Static GK Questions for IBPS RRB PO/Clerk Main: 13th August

Dear Aspirants,


static-questions-for-ibps-rrb-po-clerk-main-2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.




Q1. GoI plan to increase the total production of coal in the country to 1 billion tones by 2022-23. Who is the present Union Coal Minister of India?
Mahendra Nath Pandey
Dharmendra Pradhan
Thaawar Chand Gehlot
Prahlad Joshi
Narendra Singh Tomar
Solution:
Pralhad Venkatesh Joshi is an Indian politician who is the current Minister of the Parliamentary Affairs of India, Minister of Mines, Minister of Coal In the Second Modi Ministry and member of the 17th Lok Sabha.
Q2. 13th meeting of the India-UK Joint Economic and Trade Committee (JETCO) was held in London. Who is the present Prime Minister of the United Kingdom
Tony Blair
Gordon Brown
David Cameron
Theresa May
Boris Johnson
Solution:
Alexander Boris de Pfeffel Johnson is a British politician, serving as Prime Minister of the United Kingdom.
Q3. The United Nations observes 18 July every year as Nelson Mandela International Day. Nelson Mandela belongs to which country
South Africa
Kenya
Nigeria
Mozambique
Angola
Solution:
Nelson Rolihlahla Mandela was a South African anti-apartheid revolutionary, political leader, and philanthropist who served as President of South Africa from 1994 to 1999.
Q4. Star Indian sprinter Hima Das clinched gold in a 200m race in 23.25 seconds creditable timing in the Tabor Athletics Meet in the Czech Republic. What is the Capital of Czech Republic?
Bratislava
Warsaw
Prague
Berlin
Vienna
Solution:
Prague, capital city of the Czech Republic is bisected by the Vltava River. Nicknamed “the City of a Hundred Spires.

Q5. Bombay Stock Exchange has inked a pact with Haryana government to encourage and support state's micro, small and medium enterprises (MSMEs) to raise capital. Who is the MD & CEO of the BSE?
Sethurathnam Ravi
Ashish Kumar Chauhan
Chitra Ramkrishna 
 Vikram Limaye
Nikhil Rathi
Solution:
Ashish Kumar Chauhan is a prominent Indian business executive and administrator. He is the current managing director and chief executive officer of the Bombay Stock Exchange.
Q6. Government eMarketplace and Steel Authority of India has signed an MoU to set up GeM Organizational Transformation Team - Project Management Unit (GOTT-PMU). Who is the present Chairmen of SAIL?
Rakesh Singh
Anup K Pujari
PK Singh
Saraswati Prasad
Anil Kumar Chaudhary
Solution:
Anil Kumar Chaudhary is the current Chairman of SAIL.

Q7. National Stock Exchange has signed a pact with the Haryana government to help boost the growth of micro, small and medium enterprises sector in the state. Who is the present governor of Haryana?
VP Singh Badnore
Satyadev Narayan Arya
Kaptan Singh Solanki
Ganga Prasad
Acharya Dev Vrat
Solution:
Satyadev Narayan Arya is the current governor of Haryana.
Q8. The Cabinet Committee on Economic Affair gave the approval to the 2,880 megawatts Dibang hydropower project in Arunachal Pradesh. Which of the following National Park are situated in Arunachal Pradesh?
Gorumara National Park
Galathea National Park
Namdapha National Park
Hemis National Park
Inderkilla National Park
Solution:
Namdapha National Park is a 1,985 km2 large protected area in Arunachal Pradesh of Northeast India.
Q9. International Cricket Council has suspended Zimbabwe for failing to ensure there is no government interference in its running of the sport. Who is the present president of zimbabwe?
Jonathan Moyo
Robert Mugabe
Nelson Chamisa
Emmerson Mnangagwa
Mthuli Ncube
Solution:
Emmerson Dambudzo Mnangagwa is a Zimbabwean revolutionary and politician who serves as the third and current President of Zimbabwe since 24 November 2017.
Q10. Upender Singh Rawat named India's next Ambassador to Panama. Who is the present president of Panama?
Laurentino Cortizo
Juan Carlos Varela
Ricardo Martinelli
Omar Torrijos
Ricardo Lombana
Solution:
Laurentino "Nito" Cortizo Cohen is a Panamanian politician who has served as President of Panama since 2019.
Q11. North Korea wins the 2nd edition of Intercontinental Cup football tournament. What is the capital of North Korea?
Nampo
Pyongsong
Sinuiju
Pyongyang
Tanchon
Solution:
Pyongyang is the capital and largest city of North Korea and located on the Taedong River.
Q12. India and China will carry out a major military exercise called ‘Hand-in-Hand’ in December 2019. What is the capital of China?

Ningbo
Xiamen
Beijing
Shanghai
Suzhou
Solution:
Beijing, which means "Northern Capital" is the capital of the People's Republic of China and one of the most heavily populated cities in the world.
Q13. Telangana govt, WEF Centre set to send medical supplies via drones. What is the capital of Telangana?
Amaravati
Hyderabad
Khammam
Ramagundam
 Warangal
Solution:
Hyderabad is the capital city of Telangana.
Q14. Chengalpet, Tenkasi to be new districts in Tamil Nadu. What is the capital of Tamil Nadu?
Silvassa
Kavaratti
Bengaluru
Thiruvananthapuram
Chennai
Solution:
Chennai (formerly known as Madras) is the capital and largest city in Tamil Nadu.
Q15. The International Police Expo 2019, focused on everything related to police forces, their welfare and fitness, also showcases the latest equipment required for safety and protection of society. Where is the headquarter of the International Criminal Police Organization (INTERPOL)?
Washington DC, US
Lyon, France
New York, US
Geneva, Switzerland
Paris, France
Solution:
It began in 1923. Now, Interpol is the second biggest international organization; the United Nations is the biggest. Some important information about Interpol: Present Headquarters: Lyon, France.

               





Print Friendly and PDF