SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 11th July 2019

| Updated On September 18th, 2019 at 11:01 am

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 11th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.

Q1. Who among the following has been appointed as the Director General of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation?

Arun Kumar
Kalpana Ramesh
J.S. Rawat
R.N Sahai
Indira Mohan Kartikeya
Solution:

Arun Kumar has been appointed as the Director General of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation. He will replace BS Bhullar

Q2. Vihaan Networks Ltd (VNL) has inked a pact with which of the following countries to develop digital villages through solar-based cellular and broadband solution?

Vietnam
Cambodia
Mozambique
South Africa
Zimbabwe
Solution:

Vihaan Networks Ltd (VNL) has inked a pact with Vietnam to develop digital villages. Vihaan Networks Ltd will offer solutions for advancing rural connectivity by developing digital villages in Vietnam’s underserved areas through solar-based cellular and broadband solution.

Q3. Which company has acqui-hired health tech startups FloCare and B2B wholesale trading platform BigTrade to strengthen its customer service?

Google
Walmart Labs
Flipkart
Apple Inc
Microsoft Corp
Solution:

Walmart Labs has acqui-hired health tech startup FloCare and B2B wholesale trading platform BigTrade. The aim of acqui-hiring is to strengthen its customer service.

Q4. Name the online grocery delivery platform that has acquired Bengaluru-based e-grocery distributor PSR Supply Chain.

Modern Bazaar
Amazon
Big Bazaar
Swiggy
Milkbasket
Solution:

Online grocery delivery platform Milkbasket has acquired Bengaluru-based e-grocery distributor PSR Supply Chain.

Q5. According to property consultant CBRE, ‘Central District’ is the most expensive office location in the world. Where is it located?

Shanghai
Singapore
Taiwan
Hong Kong
Thailand
Solution:

According to property consultant CBRE, New Delhi’s Connaught Place (CP) is the 9th most expensive office location in the world. Hong Kong’s Central district retained the top spot as the world’s most expensive market for prime office rents.

Q6. State Bank of India has reduced its benchmark lending rate by 5 bps across all loan tenures. The lender’s one-year marginal cost of funds based lending rate (MCLR) will be 8.4% compared with 8.45%. Who is the present chairman of State Bank of India?

Chanda Kochhar
Rajnish Kumar
Shikha Sharma
Sunil Mehta
Arundhati Bhattacharya
Solution:

State Bank of India has reduced its benchmark lending rate by 5 bps across all loan tenures. The lender’s one-year marginal cost of funds based lending rate (MCLR) will be 8.4% compared with 8.45%.

Q7. Who among the following has been awarded Men’s Footballer of the Year award in AIFF Awards 2019?

Gurpreet Singh Sandhu
Baichung Bhutia
Sunil Chhetri
Sandesh Jhingan
Narayan Das
Solution:

The list of AIFF awards: Men’s Footballer of the Year: Sunil Chhetri

Q8. Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched the Phase-II of the Direct Benefit Transfer of Fertilizer Subsidy. Who is the Union Minister for Chemicals and Fertilizers of India?

D.V. Sadananda Gowda
Hardeep Singh Puri
Rao Inderjit Singh
Shripad Yesso Naik
Dr.Jitendra Singh
Solution:

Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched the Phase-II of the Direct Benefit Transfer of Fertilizer Subsidy. Union Minister for Chemicals and Fertilizers: D.V. Sadananda Gowda.


Q9. Name the country which has recently launched Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydro meteorological satellite and 32 small satellites which will provide images of clouds, the surface of the Earth, ice and snow covers in the visible, infrared and microwave ranges.

Russia
China
India
Japan
North Koreaa
Solution:

Russia successfully launched Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydrometeorological satellite and 32 small satellites. The satellite will provide images of clouds, the surface of the Earth, ice and snow covers in the visible, infrared and microwave ranges.

Q10. Dutee Chand has won the gold medal in the women’s 100 metre sprint at the 30th Summer University Games in Naples, Italy. This is the first time an Indian has won a 100-metre gold at this global event. She is from…….

Tamil Nadu
Kerala
Odisha
West Bengal
Jharkhand
Solution:

Dutee Chand from Odisha has won the gold medal in the women’s 100 metre sprint at the 30th Summer University Games in Naples, Italy. This is the first time an Indian has won a 100-metre gold at this global event.

Q11. The Prime Minister unveiled the statue of former Prime Minister Sh. Lal Bahadur Shastri at the Lal Bahadur Shastri International Airport in …….

Varanasi
Pune
Patna
Srinagar
Hyderabad
Solution:

The Prime Minister unveiled the statue of former Prime Minister Sh. Lal Bahadur Shastri at the Lal Bahadur Shastri International Airport in Varanasi.


Q12. According to World Health Organisation (WHO), which country of Southeast Asia region has become fifth country to eliminate measles?

Sri Lanka
India
Pakistan
Maldives
Afghanistan
Solution:

Sri Lanka has become fifth country in the World Health Organisation (WHO) Southeast Asia region to eliminate measles.

Q13. Which of the following place has hosted the 2nd India-Russia Strategic Economic Dialogue?

Hyderabad
New Delhi
Lucknow
Bengaluru
Mumbai
Solution:

The 2nd India-Russia Strategic Economic Dialogue begins in New Delhi. It was held under the chairmanship of NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar and Deputy Minister of the Economic Development of Russia, Timur Maksimov. The first Dialogue was held in St. Petersburg in November 2018.

Q14. Former India football goalkeeper A. U. Celestine recently passed away. He was from ……

Nagaland
Manipur
Jharkhand
Kerala
Tamil Nadu
Solution:

Former India football goalkeeper from Tamil Nadu A. U. Celestine passed away. He played for the Tamil Nadu men’s team in the senior Nationals as a keeper in the 1965 and 69 National championships.

Q15. Deposits in bank accounts opened under PMJDY scheme have crossed the Rs 1 lakh crore mark. PMJDY stands for Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana. It was launched in which year?

2012
2016
2010
2014
2018
Solution:

Deposits in bank accounts opened under PMJDY scheme have crossed the Rs 1 lakh crore mark. PMJDY stands for Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana. The PMJDY was launched on August 28, 2014.

Q16. France will impose “……. tax” up to €18 on plane tickets from 2020. The move aims to fund less-polluting transportation projects.

Brown
Green
Red
Black
White
Solution:

France will impose green tax up to €18 on plane tickets from 2020. The move aims to fund less-polluting transportation projects.

Q17. Northeast Frontier Railway has won the ‘Best Innovation Award’ for unique strategy adopted to keep wild elephants away from train tracks. Name the plan for which it is awarded.

Plan Elephants
Plan Wild Animals
Plan Bee
Plan Train Tracks
Plan Bumble
Solution:

Northeast Frontier Railway has won the‘Best Innovation Award’ for unique strategy adopted to keep wild elephants away from train tracks. The cash prize awarded of Rs 3 lakh. The NEFR, in a bid to tackle the problem, came up with ‘Plan Bee’ in 2017.

Q18. United Arab Emirates Foreign Minister Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan arrived in India. He will hold talks with his Indian counterpart S Jaishankar to boost cooperation in key sectors such as trade and energy. What is the Currency of the UAE?

Dirham
Dinar
Baht
Rand
Taka
Solution:

United Arab Emirates Foreign Minister Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan arrived in India. He will hold talks with his Indian counterpart S Jaishankar to boost cooperation in key sectors such as trade and energy. Currency of UAE is Dirham.

Q19. Arun Kumar has been appointed as the Director General of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation. He will replace who among the following?

BS Bhullar
Kalpana Ramesh
J.S. Rawat
R.N Sahai
Indira Mohan Kartikeya
Solution:

Russia successfully launched Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydrometeorological satellite and 32 small satellites. The satellite will provide images of clouds, the surface of the Earth, ice and snow covers in the visible, infrared and microwave ranges.

Q20. Who among the following has been awarded Women’s Footballer of the Year award in AIFF Awards 2019?

Aditi Chauhan
Sasmita Malik
Ashalata Devi
Okram roshini Devi
Supriya Routray
Solution:

The list of AIFF awards: Women’s Footballer of the Year: Ashalata Devi.
Print Friendly and PDF