SBI Clerk Main Banking Awareness Quiz: 25th July

Dear Aspirants,
SBI Clerk Main Banking Awareness Quiz: 25th July

SBI PO/Clerk Mains Banking Awareness Quiz

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW



Q1. Which organisation has sanctioned a Rs 1,925 crore project for upgradation of power generation and distribution in Tripura?
AIIB
IMF
ADB
World Bank
IFC
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) has sanctioned a Rs 1,925 crore project for upgradation of power generation and distribution in Tripura.

Q2. The DCC has upheld the telecom regulator’s decision to levy a penalty of ₹3,050 crore on Bharti Airtel Ltd and Vodafone Idea Ltd for denying interconnection ports to Reliance Jio Infocomm Ltd when it started operations three years ago. What is the full form of DCC?
Digital Communications Concern
Digital Communications Committee
Digital Communications Council
Digital Communications Corporation
Digital Communications Commission
Solution:
The Digital Communications Commission (DCC) on Wednesday upheld the telecom regulator’s decision to levy a penalty of ₹3,050 crore on Bharti Airtel Ltd and Vodafone Idea Ltd for denying interconnection ports to Reliance Jio Infocomm Ltd when it started operations three years ago. DCC is a government panel comprising top officials from the telecom department, ministry of electronics and information technology, NITI Aayog and the department of economic affairs.
Q3. The International Monetary Fund (IMF) has cut India’s growth forecast for 2019-20 to ___________ from its forecast in April of 7.3% on poor demand conditions.
7.0%
6.8%
6.9%
7.2%
7.1%
Solution:
The International Monetary Fund (IMF) has cut India’s growth forecast for 2019-20 to 7% from its forecast in April of 7.3% on poor demand conditions. The IMF’s World Economic Outlook July update also cut India’s growth forecast in 2020-21 to 7.2% from the previous estimate of 7.5%.
Q4. Name the company/bank, which has agreed to offer Rs 1.25 trillion Line of Credit by 2024, to fund highway projects.
BOB
GIC
SBI
LIC
PNB
Solution:
As part of innovative modes of financing to meet India's huge infrastructure appetite, insurance giant LIC has agreed to offer Rs 1.25 trillion line of credit by 2024, to fund highway projects.
Q5. Which of the following company has signed a definitive agreement to acquire Lymbyc, a specialist AI, machine learning, and advanced analytics company to strengthen it’s digital and analytics offerings?
TCS
Larsen & Toubro Infotech Ltd
Tech Mahindra
Infosys
Wipro
Solution:
Larsen & Toubro Infotech Ltd has signed a definitive agreement to acquire Lymbyc, a specialist AI, machine learning, and advanced analytics company to strengthen it’s digital and analytics offerings. The enterprise value for 100% share capital of Lymbyc is ₹38 crore on a cash-free, debt-free basis, which will be paid as a combination of upfront and three-year earn-out payments, said the company in a filing to the exchanges. The consideration value is subject to working capital adjustments.
Q6. _______________ and CSC has launched a co-branded ''Small Business MoneyBack Credit Card'' for small traders and village level entrepreneurs (VLEs).
ICICI Bank
State Bank of India
Axis Bank
HDFC Bank
Bank of Baroda
Solution:
HDFC Bank CSC has launched a co-branded ''Small Business MoneyBack Credit Card'' for small traders and village level entrepreneurs (VLEs). The credit card is specifically designed for CSC’s VLEs, and VLE-sourced customers, and will give users easy access to credit for their day-to-day business expenses, according to a statement.
Q7. The Asian Development Bank (ADB) has pared its Indian growth forecast for 2019-20 to ____________ from 7.2% estimated earlier.
6.8%
7.0%
7.2%
6.9%
7.1%
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) has pared its Indian growth forecast for 2019-20 to 7% from 7.2% estimated earlier. This is in line with the estimates by the Reserve Bank of India (RBI) as well as the chief economic adviser in the finance ministry Krishnamurthy Subramanian.
Q8. Ebix has announced the acquisition of travel portal Yatra Online for $337.8 million recently. Ebix based in-
USA
UK
UAE
Russia
Japan
Solution:
US company, Ebix has announced the acquisition of travel portal Yatra Online for $337.8 million. Now, Yatra has become the part of Ebix’s EbixCash travel portfolio, forming India’s one of the “largest and most profitable” travel services companies. Yatra will continue to serve customers under its brand, alongside EbixCash’s two other travel brands ‘Via’ and ‘Mercury’.
Q9. There is a plan to increase the total production of coal in the country to one billion tone by-?
2021-22
2020-21
2025-26
2023-24
2022-23
Solution:
There is a plan to increase the total production of coal in the country to one billion tone by 2022-23, Coal minister Prahlad Joshi informed the Lok Sabha. The gap between demand and supply of coal cannot be bridged completely as there is insufficient domestic availability of coking coal. He, however, added that all India raw coal production has increased its production from over 462 Metric tonnes in 2013-14 to around 730 metric tonnes in 2018-19.
Q10. Private sector lender ____________________ has terminated and de-listed its global depository receipts (GDRs) from the Luxembourg Stock Exchange due to low trading volume.
ICICI Bank
State Bank of India
HDFC Bank
Axis Bank
Bank of Baroda

Solution:
Private sector lender HDFC Bank has terminated and de-listed its global depository receipts (GDRs) from the Luxembourg Stock Exchange due to low trading volume.
Q11. The government has lowered interest rate on General Provident Fund (GPF) and other similar funds in line with a general decline in overall interest rates in the financial system. For the July-September, General Provident Fund and other similar funds will pay _____________ interest rate to its subscribers, as compared to 8% in the previous quarter.
7.1%
7.5%
7.8%
7.9%
7.4%
Solution:
The government has lowered interest rate on General Provident Fund (GPF) and other similar funds in line with a general decline in overall interest rates in the financial system. For the July-September, General Provident Fund and other similar funds will pay 7.9% interest rate to its subscribers, as compared to 8% in the previous quarter. This interest rate will be applicable on provident funds of central government employees, railways and defence forces. The rate is in line with that of Public Provident Fund.
Q12. U.S.’s Federal Trade Commission have approved a $5 billion penalty to be levied on-?
Facebook
Google
Gmail
Yahoo
Twitter
Solution:
U.S.’s Federal Trade Commission have approved a $5 billion penalty to be levied on Facebook.
Q13. The Reserve Bank of India has slapped a penalty of Rs _________ on the country's largest bank SBI for non-compliance with norms related to NPA identification and fraud risk management.
Rs. 25 crore
Rs. 10 crore
Rs. 3 crore
Rs. 5 crore
Rs. 7 crore
Solution:
The Reserve Bank of India has slapped a penalty of Rs 7 crore on the country's largest bank SBINSE 0.72 % for non-compliance with norms related to NPA identification and fraud risk management, among others. The penalty has been imposed on the bank for non-compliance of income recognition and asset classification (IRAC) norms, code of conduct for opening and operating current accounts and reporting of data on Central Repository of Information on Large Credits (CRILC), and fraud risk management and classification and reporting of frauds.
Q14. State Bank of India has revised its MCLR by 5 basis points (bps) across all tenors with effect from 10th July 2019. What is the full form of MCLR?
Marginal Council of Funds Based Lease Rate
Marginal Cost of Funds Branch Lending Ratio
Marginal Cost of Funds Based Lending Rate
Management Cost of Fraud Based Lending Rate
Marginal Common of Funds Bank Lending Rate
Solution:
State Bank of India stated that its marginal cost of funds based lending rate (MCLR) by 5 basis points (bps) across all tenors with effect from July 10th, 2019. This move comes in the backdrop of the Reserve Bank of India cutting its policy repo rate by 25 basis points from 6 per cent to 5.75 per cent last month.

Q15. Rajnish Kumar is an Indian banker. He is Chairman of-?
BOB
SBI
PNB
Canara Bank
Uco Bank
Solution:
Rajnish Kumar is an Indian banker. He is Chairman of the State Bank of India He joined SBI as a Probationary officer in 1980. He has served as Managing Director, a position he was given on 2 November 2015 and the Managing Director of SBI.
               



You may also like to Read:
            
All the Best BA'ians for SBI Clerk Main!!


Print Friendly and PDF