increase in voluntary registrations, especially by small enterprises that buy from large enterprises and want to avail themselves of ITC. 
Answer- 50%
Q18. ITC stands for-
Answer- Input Tax Credits
Q19. Name the states which has the greatest number of GST registrants. 
Answer- Maharashtra, UP, Tamil Nadu and Gujarat
Q20. Which state have/has seen the highest increase in the number of tax registrants compared to the old tax regime?
Answer- Uttar Pradesh (UP) and West Bengal (WB)

Q21. India‘s internal trade in goods and services (excludes non-GST goods and services) is actually even higher and is about ____________ of GDP.
Answer- 60%

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW