SBI Clerk Pre English Questions: 3rd June

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019

SBI Clerk Prelims English Questions (Day-29)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW


Directions (1-5): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. 

Q1. Sikkim was________ seriously by the September 2011 earthquake, which measured 6.9 on the Richter scale.




effected
damage
haunt
affected
blemished
Solution:
‘affected’ is the correct use.
Affected- influenced or touched by an external factor.
Q2. India has a vibrant publishing scene, thanks to not only the big publishers but also a lot of quality-___________little publishing house that keep it going.

conscious
responsive
apprised
mindful
cognisant
Solution:
‘conscious’ is the correct use.
Conscious- aware of and responding to one's surroundings.
Q3. The staunch proponents of economic liberalization have often _______________that the relaxation of state control will lead to phenomenal growth of industries spurred by FDI.

contend
jumped
hassled
crossed
argued
Solution:
‘argued’ is the correct use.
Q4. After a relationship____________ over one-and-a-half centuries, on July 14, Kolkata bid an emotional adieu to a mode of communication called the telegram.
traverse
extends
spanning
ranging
covered
Solution:
‘spanning’ is the correct use.
Spanning- extend across (a period of time or a range of subjects).
Q5. With the defeat of Tipu Sultan in the Fourth Anglo Mysore War (1798-99) in Srirangpatnam, the British army _____________itself in the vicinity of the old city area of Bangalore.

opened
garrisoned
guard
armour
leave
Solution:
‘garrisoned’ is the correct use.
Garrisoned- provide (a place) with a group of troops.
Directions (6-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.) 
Q6. If you do not (A) / submit the report in (B) / the next two days (C) / all of us will be punished. (D) /

A
B
C
D
No Error
Solution:
‘within’ will be used in place of ‘in’ because as there are two different meanings when ‘in’ and ‘within’ are used for ‘period of time’.
He will return in (= at a close of) a week’s time.
He will return within (= in less than) a fortnight.
Q7. These days Ashok along with (A) / his friends does not go (B) / to a walk (C) / in the morning. (D) /

A
B
C
D
No Error
Solution:
‘for a walk’ will be used in place of ‘to a walk’ because ‘go for a walk’ is used.
Q8. I have been visiting your office (A) / since last several years (B) / but have never met (C) / such a hopeless clerk as this. (D) /
A
B
C
D
No Error
Solution:
‘for the last several years’ is used in place of ‘since the last several years’ as ‘last’ is an ordinal adjective before which ‘the’ is used and ‘the last several years’ is a ‘period of time’ before which ‘for’ is used.
Q9. As there was no time (A) / the remaining items (B) / were deferred into (C) / the next meeting. (D) /

A
B
 C
D
No Error
Solution:
‘for’ will be used in place of ‘into’ as ‘defer’ means ‘delay something until a later time’, after which ‘for’ is used.
Q10. We demonstrated (A) / to them how (B) / we were prepared (C) / the artistic pattern. (D) /

A
B
C
D
No Error
Solution:
‘we prepared’ will be used in place of ‘we were prepared’ as active voice will be used in part (c) of the sentence.
Q11. She had offered (A) / a temporary assignment, but (B) / she turned it down saying that (C) / she would accept only a permanent one. (D) /

A
B
C
D
No Error
Solution:
‘she had been offered’ will be used in place of ‘she had offered’ as passive voice will be used in sentence (a) of the sentence.
Q12. All the parties whose presidents (A) / were asked to resign (B) / were involved in (C) / anti-national activities. (D) /

A
B
C
D
No Error
Solution:
The sentence is grammatically correct.
Q13. Mahesh who was (A) / junior in most (B) / other employees in his office (C) / has been promoted. (D) /
A
B
C
D
No Error
Solution:
‘to’ will be used in place of ‘in’ as preposition ‘to’ is used after ‘junior, senior, inferior, superior, prior, anterior etc.
Q14. What should we do (A) / is a matter of (B) / our own choice (C) / and desire. (D) / 
A
B
C
D
No Error
Solution:
‘what we should do’ will be used in place of ‘what should we do’ as the sentence is ‘affirmative’ not interrogative.
Q15. You cannot withdraw (A) / all your money (B) / unless you do not (C) / give a prior notice. (D) /

A
B
C
D
No Error
Solution:
‘unless you’ will be used in place of ‘unless you do not’ as clauses starting with ‘unless/ until/ lest’, ‘not’ is not used for making them ‘negative’.
               




You may also like to Read: