SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 2nd August

| Updated On September 9th, 2019 at 03:01 pm

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 2nd August

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like LIC ADO mains, IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. SBI Clerk 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 2nd August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 





Q1. Name the australian all-rounder who have became the first cricketer to reach the milestone of scoring 1000 runs and taking 100 wickets in the T20 format.

Ellyse Perry
Rachael Haynes
Nicole Bolton
Shane watson
Glenn Maxwell
Solution:

 

Australia all-rounder Ellyse Perry became the first cricketer of either gender to reach the rare milestone of scoring 1000 runs and taking 100 wickets in the T20 format.

Q2. Name the West African country to which India extended the assistance of USD 500,000 to support the skill development and cottage industry projects in the country.

Cape Verde
Benin
Burkina Faso
Gambia
Ghana
Solution:

 

India will extend the assistance of USD 500,000 to the West African country "Gambia" to support the skill development and cottage industry projects in the country.

Q3. Who has been given the additional charge of the post of Director General Narcotics Control Bureau by the Appointments Committee of Cabinet?

P C Mody
Rajiv Rai Bhatnagar
Arvind Kumar
Anil Kumar Dhasmana
Rakesh Asthana
Solution:

 

The Appointments Committee on Cabinet has given the additional charge of the post of Director General Narcotics Control Bureau to Rakesh Asthana.

Q4. Name the Indian Air Force Wing Commander who has become the first Indian Air Force pilot to perform a wingsuit skydive jump.

A Sudharsanan
Bhopali Biswas
Tarun Chaudhri
V Anthem
A Dhawade
Solution:

 

Wing Commander Tarun Chaudhri has become the first Indian Air Force pilot to perform a wingsuit skydive jump.

Q5. Who has been appointed as the ombudsman and ethics officer of the Indian Federation of Sports Gaming (IFSG), country’s self-regulatory industry body for the online fantasy sports gaming sector?

Justice Ranjan Gogoi
Justice Dipak Misra
Justice Dhananjaya Y. Chandrachud
Justice Ajay Manikrao Khanwilkar
Justice Arjan Kumar Sikri
Solution:

 

The Indian Federation of Sports Gaming (IFSG), country’s self-regulatory industry body for the online fantasy sports gaming sector, announced the appointment of Justice Arjan Kumar Sikri as its ombudsman and ethics officer.

Q6. Which Indian news channel was awarded with the “Champions of Empathy Award” for spreading awareness about hepatitis?

ABP News
DD News
Aaj Tak
India Tv
NDTV 24x7
Solution:

 

DD News is awarded with “Champions of Empathy Award” for spreading awareness about hepatitis.

Q7. Name the renowned entrepreneur who was awarded the prestigious Entrepreneur Award of 2019 for his contributions and achievements in the business industry.

 

Mukesh Ambani
Vijay Shekhar Sharma
KM Birla
Ruhan Rajput
Ratan Tata
Solution:

 

Ruhan Rajput, a renowned entrepreneur, co-founder and Director of Einfolge Technologies Pvt Ltd was awarded the prestigious Entrepreneur Award 2019 at New Delhi.

Q8. As per the Cabinet's approval, where would ISRO set up its new unit "ISRO Technical Liaison Unit (ITLU)" which will support the ongoing bilateral programmes of cooperation in space technology and will act on behalf of ISRO.

Jerusalem, Israel
Tokyo, Japan
Seoul, South Korea
Moscow, Russia
Paris, France
Solution:

 

Cabinet has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit (ITLU) at Moscow in Russia. The unit will support the ongoing bilateral programmes of cooperation in space technology and will act on behalf of ISRO.

Q9. Which of the following technological institution has developed eco-friendly solar cells with the help of ‘kumkum dye’?

IIT Kanpur
IIT Bangalore
IIT Delhi
IIT Mumbai
IIT Hyderabad
Solution:

 

Scientists at IIT Hyderabad have developed low-cost, environment-friendly solar cells by employing an off-the-shelf dye used to make kumkum or vermilion.

Q10. Lok Sabha Speaker has announced that the Lower House will become paperless from the next session, which will save crores of rupees to the exchequer. Who is the speaker of Lok Sabha?

Narayana Swamy
Om Birla
S.S. Ahluwalia
Sajda Ahmed
Meira Kumar
Solution:

 

Lok Sabha Speaker Om Birla has announced that the Lower House will become paperless from the next session, which will save crores of rupees to the exchequer.

Q11. Foreign Ministers from South East Asia attended the 52nd ASEAN summit held in ..................

Jakarta
Bangkok
Hanoi
Manila
Kuala Lumpur
Solution:

 

Foreign Ministers from South East Asia attended the 52nd ASEAN summit held in Bangkok.

Q12. Name the former Glamorgan’s legendary left-arm bowler who passed away recently. He became famous after Garfield Sobers hit him for six sixes in an over.

Alan Ward
Bob Cottam
Malcolm Nash
David Larter
Doug Padgett
Solution:

 

Former cricketer Malcolm Nash, the Glamorgan’s legendary left-arm bowler who took 993 first-class wickets in a 17-year career between 1966 and 1983 and became famous after Garfield Sobers hit him for six sixes in an over.

Q13. East Bengal club will award its highest honour "Bharat Gaurav" to which of the following sports personality on its 100th foundation day celebrations?

Bishen Singh Bedi
Prakash Padukone
Viswanathan Anand
Kapil Dev
Bhaichung Bhutia
Solution:

 

East Bengal club will award its highest honour "Bharat Gaurav" to Kapil Dev, India’s first cricket World Cup-winning captain on its 100th foundation day celebrations

Q14. The postal department has decided to convert the India Post Payments Bank into a SFB to provide micro credit at the doorsteps to individuals and SME’s. What does SFB stands for?

Small Fraternity Bank
Social Financial Bank
Small Finance Bank
State Finance Bank
State Fraternity Bank
Solution:

 

The postal department has decided to convert the India Post Payments Bank into a small finance bank. This bank will provide micro credit at the doorsteps to individuals and SME’s.

Q15. Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel has launched Atal Community Innovation Centre (ACIC) in New Delhi, to encourage the spirit of innovation at the community level. Who is the Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel?

Piyush Goyal
Hardeep Singh Puri
Suresh Prabhu
Dharmendra Pradhan
J P Nadda
Solution:
Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel has launched Atal Community Innovation Centre (ACIC) in New Delhi, to encourage the spirit of innovation at the community level. Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel: Dharmendra Pradhan.