Static GK Questions for SBI Clerk Main: 26th July

Dear Aspirants,

SBI Clerk Main Static GK Questions

Static GK Questions for SBI Clerk Main

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW



Q1. India had finished third in the King’s Cup in Thailand. Who is the present president of All India Football Federation?

Kushal Das
Larsing Sawyan
Subhash Chopra
Subrata Dutta
Praful M Patel
Solution:

The president of All India Football Federation is Praful M Patel.

Q2. Government directed TV channels to display title, credits in serials in regional languages too. Who is the present Union Minister of Information and Broadcasting?

Arvind Ganpat Sawant
Nitin Jairam Gadkari
Dharmendra Pradhan
Prakash Javadekar
Ravi Shankar Prasad
Solution:

The present Union Minister of Information and Broadcasting is Prakash Javadekar.

Q3. FIH Series Finals: India beat South Africa 5-1 in title clash. Who is the present president of International Hockey Federation?

OP Bhatt
Narinder Batra
Rajinder Singh
Pratip Chaudhuri
Raj Kumar Talwar
Solution:

Indian Olympic Association president Narinder Batra was elected as a member of the International Olympic Committee.

Q4. Suman Rao from Rajasthan was crowned Miss India 2019. What is the capital of Rajasthan?

Jodhpur
Bikaner
Alwar
Jaipur
Udaipur
Solution:

The capital city of Rajasthan. Jaipur is one of the major tourist attractions in the state of Rajasthan. Jaipur, popularly known as the “Pink city of Rajasthan”, is the largest city in the state.

Q5. Asian Development Bank approved Rs 1,650 crore infra projects in Tripura. Where is the headquarter of ADB?

Manila, Philippines
Geneva, Switzerland
New York, USA
Washington DC, USA
Shanghai, China
Solution:

The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines.

Q6. Lt General Faiz Hameed appointed Pakistan ISI Chief. What is the present Capital of Pakistan?

Faisalabad
Rawalpindi
Karachi
Islamabad
Peshawar
Solution:

Islamabad officially became the capital of Pakistan on 14 August 1967, exactly 20 years after the country's independence. The first capital of Pakistan was the coastal city of Karachi in Sindh, which was selected by Muhammad Ali Jinnah.

Q7. Facebook launches crypto currency “Libra”. Facebook was formed in which year?

2002
2003
2004
2005
2006
Solution:

On February 2004 Mr Zuckerberg launched "The facebook", as it was originally known; the name taken from the sheets of paper distributed to freshmen, profiling students and staff.

Q8. Reserve Bank of India fines HDFC Bank Rs 1 crore. Who is the present CEO of HDFC Bank?

SS Mallikarjuna Rao
Aditya Puri
J Packirisamy
PS Jayakumar
Dinbandhu Mohapatra
Solution:

Aditya Puri is the Managing Director of HDFC Bank, India's largest private sector bank. He assumed this position in September 1994.

Q9. INS Sagardhwani embarks on mission Sagar Maitri. What is the full form of INS?

Irish Naval Service
Indian Navik Ship
Indian Naval Ship
Indian Newspaper Society
Inertial Navigation System
Solution:

INS is the acronym for Indian Naval Ship. The first formal Naval Force was established in India when India was a part of the British Empire.

Q10. Amitav Ghosh becomes first english writer to get Jnanpith award. Amitav Ghosh belongs to which country?

England
India
USA
Bangladesh
Sri Lanka
Solution:

Amitav Ghosh is an Indian writer and the winner of the 54th Jnanpith award, best known for his work in English fiction.

Q11. Virat Kohli is the sole Indian in the list of top-paid athletes. Virat Kohli belongs to which of the following sports?

Cricket
Hockey
Football
Shooting
Boxing
Solution:

Virat Kohli is an Indian cricketer who currently captains the India national team. A right-handed top-order batsman, Kohli is regarded as one of the best batsmen in the world.

Q12. Arjun Munda launched ‘E-Governance Initiatives for ST Welfare Schemes’. Arjun Munda belongs to which of the following Ministry?

Ministry of Food Processing Industries
Ministry of Finance and Corporate Affairs
Ministry of Home Affairs
Ministry of Tribal Affairs
Ministry of Minority Affairs
Solution:

Arjun Munda presently belongs to Union Ministry of Tribal Affairs.

Q13. Sharad Kumar was appointed as the interim Vigilance Commissioner of CVC . CVC was formed in which year?

1964
1970
1958
1993
1975
Solution:

The Central Vigilance Commission was set up by the Government in February,1964 on the recommendations of the Committee on Prevention of Corruption, headed by Shri K. Santhanam, to advise and guide Central Government agencies in the field of vigilance.

Q14. India was invited to G-7 Outreach Session. Which of the following countries is not the permanent member of G-7 group?

Canada
France
Italy
Japan
China
Solution:

The Group of Seven (G7) is a group consisting of Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom, and the United States. China is not the permanent member of G-7 group.

Q15. Canada to ban single use plastics from 2021. What is capital of Canada?

Calgary
Toronto
Ottawa
Montreal
Vancouver
Solution:

Ottawa, in the province of Ontario, is the capital of Canada.

               




Print Friendly and PDF