SBI PO Quantitative Aptitude Quiz: 2nd June

SBI-PO-Quantitative-Aptitude-Quiz: 2nd June

SBI PO Quantitative Aptitude Quiz

Here, we are providing free crash course for SBI PO as there is left not enough time to deal in details. The questions asked in the quantitative aptitude section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions




Q1. Katappa and Bahu starts horseriding race between points A and B, 30 km apart. Katappa starts at 9 am from A at speed of 10 kmph to reach B and returns to A at the same speed, while Bahu starts at 9:45 am from A at speed of 15 kmph to reach B and then comeback to A at the same speed. At what time does Bahu meet to Katappa during his return journey from B?

11:50 am
11:51 am
11:55 am
12:00 Noon
None of these
Solution:

Q2. A thief who has got away on a cycle and is cycling at 25 km per hour, is chased by a motorist 12 minutes after his get away. At what speed must the motorist travel in order to overtake the cyclist just as he reaches the railway station, which is 20 km away ?

Solution:

Q3. Two trains travel in the same direction at the speeds of 56 km/hr and 29 km/hr respectively. The faster train passed a man sitting in the slower train in 10 seconds. The length of the faster train (in metres) is

100
80
75
120
None of these
Solution:

Q4. A man can row 40 Km upstream and 55 Km downstream in 13 h. Also, he can row 30 km upstream and 44 Km downstream in 10 h. Find the speed of the man in still water.

5 Km/h
2 Km/h
4 Km/h
6 Km/h
None of these
Solution:

Q5. A boat while travelling upstream covers a distance of 18 km at the speed of 3 km/h, whereas while travelling downstream it covers the same distance at a speed of 9 km/h. What is the speed of the boat in still water?

3 km/h
5 km/h
7 km/h
Cannot be determined
None of these
Solution:

Directions (6-10): Given below is the table showing the Production (in lakh units) of 6 companies over the years. Study the data carefully and answer the following questions: 




Q6. What is average production in 2009 of all the six companies together? (In lakh)

148.83
142.48
149.13
146.26
159.23
Solution:

Q7. What is the ratio of total production of company C and D over the years (2007-2012) ?

708 : 813
985 : 844
99 : 101
135 : 137
None of these
Solution:

Q8. What is the percentage decrement in production of company A from 2008 to 2011 ?

Solution:

Q9. If 25% of item produced by F in 2012 is defective, and 50% of defective items remains unsold as having major defects, then what is total number of sold items by that company in that year assuming that all remaining items were sold?

82
86
84
81
None of these
Solution:

Q10. Which company has less average production in last three years as compared to average production in first 3 years ?

D
E
F
C
A
Solution:

Directions (11-15): What will come in place of the question mark (?) in the following number series ? 


Q11. 7     20     46     98     202     (?)

420
410
310
320
520
Solution:

The pattern of the number series is:
7 × 2 + 6 = 20
20 × 2 + 6 = 46
46 × 2 + 6 = 98
98 × 2 + 6 = 202
202 × 2 + 6 = 404 + 6 = 410

Q12. 210    209    213    186    202    (?)

138
77
177
327
166
Solution:

The pattern of the number series is:
210 - 1³ = 209
209 + 2² = 213
213 - 3³ = 186
186 + 4² = 202
202 - 5³ = 202 - 125 = 77

Q13. 27    38    71    126    203    (?)

212
202
301
312
302
Solution:

The pattern of the number series is :
27 + 11 = 38
38 + 33 = 71
71 + 55 = 126
126 + 77 = 203
203 + 99 = 302

Q14. 435    354    282    219    165 (?)

103
112
120
130
140
Solution:

The pattern of the number series is :
435 - 9 × 9 = 354
354 - 9 × 8 = 282
282 - 9 × 7 = 219
219 - 9 × 6 = 165
165 - 9 × 5 = 120

Q15. 4 200 369 513 634 (?)

788
715
734
755
834
Solution:

The pattern of the number series is :
4 + 14² = 4 + 196 = 200
200 + 13² = 200 + 169 = 369
369 + 12² = 369 + 144 = 513
513 + 11² = 513 + 121 = 634
634 + 10² = 634 + 100 = 734

               




You May also like to Read:

        



Print Friendly and PDF