SBI PO 2019 Reasoning Quiz: 23rd May

Dear Aspirants,


SBI PO 2019 Reasoning Quiz: 23rd May


Reasoning Questions for SBI PO Prelims 2019

The SBI PO Prelims Exam is scheduled to be held in a few days and to ace your preparations Bankersadda is launching a crash course of 18 days to help you excel the exam. Here is a quiz on Reasoning Ability being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern Reasoning Questions for SBI PO PRE Examination 2019-20. Video Solutions will also be provided for the same for free.





Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight friends A, B, C, D, P, Q, R and S are sitting around a circular table with equal distance between them but not necessarily in the same order. Four of them are facing the center while rest face outside (i.e. opposite to center). Only one person sits between C and P. Q sits 2nd to the right of P. Two persons sit between B and A. D faces S. B is an immediate neighbor of P but not of C. B doesn’t face outside. S sits third to the right of Q, who faces outside.

Q1. Who among the following sits opposite to Q?
A
D
C
B
P
Solution:
D faces S. S sits third to the right of Q, who faces outside. Q sits 2nd to the right of P. B is an immediate neighbor of P but not of C. B doesn’t face outside. From, this we get two possibilities:
Only one person sits between C and P. Two persons sit between B and A. and as B is not immediate neighbor of C. Case 1 gets cancelled. Only four of them are facing the center. Hence C, R, A and Q facing outside. The final arrangement is
Q2. Who is sitting third to the right of R?
P
B
Q
A
None of these
Solution:
D faces S. S sits third to the right of Q, who faces outside. Q sits 2nd to the right of P. B is an immediate neighbor of P but not of C. B doesn’t face outside. From, this we get two possibilities:
Only one person sits between C and P. Two persons sit between B and A. and as B is not immediate neighbor of C. Case 1 gets cancelled. Only four of them are facing the center. Hence C, R, A and Q facing outside. The final arrangement is
Q3. How many persons sit between Q and P (when counted form left of Q)?
one
two
three
four
More than four
Solution:
D faces S. S sits third to the right of Q, who faces outside. Q sits 2nd to the right of P. B is an immediate neighbor of P but not of C. B doesn’t face outside. From, this we get two possibilities:
Only one person sits between C and P. Two persons sit between B and A. and as B is not immediate neighbor of C. Case 1 gets cancelled. Only four of them are facing the center. Hence C, R, A and Q facing outside. The final arrangement is
Q4. Who is sitting opposite to the one who is second to the right of D?
R
C
S
Q
B
Solution:
D faces S. S sits third to the right of Q, who faces outside. Q sits 2nd to the right of P. B is an immediate neighbor of P but not of C. B doesn’t face outside. From, this we get two possibilities:
Only one person sits between C and P. Two persons sit between B and A. and as B is not immediate neighbor of C. Case 1 gets cancelled. Only four of them are facing the center. Hence C, R, A and Q facing outside. The final arrangement is
Q5. Which of the following pair of persons is facing same direction?
A, P
C, Q
R, B
C, D
B, C
Solution:
D faces S. S sits third to the right of Q, who faces outside. Q sits 2nd to the right of P. B is an immediate neighbor of P but not of C. B doesn’t face outside. From, this we get two possibilities:
Only one person sits between C and P. Two persons sit between B and A. and as B is not immediate neighbor of C. Case 1 gets cancelled. Only four of them are facing the center. Hence C, R, A and Q facing outside. The final arrangement is
Directions (6-8): Study the following information carefully and answer the given questions:
A, D, B, C, E, F, H and G are eight persons of a family. There are three married couple and three generation. A is the only daughter of D, who is the paternal grandfather of E. G is the only child of C. F is mother in law of B. the number of males in the family is two more than number of females. E is unmarried.

Q6. How is A related to E?
Mother
Sister
Father
brother
None of these
Solution:
Q7. How is F related to A?
Son
Father
Daughter
Mother
None of these
Solution:
Q8. Which of the following is the pair of “husband-wife”?
D, B
C, D
A, C
E, B
F, G
Solution:
Q9. If 2 is subtracted from each even number and 1 is added to each odd number in the number 75847361, then how many digits will appear twice in the new number thus formed?
one
two
three
four
More than four
Solution:
The given number --- 75847361
After applied operation-- 86628442
Q10. There are five persons i.e. P, Q, R, S and T. If S is shorter than T and P. Q is taller than T who is not the taller than P. Q is taller than only two persons. P is not the tallest, then who is the third tallest person among all?
P
S
Q
R
None of these
Solution:
R > P > Q > T > S

Directions (11-15): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I, and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the two statements and Give answer: 


Q11. Is G> P or not? 
I. M > N > Y > P ≥ Q 

II. G > B > Y ≤ X < Z
If the data in Statement I is sufficient to answer the question while the data in Statement II is not required to answer the question
If the data in Statement II is sufficient to answer the question, while the data in Statement I is not required to answer the question
If the data in either Statement I alone or Statement II alone is sufficient to answer the question
If the data neither in Statement I nor in Statement II together are sufficient to answer the question
If the data in the Statement I and II together are necessary to answer the question
Solution:
From both I and II, G > P.
Q12. Among five friends L, M, N, O and P who is the second smallest, if all are having different heights? 
I. L is taller than only O. P is taller than L and M. P is not the tallest. 
II. N is taller than M and O but shorter than L and P.
If the data in Statement I is sufficient to answer the question while the data in Statement II is not required to answer the question
If the data in Statement II is sufficient to answer the question, while the data in Statement I is not required to answer the question
If the data in either Statement I alone or Statement II alone is sufficient to answer the question
If the data neither in Statement I nor in Statement II together are sufficient to answer the question
If the data in the Statement I and II together are necessary to answer the question
Solution:
From I, N>P >M> L > O
From II, L/P> L/P >N >M/O >M/O
Hence only I is sufficient to answer the question

Q13. What is the code for ‘Course’ in the given language? 

I. ‘Crash Course SBI’ is coded as ‘tu vo ni’ and ‘Crash SBI PO’ is coded as ‘ tu ni ab’. 
II. ‘Mission Success Course’ is coded as ‘wk ne tu’ and ‘Mission clear Success’’ is coded as ‘ tu ne ab’.
If the data in Statement I is sufficient to answer the question while the data in Statement II is not required to answer the question
If the data in Statement II is sufficient to answer the question, while the data in Statement I is not required to answer the question
If the data in either Statement I alone or Statement II alone is sufficient to answer the question
If the data neither in Statement I nor in Statement II together are sufficient to answer the question
If the data in the Statement I and II together are necessary to answer the question
Solution:
From I code of course is ‘vo’ and from II code of course is ‘wk’

Q14. What is the position of V from right end in a row of 20 students facing north? 

I. V is fourth to the right of J. M is fifth to the left of V. 
II. J is 9th from the left end.
If the data in Statement I is sufficient to answer the question while the data in Statement II is not required to answer the question
If the data in Statement II is sufficient to answer the question, while the data in Statement I is not required to answer the question
If the data in either Statement I alone or Statement II alone is sufficient to answer the question
If the data neither in Statement I nor in Statement II together are sufficient to answer the question
If the data in the Statement I and II together are necessary to answer the question
Solution:
From I and II- J is 9th from the left end and V is 4th to the right of J. That means J is 13th from the left. Total number of students is 20.
So, V’s rank from right is- 20- (13-1)= 8th

Q15. Five friends A, B, C, D and E are sitting around a circular table facing the center. What is the exact position of C with respect to A? 

I. D sits second to the left of E. D is not an immediate neighbor of A. 
II. B sits second to the right of E.
If the data in Statement I is sufficient to answer the question while the data in Statement II is not required to answer the question
If the data in Statement II is sufficient to answer the question, while the data in Statement I is not required to answer the question
If the data in either Statement I alone or Statement II alone is sufficient to answer the question
If the data neither in Statement I nor in Statement II together are sufficient to answer the question
If the data in the Statement I and II together are necessary to answer the question
Solution:
From I and II both, C sits 2nd to left of A
               


WATCH VIDEO SOLUTIONS HERE






You may also like to Read:

             


Print Friendly and PDF