SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 19th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 19th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. Name the country which has become the 76th signatory country to join the International Solar Alliance, headquartered in Gurugram, India.

Palau
France
Israel
Brazil
South Africa
Solution:

Palau, an archipelago of over 500 islands in Oceania, became the 76th signatory country to join the International Solar Alliance.

Q2. Name the Indian shooter who has won the gold medal in 25m rapid fire pistol event of ISSF Junior World Cup taking place in Suhl, Germany.

Anish Bhanwala
Rituraj Singh
Shivam Shukla
Achal Pratap Singh Grewal
Gaurav Rana
Solution:

Shooter Anish Bhanwala claimed gold in 25m rapid fire pistol competition to continue India’s dominance in the tournament in Suhl, Germany.

Q3. Name the Indian sprinter who has won the gold medal in the 200m race event in the Tabor Athletics Meet in Czech Republic.

PT Usha
Hima Das
V K Vismaya
Harpreet Kaur
Dutee Chand
Solution:

Star Indian sprinter Hima Das clinched gold in the 200m race in 23.25 seconds creditable timing in the Tabor Athletics Meet in Czech Republic.

Q4. With which of the following private sector lender, Common Services Centres has launched a co-branded ‘Small Business Money Back Credit Card’ for small traders and village-level entrepreneurs (VLEs).

ICICI Bank
Axis Bank
IDBI Bank
Yes Bank
HDFC Bank
Solution:

HDFC Bank and Common Services Centres launched a co-branded ‘Small Business Money Back Credit Card’ for small traders and village-level entrepreneurs (VLEs).

Q5. US company, Ebix has announced the acquisition of which of the following travel portals for $337.8 million.

Expedia
Ezeego
Cox and Kings
Yatra Online
Cleartrip
Solution:

US company, Ebix has announced the acquisition of travel portal Yatra Online for $337.8 million. Now, Yatra has become the part of Ebix’s EbixCash travel portfolio, forming India’s one of the “largest and most profitable” travel services companies.

Q6. Name the Indian state which will host the first ever Himalayan states conclave focussing on sustainable development.

Himachal Pradesh
Uttarakhand
Manipur
Assam
Arunachal Pradesh
Solution:

Uttarakhand will host the first ever Himalayan states conclave here on July 28 where the prime focus will be on sustainable development.

Q7. Larsen & Toubro Infotech Ltd has acquired which AI firm to enhance its Mosaic platform to provide differentiated analytics solutions.

ThirdEye Data
Knoldus Inc
Lymbyc
HubSpire
Hidden Brains InfoTech
Solution:

Larsen & Toubro Infotech Ltd acquires AI firm Lymbyc for Rs 38 crore. Lymbyc’s expertise in data discovery, agile analytics and ability to process large data sets, will enhance LTI’s Mosaic platform to provide differentiated analytics solutions.

Q8. Name the Google India and Tata Trusts initiative which is aimed at facilitating digital literacy among women in rural India recently expanded to villages in Punjab and Odisha.

Internet Saathi
Internet Dost
Internet Shikshak
Internet Bandhu
Internet Mitra
Solution:

Google India and Tata Trusts initiative is aimed at facilitating digital literacy among women in rural India named “Internet Saathi”. This initiative will be expanded to villages in Punjab and Odisha.

Q.9 Which day is celebrated as World Day for International Justice all around the world.

17th July
16th July
15th July
18th July
13th July
Solution:

World Day for International Justice is observed all around the on 17th July world. The aim of the day is to promote international criminal justice and as a way of supporting the work of the ICC.

Q10. The “Find the Incredible You” campaign of the Tourism Ministry, has won the Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award, 2019. The campaign won the award under the “Marketing – Primary Government Destination” category. Who is Minister of state I/C for Tourism in India?

Santosh Kumar Gangwar
Rao Inderjit Singh
Prahalad Singh Patel
Shripad Yesso Naik
Jitendra Singh
Solution:

The “Find the Incredible You” campaign of the Tourism Ministry, has won the Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award, 2019. The campaign won the award under the “Marketing – Primary Government Destination” category. Minister of state I/C for Tourism in India: Prahalad Singh Patel.

Q11. Which state government has increased financial aid to families of jawans martyred in war or war-like situations or conflict related to national security from ₹25 lakh to ₹1 crore.

Maharashtra
Haryana
Kerala
Karnataka
Tamil Nadu
Solution:

Maharashtra government increased financial aid to families of jawans martyred in war or war-like situations or conflict related to national security from ₹25 lakh to ₹1 crore.


Q12. The United Nations observes Nelson Mandela International Day every year on .........

18 July
19 July
16 July
12 July
11 July
Solution:

The United Nations observes 18 July every year as Nelson Mandela International Day.

Q13. Asian Development Bank lowered India’s GDP growth rate from 7.2% to ........ for the current fiscal year.

7.1%
7.0%
6.9%
6.8%
6.6%
Solution:

Asian Development Bank lowered India’s GDP growth rate from 7.2% to 7% for the current fiscal year.

Q14. The Union Cabinet has approved National Medical Commission Bill, 2019. Who is the Union Minister of Health and Family Welfare?

Amit Shah
Piyush Goyal
Rajnath Singh
Hardeep Singh Puri
Harsh Vardhan
Solution:

The Union Cabinet has approved National Medical Commission Bill, 2019. Union Minister of Health and Family Welfare: Harsh Vardhan.

Q15. The Supreme Court of India has constituted a high powered committee to urgently frame and implement an emergency response plan for the protection of which of the following two Indian birds?

Indian peafowl and Andaman Crake
Common crane and Common Buttonquail
Hill partridge and Lesser Florican
Great Indian Bustard and Lesser Florican
Great Indian Bustard and Andaman Crake
Solution:

The Supreme Court of India has constituted a high powered committee to urgently frame and implement an emergency response plan for the protection of two Indian birds- Great Indian Bustard and the Lesser Florican.

               







Print Friendly and PDF