SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 24th July

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 24th July

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Name the Australian tennis player who passed away recently. He won the Wimbledon Championships twice in 1980 and 1982.

Peter McNamara
Rod Laver
Ken Rosewall
Patrick Rafter
Roy Emerson
Solution:

Australian tennis champion Peter McNamara passed away. McNamara won 5 singles titles and 19 doubles titles. He also won Wimbledon twice in 1980 and 1982.

Q2. India celebrates “National Broadcasting day” on ...............

22 July
21 July
23 July
20 July
24 July
Solution:

India celebrates 23 July every year as the “National Broadcasting day”. On this day in 1927, the first ever radio broadcast in the country went on the air from the Bombay Station under the Indian Broadcasting Company.

Q3. Keshav Dutt will be the first sportsperson from outside the football fraternity to be bestowed with the Mohan Bagan Ratna. He represented India in which of the following sports?

Basketball
Hockey
Badminton
Cricket
Tennis
Solution:

Mohan Bagan club to confer awards in Various Disciplines. Keshav Dutt will be the first sportsperson from outside the football fraternity to be bestowed with the Mohan Bagan Ratna.

Q4. Name the American tennis player who recently won the Hall of Fame Tennis Championships title held in Newport, Rhode Island.

Alexander Bublik
Rafael Nadal
Novak Djokovic
John Isner
Roger Federer
Solution:

American tennis player John Isner wins Hall of Fame Tennis Championships title in Newport, Rhode Island. He defeated Alexander Bublik in straight sets by 7-6, 6-3 at the grass-court event.

Q5. The Indian Navy has recently commissioned its new Dornier Aircraft Squadron in ............

Cochin
Vishakhapatnam
Mumbai
Chennai
Kolkata
Solution:

The Indian Navy commissioned its new Dornier Aircraft Squadron in Chennai. This is Indian Navy’s 5th Dornier Aircraft squadron.

Q6. Name the International Atomic Energy Agency chief who oversaw Iran deal and led the International Atomic Energy Agency for a decade, passed away.

José Graziano da Silva
Fang Liu
Gilbert Houngbo
Guy Ryder
Yukiya Amano
Solution:

IAEA chief Yukiya Amano who oversaw Iran deal dies. He led the International Atomic Energy Agency for a decade and was extensively involved in negotiations over Iran’s nuclear program.

Q7. Which of the following organizations has agreed to offer Rs 1.25 trillion Line of Credit by 2024, to fund highway projects.

Coal India Limited
State Bank of India
Life Insurance Corporation of India
National Thermal Power Corporation
Oil and Natural Gas Corporation
Solution:

Life Insurance Corporation of India has agreed to offer Rs 1.25 trillion Line of Credit by 2024, to fund highway projects. The borrowings will be in the form of bonds to be issued by the National Highways Authority of India.

Q8. Government of India will provide 10,000 scholarships for heirs of the liberation war fighters of Bangladesh over the next five years. "Liberation war fighters of Bangladesh" are also known as ............

Azaadjodhas
Swatantrajodhas
Bhaktijodhas
Swadeshijodhas
Muktijodhas
Solution:

Government of India will provide 10,000 scholarships for heirs of the liberation war fighters of Bangladesh called 'Muktijodhas' over the next five years.

Q9. Which of the following companies has been selected as a strategic partner by United Technologies Corporation for Collins Aerospace?

L&T Technology Services
AirMods LLC
Woolf Aircraft Products Inc.
Pentad Design
Senior Aerospace
Solution:

&T Technology Services has been selected as a strategic partner by United Technologies Corporation for Collins Aerospace, a subsidiary of UTC.

Q10. Who among the following has been appointed as the next Vice-Chief of the Army Staff who will replace Lt. Gen. D. Anbu.

Lieutenant General I.S. Ghuman
Lieutenant General S S Hasabnis
Lieutenant General M.M. Naravane
Lieutenant General Ashwani Kumar
Lieutenant General Anil Kumar Bhatt
Solution:

Lieutenant-General M.M. Naravane, has been appointed as the next Vice-Chief of the Army Staff. He will replace Lt. Gen. D. Anbu.


Q11. Name the new governor of Madhya Pradesh.

Anandiben Patel
Satyapal Malik
Phagu Chuhan
Ramesh Bais
Lalji Tandon
Solution:

Lalji Tandon will replace Anandiben Patel as the governor of Madhya Pradesh.

Q12. Which of the folowing states has become the first state in country to reserve 75% private jobs for locals across all categories in industrial units, factories, joint ventures as well as projects that are in public-private partnership (PPP) mode.

Andhra Pradesh
Tamil Nadu
Karnataka
West Bengal
Rajasthan
Solution:

Andhra Pradesh has become the first state in country to reserve 75% private jobs for locals across all categories in industrial units, factories, joint ventures as well as projects that are in public-private partnership (PPP) mode.

Q13. Name the Indian football player who has been selected for the "Lifetime Achievement award" by Mohan Bagan club.

Prasun Banerjee
Sunil Chhetri
Bhaichung Bhutia
Ashok Chatterjee
Sandesh Jhingan
Solution:

Mohan Bagan club will confer the Lifetime Achievement award to Ashok Chatterjee (Football).

Q14. Name the ambitious programme of U.S. space agency NASA under which it is preparing to send “first woman and next man” on Moon in 2024.

Prometheus
Viking
Mariner Mark
Moon Rangers
Artemis
Solution:

U.S. space agency NASA prepares to send “first woman and next man” on Moon as part of its ambitious Artemis programme in 2024.

Q15. Name the chairman of “Inter-Ministerial Committee” on legality of cryptocurrencies and blockchain which has recently submitted its report to the Finance Ministry.

Subhash Chandra Garg
M. K. Jain
Raghuram Rajan
Viral Acharya
Urjit Patel
Solution:

“Inter-Ministerial Committee” on legality of cryptocurrencies and blockchain has submitted its report to the Finance Ministry. The committee was set up under the Chairmanship of Economic Affairs Secretary Subhash Chandra Garg in 2017

               

All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!


Print Friendly and PDF