Static GK Questions for IBPS RRB PO/Clerk Main: 12th August

Dear Aspirants,

static-questions-for-ibps-rrb-po-clerk-main-2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.






Q1. Rajya Sabha passed the Central Universities (Amendment) Bill, 2019. Who is the present speaker of Rajya Sabha?

Mohammad Hamid Ansari
Bhairon Singh Shekhawat
Venkaiah Naidu
Krishan Kant
K.R. Narayanan
Solution:
Muppavarapu Venkaiah Naidu is an Indian politician and the current Vice President of India and the Chairman of the Rajya Sabha, in office since 11 August 2017.
Q2. China has gifted warship 'P625' to Sri Lanka. What is the currency of China?
Dram
Som
Shekel
Lari
Renminbi
Solution:
The renminbi is the official currency of the People's Republic of China.
Q3. Finance Ministry has cut the rate of General provident fund (GPF) by 10 basis points from 8% to 7.9%. Who is the present Finance Minister of India?
P. Chidambaram
Nirmala Sitharaman
Arun Jaitley
Piyush Goyal
Pranab Mukherjee
Solution:
Nirmala Sitharaman is an Indian politician of the Bharatiya Janata Party (BJP), who is currently serving as the Minister of Finance and Minister of Corporate Affairs.
Q4. Israel Aerospace signs $50 million deal with the Indian navy. What is the capital of Israel?
Caracas
Ankara
Damascus
Jerusalem
Tehran
Solution:
Israel's 1980 law declared that "Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel."
Q5. India and Italy have decided to set up a fast track mechanism to facilitate investors and companies. Who is the present president of Italy?
Sergio Mattarella
Giorgio Napolitano
Carlo Azeglio Ciampi
Oscar Luigi Scalfaro
Francesco Cossiga
Solution:
Sergio Mattarella is an Italian politician, lawyer and academic serving as the 12th and current President of Italy since 2015.
Q6. Ursula von der Leyen has been confirmed as the European commission’s first female president and the first German in the job for more than 50 years. Where is the headquarter of the European Union?
Rome, Italy
Vienna, Austria
Paris, France
Geneva, Switzerland
Brussels, Belgium
Solution:
The headquarter of the European Union is Brussels, Belgium.
Q7. Former Supreme Court judge, Justice AK Sikri, has been appointed as an international judge of the Singapore International Commercial Court (SICC). Who is the present president of Singapore?
Tsai Ing-wen
Prayut Chan-o-cha
Carrie Lam
Ibrahim Mohamed Solih
Halimah Yacob
Solution:
The President of the Republic of Singapore is the country's head of state. The current president is Halimah Yacob, who was elected unopposed at the 2017 presidential election.
Q8. Zakhir Hussain, Sonal Mansingh, Jatin Goswami, and K Kalyanasundaram Pillai have been selected in the Akademi Ratna category. Zakhir Hussian associated with which of the following Musical instrument?
Tumbi
Flute
Tabla
Tanpura
Veena
Solution:
Zakir Hussain is an Indian musician, renowned in playing the tabla, an Indian percussion musical instrument.
Q9. Sports and Youth Affairs Minister conferred Arjuna Awards to tennis player Rohan Bopanna and Women cricketer Smriti Mandhana. Smriti Mandhana related to which of the following sports?
Squash
Cricket
Hockey
Table Tennis
Lawn Tennis
Solution:
Smriti Shriniwas Mandhana is an Indian cricketer who plays for the Indian women's national team.
Q10. The 8th meeting of India-Uzbekistan Joint Working Group on Counter-Terrorism was held in New Delhi. What is the capital of Uzbekistan?
Tashkent
Nur-Sultan
Bishkek
Ashgabat
Dushanbe
Solution:
Tashkent, capital of Uzbekistan and the largest city in Central Asia and lies in the northeastern part of the country.
Q11. 21st edition of Commonwealth Table Tennis Championship at the Jawaharlal Indoor Stadium in Cuttack, Odisha. Which of the following national park is situated in Odisha?
Chandoli National Park
Betla National Park
Bannerghatta National Park
Bhitarkanika National Park
Anshi National Park
Solution:
Bhitarkanika National Park is the core area of Bhitarkanika Wildlife Sanctuary located in the north-east region of Kendrapara district in the state of Odisha
Q12. Palau, an archipelago of over 500 islands in Oceania, became the 76th signatory country to join the International Solar Alliance. What is the capital of Palau?
Jakarta
Kuala Lumpur
Hanoi
Manila
Ngerulmud
Solution:
Ngerulmud is the seat of government of the Republic of Palau, an island nation in the Pacific Ocean. It replaced Koror City, Palau's largest city, as capital in 2006.
Q13. Asian Development Bank lowered India's GDP growth rate from 7.2% to 7% for the current fiscal year. Who is the president of ADB?
Takehiko Nakao
Haruhiko Kuroda
Tadao Chino
Kimimasa Tarumizu
Mitsuo Sato
Solution:
The current ADB president is Takehiko Nakao, who succeeded Haruhiko Kuroda in 2013.
Q14. Uttarakhand to host first-ever Himalayan states conclave. What is the capital of Uttarkhand?
Mussorie
Ranikhet
Nainital
Dehadun
Haridwar
Solution:
Uttarakhand is a state in the northern part of India. The Capital of Uttarakhand is Dehradun.
Q15. Internet Saathi' programme to be expanded to Punjab, Odisha. Who is the present governor of Punjab?
Sunith Francis Rodrigues
Shivraj Patil
VP Singh Badnore
Kaptan Singh Solanki
Stockholm
Solution:
Vijayender Pal Singh Badnore is an Indian politician serving as the 28th and current Governor of Punjab.

               





Print Friendly and PDF