SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 28th June 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 28th June 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Who has becomes the first Chinese national to head the UN’s Food and Agriculture Organization recently?
Han Zheng
Qu Dongyu
Carrie Lam
Hu Jintao
Wang Qishan
Solution:
Qu Dongyu becomes the first Chinese national to head the UN’s Food and Agriculture Organization. Qu Dongyu will replace Brazil’s Jose Graziano da Silva. He is a biologist by training and has 30 years of experience in developing digital technologies in agriculture and introducing microcredit in rural areas.
Q2. The United Nations observe _____________ June as the Micro, Small and Medium sized Enterprises Day.

28th
29th
26th
30th
27th
Solution:
The United Nations observe 27 June as the Micro, Small and Medium sized Enterprises Day. Since 2017, Micro, small and Medium-sized businesses celebrate this day in recognition of their work in local and global economies. These enterprises, which generally employ fewer than 250 persons, are the backbone of most economies worldwide.
Q3. Name the Health insurance provider, which partners with fintech platform MobiKwik to promote bite sized group health insurance products for MobiKwik’s 107 million customers across the country?
Max Bupa Health Insurance Company Limited
ICICI Lombard General Insurance Company Limited
Star Health and Allied Insurance Company Limited
Apollo Munich Health Insurance Company Limited
HDFC ERGO General Insurance Company Limited
Solution:
Health insurance provider Max Bupa partners with fintech platform MobiKwik to promote bite sized group health insurance products for MobiKwik’s 107 million customers across the country. Bite-sized insurance offerings are over the counter health insurance products, primarily targeted towards working professionals and millennials.
Q4. The Department of Revenue, Ministry of Finance has hosted a Meeting of Expert Working Group on Paris Pact Initiative in-
Chennai
Bengaluru
Kolkata
New Delhi
Mumbai
Solution:
The Department of Revenue, Ministry of Finance is hosting a Meeting of Expert Working Group on Paris Pact Initiative in New Delhi. The meeting focuses on Illicit Financial Flows deriving from the trafficking of Opiates originating in Afghanistan. The Meeting is being organised with the support of United Nations Office on Drugs & Crimes. The Meeting will be attended by the representatives of the Member Countries of Paris Pact, Regional Representatives of UNODC and Senior Officers of the Indian agencies like DRI, ED and NCB.
Q5. Name the Indian Olympic Association president, who has been elected as a member of the International Olympic Committee recently?
Shefali Juneja
Amitabh Kant
Narinder Batra
K Natarajan
Laxman Narasimhan
Solution:
Indian Olympic Association president Narinder Batra has been elected as a member of the International Olympic Committee. He secured 58 votes out of 62.
Q6. The United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) is a United Nations office that was established in 1997. Where is the headquarters of UNODC?
London
Geneva
New York
Paris
Vienna
Solution:
The United Nations Office on Drugs and Crime is a United Nations office that was established in 1997 as the Office for Drug Control and Crime Prevention by combining the United Nations International Drug Control Program and the Crime Prevention and Criminal Justice Division in the United Nations Office (headquarters) at Vienna, Austria.
Q7. The Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations is a specialized agency of the United Nations that leads international efforts to defeat hunger. In which of the following year FAO was founded?
24th October 1945
07th April 1948
19th December 1966
16th October 1945
27th December 1945
Solution:
The Food and Agriculture Organization of the United Nations is a specialized agency of the United Nations that leads international efforts to defeat hunger. Serving both developed and developing countries, FAO acts as a neutral forum where all nations meet as equals to negotiate arguments and debate policy. FAO was founded on 16th of October 1945.
Q8. The Rahimatpur police station in Satara district has emerged as the State topper in a survey based on the ‘SMART’ policing concept. In which state Rahimatpur police station located?
Madhya Pradesh
Manipur
Maharashtra
Mizoram
Meghalaya
Solution:
The Rahimatpur police station in Satara district in Maharashtra has emerged as the State topper in a survey based on the ‘SMART’ policing concept. ‘SMART’: Strict and sensitive, modern and mobile, alert and accountable, reliable and responsive, techno-savvy and trained. The survey was executed by the Quality Council of India.
Q9. The International Olympic Committee is a non-governmental sports organisation based in Lausanne, Switzerland. Who is present President of International Olympic Committee?
Grigory Rodchenkov
Thomas Bach
Jacques Rogge
Christophe De Kepper
Demetrius Vikelas
Solution:
The International Olympic Committee is a non-governmental sports organisation based in Lausanne, Switzerland. Created by Pierre de Coubertin and Demetrios Vikelas in 1894, it is the authority responsible for organising the modern Summer and Winter Olympic Games. Thomas Bach, OLY is a German lawyer and former Olympic fencer. Bach is the ninth and current President of the International Olympic Committee, and a former member of the German Olympic Sports Confederation Executive Board.
Q10. Veteran actor-filmmaker Vijaya Nirmala passed away recently. Vijaya Nirmala was an Indian film actress, producer and director known for her works predominantly in ______________ cinema.
Telugu
Hindi
Odia
Marathi
Bhojpuri
Solution:
Veteran actor-filmmaker Vijaya Nirmala passed away in Hyderabad. Vijaya Nirmala, born in Tamil Nadu, was one of the most accomplished women in the south Indian film industry. She acted in more than 200 films in Tamil, Telugu and Malayalam.
Q11. Prime Minister Narendra Modi and Japanese PM _______________ meets in Osaka, Japan. This is the first meeting between the two leaders since the start of Japan’s Reiwa era.
Aso Taro
Shinzo Abe
Noda Yoshihiko
Shigeru Ishiba
Hatoyama Yukio
Solution:
Prime Minister Narendra Modi and Japanese PM Shinzo Abe meets in Osaka, Japan. This is the first meeting between the two leaders since the start of Japan’s Reiwa era.
Q12. Mercedes Driver Lewis Hamilton wins France Grand Prix 2019. This is his _____________ triumph in eight races in this season.
first
fourth
third
fifth
sixth
Solution:
Mercedes Driver Lewis Hamilton wins France Grand Prix 2019. This is his sixth triumph in eight races in this season.
Q13. Ministry of New and Renewable Energy and institutions under it observed Swachhta Pakhwada (cleanliness fortnight) from _______ June to __________ June 2019.
05th June, 10th June
21st June, 30th June
01st June, 15th June
11th June, 25th June
15st June, 20th June
Solution:
Ministry of New and Renewable Energy and institutions under it observed Swachhta Pakhwada (cleanliness fortnight) from 1st June to 15th June 2019. During this period, MNRE undertook various activities such as Shramdan (cleanliness drive) by staff, lectures and seminars.
Q14. Which of the following organisation has directed the Income Tax Department to share in “public interest” the details of assets and accounts of all such loan defaulters whose details are requested by the public sector banks?

CBDT
RBI
SEBI
NABARD
UIDAI
Solution:
The Central Board of Direct Taxes has directed the Income Tax Department to share in “public interest” the details of assets and accounts of all such loan defaulters whose details are requested by the public sector banks. The policy move is aimed to tighten the noose on such entities and extract recovery of public money.
Q15. The Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) is the nodal Ministry of the Government of India for all matters relating to new and renewable energy. Who is present Hon'ble Minister of State (Independent Charge) of Power, New & Renewable Energy?
Satya Pal Singh
Hardeep Singh Puri
Ravi Shankar Prasad
Raj Kumar Singh
Gajendra Singh Shekhawat
Solution:
The Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) is the nodal Ministry of the Government of India for all matters relating to new and renewable energy. The broad aim of the Ministry is to develop and deploy new and renewable energy for supplementing the energy requirements of the country. RAJ KUMAR SINGH
is present Hon'ble Minister of State (IC) (Power, New & Renewable Energy) & Minister of State (Skill Development and Entrepreneurship).
               



You may also like to Read:
              


Print Friendly and PDF