SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 30th July

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 30th July

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.






Q1. Who amomng the following will succeed Lt Gen Anil Chauhan as the next Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army?

Lt Gen Paramjit Singh
Lt Gen Devraj Anbu
Lt Gen I S Ghuman
Lt Gen S S Hasabnis
Lt Gen Ashwani Kumar
Solution:

Lt Gen Paramjit Singh, who has vast experience in counter-terror operations, will be the next Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army. He will succeed Lt Gen Anil Chauhan.

Q2. Name the actor who will be honoured with the inaugural Tribute Actor award at 44th Toronto International Film Festival.

Ruth Negga
Leonardo DiCaprio
Meryl Streep
Frances McDormand
Olivia Colman
Solution:

Veteran star Meryl Streep will be honoured with the inaugural Tribute Actor award at 44th Toronto International Film Festival.

Q3. The 5th international Dharma-Dhamma conference aimed to address people about the terror, violence and global warming prevalent in the world was held in .............

Patna, Bihar
Bhagalpur, Bihar
Darbhanga, Bihar
Begusarai, Bihar
Rajgir, Bihar
Solution:

The 5th international Dharma-Dhamma conference aimed to address people about the terror, violence and global warming prevalent in the world was held in Rajgir, Bihar.

Q4. Name the player who has won the German Grand Prix recently held in Hockenheim, Germany.

Sebastian Vettel
Max Verstappen
Valtteri Bottas
Charles Leclerc
Daniil Kvyat
Solution:

Max Verstappen wins the German Grand Prix held in Hockenheim, Germany.

Q5. World Health Organization observes ................... every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis.

28 July
25 July
24 July
27 July
29 July
Solution:

World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis.

Q6. The 3rd edition of Khelo India Youth Games 2020 will see a participation of more than 10,000 athletes. Which of the following states will host the Khelo India Youth Games 2020?

Tamil Nadu
Odisha
Rajasthan
Assam
Haryana
Solution:

The 3rd edition of Khelo India Youth Games 2020 will see a participation of more than 10,000 athletes. It will be conducted in partnership with Indian Olympic Association(IOA), School Games Federation of India(SGFI) & Assam as host State.

Q7. Name the former Union Minister and senior Congress leader who passed away recently. He also served as the Union Minister for Information and Broadcasting, Union Minister for Urban Development, Union Minister for Petroleum and Natural Gas before finally holding the subject of science technology.

I.K. Gujral
V.P. Singh
Chandra Shekhar
Charan Singh
S.Jaipal Reddy
Solution:

Former Union Minister and senior Congress leader S.Jaipal Reddy passed away. He served as the Union Minister for Information and Broadcasting, Union Minister for Urban Development, Union Minister for Petroleum and Natural Gas before finally holding the subject of science technology.

Q8. Name the IPS officer who has been appointed as the next Director General (DG) of the Border Security Force(BSF).

V.K. Johri
Arvind Kumar
Rajesh Ranjan
K Natarajan
Rajiv Rai Bhatnagar
Solution:

IPS officer V.K. Johri has been appointed as the next Director General (DG) of the country’s largest border guarding force, Border Security Force(BSF).

Q9. Who among the following has became the 1st Colombian to win the Tour de France which finished in Paris, France?

Geraint Thomas
Romain Bardet
Egan Bernal
Tom Dumoulin
Mikel Landa
Solution:

Egan Bernal became the 1st Colombian to win the Tour de France which finished in Paris, France.

Q10. World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. Which country will host the World Hepatitis Day 2019?

Nigeria
Pakistan
Afghanistan
India
Uganda
Solution:

World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. The host country for World Hepatitis Day 2019 is Pakistan.

Q11. Name the tennis player who defeated Andrey Rublev to successfully defend his title at the German Tennis Championships.

Roger Federer
Rafael Nadal
Novak Djokovic
Nikoloz Basilashvili
Dominic Thiem
Solution:

Nikoloz Basilashvili wins the German Tennis Championships. He defeated Andrey Rublev to successfully defend his title at the German Tennis Championships.

Q12. Which of the following country has been invited as the partner country for ‘Gita Jayanti Mahotsav 2019’ scheduled to be held at Kurukshetra, Haryana?

Nepal
Japan
Sri Lanka
Russia
Indonesia
Solution:

Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has invited Nepal to be the partner country for this year’s ‘Gita Jayanti Mahotsav 2019’ scheduled to be held at Kurukshetra.

Q13. Estimates committee is one of the 3-financial standing committees of the parliament apart from the public accounts committee and committee on public undertakings. Who among the following has been appointed as the chairman of the “Estimates Committee” of the parliament?

Anurag Thakur
Murli Manohar Joshi
Shanta Kumar
Mallikarjun Kharge
Girish Bapat
Solution:

Girish Bapat has been appointed as the chairman of the “Estimates Committee” of the parliament. Estimates committee is one of the three financial standing committees of the parliament apart from the public accounts committee and committee on public undertakings.

Q14. Name the former Meghalaya Chief Minister who passed away recently.

Mukul Sangma
D.D. Lapang
Donkupar Roy
B.B. Lyngdoh
Conrad Sangma
Solution:

Meghalaya Assembly Speaker and former Meghalaya Chief Minister Donkupar Roy passed away. He was head of the United Democratic Party (UDP).

Q15. World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. What is the theme for 2019?

Know hepatitis-Act now
Invest in eliminating hepatitis
Find the Missing Millions
Making hepatitis elimination a reality
Eliminate hepatitis
Solution:

World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. The theme for 2019 is “Invest in eliminating hepatitis”.

Q16. Which social media company has partnered with NITI Aayog, under the Women Entrepreneurship Platform (WEP) to announce its plan to support and promote women entrepreneurs in India?

WhatsApp
Instagram
Snapchat
Telegram
Hike
Solution:

WhatsApp has partnered with NITI Aayog, under the Women Entrepreneurship Platform (WEP) to announce its plan to support and promote women entrepreneurs in India.

Q17. World Health Organization celebrates “World Hepatitis Day” every year to step up national and international efforts on hepatitis. Who is the Director General of World Health Organization?

Kristalina Georgieva
José Graziano da Silva
Ignacio J. Ansotegui
Luis Caraballo
Tedros Adhanom
Solution:

World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. Director general of WHO: Tedros Adhanom.

Q18. The 3rd edition of Khelo India Youth Games 2020 will see a participation of more than 10,000 athletes and officials. Who is the Minister of State (Independent Charge) of Ministry of Youth Affairs And Sports?

Rao Inderjit Singh
Kiren Rijiju
Prahalad Singh Patel
Santosh Kumar Gangwar
Jitendra Singh
Solution:

The 3rd edition of Khelo India Youth Games 2020 will see a participation of more than 10,000 athletes and officials. Minister of State (Independent Charge) of Ministry of Youth Affairs And Sports: Kiren Rijiju.

Q19. Meghalaya Assembly Speaker and former Meghalaya Chief Minister passed away. Who is the present Chief Minister of Meghalaya?

Sarbananda Sonowal
Biplab Kumar Deb
Neiphiu Rio
Raghubar Das
Conrad Sangma
Solution:

Meghalaya Assembly Speaker and former Meghalaya Chief Minister passed away. Present Chief Minister of Meghalaya: Conrad Sangma.

Q20. The 5th international Dharma-Dhamma conference aimed to address people about the terror, violence and global warming prevalent in the world was held in Rajgir, Bihar. Who is the present Governor of Bihar?

Ram Naik
Phagu Chuhan
Ramesh Bais
Keshari Nath Tripathi
Lalji Tandon
Solution:

The 5th international Dharma-Dhamma conference aimed to address people about the terror, violence and global warming prevalent in the world was held in Rajgir, Bihar. Governor of Bihar is Phagu Chuhan.

               


All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!


Print Friendly and PDF