SBI PO Main General Awareness Quiz: 19th July 2019

SBI PO Main General Awareness Quiz: 19th July 2019

SBI PO Main General Awareness Quiz

As we know the much-awaited examination i.e. SBI PO Main 2019 is scheduled to be held tomorrow. So, we are providing you with Full-Length MCQs on General Awareness. Practice these Full-Length MCQs to score high marks in the General/Economy/Banking Awareness.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW


Q1. World Press Freedom Day is annually observed on-?
31st May
22nd May
08th May
03rd May
10th May
Solution:
The United Nations General Assembly declared May 3 to be World Press Freedom Day or just World Press Day to raise awareness of the importance of freedom of the press and remind governments of their duty.
Q2. Who is present Union Minister of Heavy Industries and Public Enterprises? 
Anant Geete
Pralhad Joshi
Mahendra Nath Pandey
DV Sadananda Gowda
Arvind Sawant
Solution:
Arvind Ganpat Sawant is an Indian politician from the Shiv Sena party. He has been the Minister of Heavy Industries and Public Enterprises since 2019 and a Member of Lok Sabha since 2014.

Q3. Amit Shah is the current Minister of Home Affairs. He was elected to the lower House of Parliament the Lok Sabha 2019 Indian general election from-?
Gandhinagar
Ahmedabad
Rajkot
Surat
Vadodara
Solution:
Amit Shah is an Indian politician and the current Minister of Home Affairs who has been President of the Bharatiya Janata Party since 2014. He was elected to the lower House of Parliament the Lok Sabha in the 2019 Indian general election from Gandhinagar.

Q4. The World Health Day is a global health awareness day celebrated every year on-?
10th April
22nd April
07th April
22nd March
25th April

Solution:
The World Health Day is a global health awareness day celebrated every year on 7 April, under the sponsorship of the World Health Organization, as well as other related organizations. In 1948, the WHO hold the First World Health Assembly.
Q5. Which organisation has released the sixth edition of the Global Environment Outlook (2019) titled ‘Healthy Planet, Healthy People’?
UNESCO
UNEP
UNICEF
UNHCR
UNDP
Solution:
The United Nation Environment Program (UNEP) has released the sixth edition of the Global Environment Outlook (2019) titled ‘Healthy Planet, Healthy People’.

Q6. RBI has decided to treat deposits to over Rs. __________ crores as ‘bulk’ from the earlier Rs. 1 crore and National Federation of Urban Cooperative Banks and Credit Societies Limited (NAFCUB) have suggested this proposal.
Rs. 25 crores
Rs. 100 crores
Rs. 10 crores
Rs. 5 crores
Rs. 2 crores
Solution:
RBI decided to treat deposits to over Rs. 2 crores as ‘bulk’ as they doubled the limit for the same from the earlier Rs.1 crore. National Federation of Urban Cooperative Banks and Credit Societies Limited (NAFCUB) have suggested this proposal.

Q7. Which of the following organisation has bought a 14% stake in micro-financier Annapurna Finance for Rs 137 crore?
World Bank
AIIB
IMF
ADB
NDB
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) has bought a 14% stake in micro-financier Annapurna Finance for Rs 137 crore, reinforcing the belief that India's microfinance sector is on course to attracting long-term funds from global lenders and investors.
Q8. Which of the following banks has announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada?
Andhra Bank
Corporation Bank
Indian Overseas Bank
Indian Bank
Canara Bank
Solution:
Indian Overseas Bank (IOB) announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada.

Q9. A book containing English translation of the 100-year-old classic Punjabi poem about Jallianwala Bagh massacre, _________________ released in Abu Dhabi.
Maut Vaisakhi
Khooni Vaisakhi
Dardnaak Vaisakhi
Killer Vaisakhi
Sannata Vaisakhi
Solution:
A book containing English translation of the 100-year-old classic Punjabi poem about Jallianwala Bagh massacre, ‘Khooni Vaisakhi’ released in Abu Dhabi. India’s Ambassador to the UAE Navdeep Singh Suri commended the launch of the book.
Q10. Indian Navy has launched Operation ___________________ in the Persian Gulf and the Gulf of Oman to reassure Indian flagged vessels safe transit through the area.
Sankalp
Sidhhi
Sidhant
Seva
Sahayata
Solution:
Indian Navy launched Operation Sankalp in the Persian Gulf and the Gulf of Oman to reassure Indian flagged vessels safe transit through the area.
Q11. India successfully conducted the flight test of ABHYAS– High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) from a test range in-?

Goa
West Bengal
Odisha
Kerala
Andhra Pradesh
Solution:
India successfully conducted the flight test of ABHYAS – High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) from a test range in Odisha. The trial, carried out by the DRDO from the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur in Balasore, was tracked by various radars and electro-optic systems.
Q12. Name the Indian middle-order batsman, who has announced his retirement from all forms of cricket, including the IPL recently?
Ishant Sharma
Murali Vijay
MS Dhoni
Cheteshwar Pujara
Ambati Rayudu
Solution:
India middle-order batsman Ambati Rayudu has announced his retirement from all forms of cricket, including the IPL.
Q13. Which country has defeated India in the penalty shootout in the final of Sultan Azlan Shah Cup 2019?
South Korea
Singapore
Spain
South Africa
Switzerland
Solution:
South Korea stunned favourites India 4-2 in the shoot-out to lift the Azlan Shah Cup hockey title after the five-time champions conceded an equaliser in the final quarter of the summit clash in Ipoh, Malaysia.
Q14. Who has won the Austrian Grand Prix 2019 for the second year?
Daniel Ricciardo
Valtteri Bottas
Lewis Hamilton
Max Verstappen
Sebastian Vettel
Solution:
Red Bull’s Max Verstappen won the Austrian Grand Prix for the second year in a row while champion Mercedes lost for the first time in this season.

Q15. The 2019 FIFA Women’s World Cup is the 8th edition of the FIFA Women’s World Cup. This event was held in-
Germany
France
Russia
South Korea
China
Solution:
It was the eighth final of the FIFA Women's World Cup, a quadrennial tournament contested by the women's national teams of the member associations of FIFA. The match was played on 7 July 2019 at the Parc Olympique Lyonnais in Décines-Charpieu, a suburb of Lyon, France.
Q16. Which state has announced an annual financial assistance of Rs 5 lakh to “loktantra senanis” or their spouse recently?
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
Rajasthan
Haryana
Gujarat
Madhya Pradesh
Jharkhand
Solution:
Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced an annual financial assistance of Rs 5 lakh to “loktantra senanis” or their spouse. “Loktantra senanis” are those people who were imprisoned during the 1975-77 Emergency under preventive detention laws.

Q17. One Nation One Ration Card’ scheme will be available across the country from-?
01st October 2019
01st January 2020
01st April 2020
01st March 2021
01st July 2020
Solution:
‘One Nation One Ration Card’ scheme will be available across the country from 1st July 2020.
Q18. Union Minister of Tribal Affairs launched the ambitious scheme of the Ministry of Tribal Affairs. What is the name of that scheme?
Van Dhan
Van Yoga
Van Sampati
Van Sewa
Van Sangat
Solution:
Union Minister of Tribal Affairs launched the ambitious scheme of the Ministry of Tribal Affairs named Van Dhan. The scheme is for Minimum Support Price (MSP) for Minor Forest Produce (MFP) and Development of Value Chain of MFPs at a National Workshop organized by TRIFED. The Scheme will offer remunerative Minimum Support Price for 50 commercially viable items to the Tribals.
Q19. Which city Police has launched an all-women police patrol unit ‘Rani Abbakka Force’?
Hyderabad
New Delhi
Mumbai
Mangaluru
Chennai
Solution:
Mangaluru City Police launched an all-women police patrol unit ‘Rani Abbakka Force’. All-women police patrol force named after the 16th-century warrior of coastal Karnataka, Queen Abbakka of Ullal near Mangaluru, who fought the Portuguese in the 16th century.
Q20. Who is the present Chief Minister of Andhra Pradesh?
N Chandrababu Naidu
K Chandrashekar Rao
YS Jaganmohan Reddy
HD Kumaraswamy
Pinarayi Vijayan
Solution:
Yeduguri Sandinti Jaganmohan Reddy, is an Indian politician serving as the 17th and current Chief Minister of Andhra Pradesh. Reddy is the founder and leader of YSR Congress Party, and was Leader of opposition in the Andhra Pradesh Legislative Assembly from 16 May 2014 until 23 May 2019.

Q21. England has lifted the ICC Men's Cricket World Cup Trophy 2019 at the Lord’s cricket stadium in London. Who has won the Player of the tournament?
Rohit Sharma, India
Ben Stokes, England
Kane Williamson, New Zealand
Mitchell Starc, Australia
Faf Du Plessis, South Africa
Solution:
England lifted the ICC Cricket World Cup Trophy 2019 at the Lord’s cricket stadium in London. England defeated New Zealand with more number of boundaries in the Super Over thriller in the grand finale of ICC Cricket World Cup Trophy 2019.
Q22. The General Council have selected _______________ artists from the field of Music, Dance, Theatre, Traditional/Folk/Tribal Music/Dance/Theatre, Puppetry and Overall contribution /scholarship in the Performing Arts for the Sangeet Natak Akademi Awards for the year 2018.
44
52
35
63
81
Solution:
The General Council have selected 44 artists from the field of Music, Dance, Theatre, Traditional/Folk/Tribal Music/Dance/Theatre, Puppetry and Overall contribution /scholarship in the Performing Arts for the Sangeet Natak Akademi Awards for the year 2018.
Q23. The Championships, Wimbledon, commonly known as Wimbledon is the oldest tennis tournament in the world. Who has won the Wimbledon 2019 in Men's singles?
Dominic Thiem
Roger Federer
Andy Murray
Novak Djokovic
Rafael Nada
Solution:
The Championships, Wimbledon, commonly known as Wimbledon is the oldest tennis tournament in the world. It has been held at the All England Club in Wimbledon, London, since 1877 and is played on outdoor grass courts. The Championships, Wimbledon (2019) was the 133rd edition of the tournament. Novak Djokovic of Serbia lifts the trophy after winning his Men's Singles final against Roger Federer in Wimbledon 2019.
Q24. Who has been appointed as the Governor of Himachal Pradesh recenly?
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
Biswa Bhusan Harichandan
Kalraj Mishra
Acharya Devvrat
Anusuiya Uikey
MM Joshi
Solution:
President Ram Nath Kovind has appointed Kalraj Mishra as the Governor of Himachal Pradesh. Acharya Devvrat has been transferred from Himachal Pradesh and appointed as the governor of Gujarat.
Q25. Under “Pradhan Mantri Shram Yogi Maandhan Scheme”, total 30,85,205 persons have been enrolled. This voluntary and contributory pension scheme is benefited for unorganized workers. Under this scheme assures the minimum monthly pension of _______________ rupees to the beneficiaries after attaining the age of 60 years.
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
5000 rupees
15000 rupees
11000 rupees
1000 rupees
3000 rupees
Solution:
Under “Pradhan Mantri Shram Yogi Maandhan Scheme”, total 30,85,205 persons have been enrolled. This voluntary and contributory pension scheme is benefited for unorganized workers. Under this scheme assures the minimum monthly pension of 3000 rupees to the beneficiaries after attaining the age of 60 years.
Q26. Deposits in bank accounts opened under Jan Dhan scheme have crossed the Rs __________ mark as on 03rd July 2019.
1 lakh crore
5 lakh crore
10 lakh crore
18 lakh crore
50 lakh crore
Solution:
Deposits in bank accounts opened under Jan Dhan scheme have crossed the Rs 1 lakh crore mark. As per the latest finance ministry data, the total balance in over 36.06 crore Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana accounts was at Rs 1,00,495.94 crore as on 03rd July 2019. The PMJDY was launched on 28th August 2014, with an aim to provide universal access to banking facilities to the people in the country.
Q27. The Reserve Bank of India (RBI) board has finalised a three year roadmap to improve regulation and supervision, among other functions of the central bank. This medium term strategy named-?
Uday 2022
Utkarsh 2022
Ujjawala 2022
Udan 2022
Udghosh 2022
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) board has finalised a three year roadmap to improve regulation and supervision, among other functions of the central bank. This medium term strategy named Utkarsh 2022, is in line with the global central banks’ plan to strengthen the regulatory and supervisory mechanism.

Q28. External Affairs Minister (EAM) S Jaishankar has Attend the 19th Commonwealth Foreign Affairs Ministers' Meeting in-
New York
Paris
London
Beijing
Sydney
Solution:
External Affairs Minister (EAM) S Jaishankar has Attend the 19th Commonwealth Foreign Affairs Ministers' Meeting in London. The EAM also meet his British counterpart Jeremey Hunt among other foreign ministers during the conference.
Q29. The Rajya Sabha passed the Central Universities (Amendment) Bill, 2019. The Bill aims the establishment of a Central University and Tribal University in-

Kerala
Rajasthan
Gujarat
Andhra Pradesh
Maharashtra
Solution:
The Rajya Sabha passed the Central Universities (Amendment) Bill, 2019. The Bill aims the establishment of a Central University and Tribal University in Andhra Pradesh.

Q30. The Supreme Court of India has directed the ____________________ government to deposit the Rs 100 crore fine and fine was imposed by the NGT for failing to curb illegal coal mining with the Central Pollution Control Board.
Odisha
Delhi
Uttar Pradesh
Bihar
Meghalaya
Solution:
The Supreme Court of India has directed the Meghalaya government to deposit the Rs 100 crore fine. The fine was imposed by the NGT for failing to curb illegal coal mining with the Central Pollution Control Board.

Q31. Which country has become the 76th signatory country to join the International Solar Alliance recently?
Samoa
Tuvalu
Guam
Nauru
Palau
Solution:
Palau, an archipelago of over 500 islands in Oceania, became the 76th signatory country to join the International Solar Alliance.
Q32. Which country has gifted warship ‘P625’ to Sri Lanka recently?
India
Japan
Russia
China
Singapore
Solution:
China has gifted warship ‘P625’ to Sri Lanka. As a new member of the Lankan Navy, the ‘P625’ frigate will be mainly used for offshore patrol, environment monitoring and anti-piracy combats.
Q33. Russia has launched a space telescope from the cosmodrome in Baikonur, Kazakhstan. It was a joint project with-?

USA
Austria
Germany
Japan
France
Solution:
Russia launched a space telescope from the cosmodrome in Baikonur, Kazakhstan. It was a joint project with Germany.
Q34. Which of the following countrty has inaugurated the world’s largest movable metal dome encasing the destroyed reactor at the infamous Chernobyl plant and It is a 108-meter high dome which weighs 36,000 tonnes?
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
North Korea
Ukraine
France
USA
China
Solution:
Ukraine has inaugurated the world’s largest movable metal dome encasing the destroyed reactor at the infamous Chernobyl plant. It is a 108-meter high dome which weighs 36,000 tonnes.
Q35. Google India and Tata Trusts initiative is aimed at facilitating digital literacy among women in rural India named-?
Internet Saathi
Internet Dost
Internet Bandhu
Internet Mitra
Internet Khoj
Solution:
Google India and Tata Trusts initiative is aimed at facilitating digital literacy among women in rural India named “Internet Saathi”. This initiative will be expanded to villages in Punjab and Odisha.

Q36. __________________________ and Common Services Centres launched a co-branded ‘Small Business Money Back Credit Card’ for small traders and village-level entrepreneurs (VLEs).
ICICI Bank
Axis Bank
HDFC Bank
Kotak Mahindra Bank
Karnataka Bank
Solution:
HDFC Bank and Common Services Centres launched a co-branded ‘Small Business Money Back Credit Card’ for small traders and village-level entrepreneurs (VLEs).

Q37. Asian Development Bank has lowered India’s GDP growth rate from 7.2% to _____________ for the current fiscal year.

7.00%
7.10%
6.90%
6.50%
6.20%
Solution:
Asian Development Bank lowered India’s GDP growth rate from 7.2% to 7% for the current fiscal year.
Q38. Who has been appointed as Managing Director and Chief Financial Officer of the World Bank recently?
Shikha Sharma
Chanda Kochhar
Arundhati Bhattacharya
Naina Lal Kidwai
Anshula Kant
Solution:
The World Bank Group announced that SBI’s Anshula Kant, an Indian national, has been appointed Managing Director and Chief Financial Officer. Ms. Kant will be the first woman CFO of the Bank.

Q39. Director Kaushik Ganguly’s Bengali film ‘Nagarkirtan’ has won _______________ awards in SAARC film festival.
three
four
seven
two
five
Solution:
Director Kaushik Ganguly’s Bengali film ‘Nagarkirtan’, has won 4 awards in SAARC film festival. The movie was honoured with ‘Best Feature Film’, ‘Best Director’, ‘Best Actor’ and ‘Best Original Score’ awards. SAARC film festival.
Q40. The United Nations observes ____________ July every year as Nelson Mandela International Day.

19th July
12th July
11th July
18th July
05th July
Solution:
The United Nations observes 18 July every year as Nelson Mandela International Day.

               



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF