Static GK Questions for SBI Clerk Main: 31st July

Dear Aspirants,


SBI Clerk Main Static GK Questions

Static GK Questions for SBI Clerk Main

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW



Q1. New government of Prime Minister Narendra Modi was present its first Budget on 05th July 2019. Who is the present Union Finance Minister of India?

P Chidambaram
Piyush Goyal
Nirmala Sitharaman
Piyush Goyal
Arun Jaitley
Solution:

Nirmala Sitharaman is an Indian politician of the Bharatiya Janata Party (BJP), who is currently serving as the Minister of Finance and Minister of Corporate Affairs.

Q2. Indian-origin Anita Bhatia appointed UN Deputy Executive Director. When was United Nation Founded?

24th October 1945
15th December 1944
29th July 1946
25th December 1945
2nd February 1945
Solution:

The UN officially came into existence 24 October 1945, upon ratification of the Charter by the five permanent members of the Security Council—France, the Republic of China, the Soviet Union, the UK and the US.

Q3. G-20 summit held in Osaka, Japan. Which among the following is not a permanent member of G-20 group?

Argentina
Australia
Brazil
Afghanistan
Canada
Solution:

Afghanistan is not a permanent member in the group of G-20.

Q4. Indian woman crowned Miss Universe Australia. What is the currency of Australia?

Rand
Peso
Dollar
Euro
Yen
Solution:

Australia's national currency is the Australian dollar (AUD) which comes in polymer (plastic) notes of $5, $10, $20, $50 and $100.

Q5. Mumbai in top 20 most expensive cities in Asia for expatriates. Mumbai is the capital of which state?

Gujarat
Maharashtra
Madhya Pradesh
Rajasthan
West Bengal
Solution:

Maharashtra is a state in the western peninsular region of India its capital is Mumbai.

Q6. PB Acharya sworn in as Manipur Governor. What is the captial of Manipur?

Itanagar
Dispur
Shillong
Kohima
Imphal
Solution:

Manipur is a state in northeastern India, with the city of Imphal as its capital.

Q7. Virat Kohli becomes the fastest cricketer to score 20,000 international runs. Where is the headquarter of BCCI?

Mumbai
Kolkata
Hyderabad
Bengaluru
Chandigarh
Solution:

The Board of Control for Cricket in India (BCCI) is the national governing body for cricket in India. Its headquarters are in Wankhede Stadium, Mumbai.

Q8. RBI's committee recommendations for Micro, Small & Medium Enterprises MSME sector. Who is First Indian Governor of RBI?

H V R Iengar
K G Ambegaonkar
Benegal Rama Rau
Chintaman D.Deshmukh
P C Bhattacharyya
Solution:

Chintaman Dwarakanath Deshmukh, CIE, ICS was an Indian civil servant and the first Indian to be appointed as the Governor of the Reserve Bank of India in 1943 by the British Raj authorities.

Q9. Telangana hosts International Seed Testing Association (ISTA) congress. Who is the present Governor of Telangana?

ESL Narasimhan
Jagdeep Dhankhar
R N Ravi
Ramesh Bais
Lalji Tandon
Solution:

The Governor of Telangana is the nominal head and representative of the President of India in the state of Telangana. The Governor is appointed by the President for a term of 5 years. The current governor is E. S. L.Narasimhan.

Q10. Qu Dongyu becomes the first Chinese national to head the UN's Food and Agriculture Organization. Who is the present prime Minister of China?

Li Peng
Wen Jiabao
Li Keqiang
Zhu Rongji
Zhao Ziyang
Solution:

The prime minister has always been a member of the powerful Politburo Standing Committee of the Communist Party of China. The current prime minister is Li Keqiang.

Q11. UAE launches UN-developed anti money laundering platform 'goAML'. Who is the present President of UAE?

Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Maktoum bin Rashid Al Maktoum
Mansour bin Zayed Al Nahyan
Abdullah bin Zayed Al Nahyan
Zayed bin Sultan Al Nahyan
Solution:

The President is also the Commander in Chief of the UAE Armed Forces. The current President is Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Q12. Mohamed Ould Ghazouani elected as the president of Mauritania. What is the capital of Mauritania?

Muscat
Amsterdam
Palikir
Praia
Nouakchott
Solution:

Nouakchott is the capital and largest city of Mauritania. It is one of the largest cities in the Sahara.

Q13. Minister of State for Civil Aviation inaugurated the Air Traffic Flow Management Central Command Centre. Who is the present Minister of State for Civil Aviation?

Harsimrat Kaur Badal
Arjun Munda
Prakash Javadekar
Hardeep Singh Puri
Dharmendra Pradhan
Solution:

Hardeep Singh Puri is an Indian politician, former diplomat who is the current Civil Aviation Minister of India and Ministry of Housing and Urban Affairs in India.

Q14. India has opened its first specialised hydrotherapy treatment for elephants suffering from arthritis, joint pain and foot ailments in Mathura, Uttar Pradesh. Who is present governor of Uttar Pradesh?

Kaptan Singh Solanki
Jagdeep Dhankhar
Keshari Nath Tripathi
Ram Naik
Anandiben Patel
Solution:

Anandiben Patel is an Indian politician and the current Governor of Uttar Pradesh and former Chief Minister of Gujarat.

Q15. Securities and Exchange Board of India (SEBI) sets up panel to review margins on derivatives. Where is headquarter of SEBI?

Agra
Delhi
Mumbai
Kolkata
Chandigarh
Solution:

SEBI has its headquarters at the business district of Bandra Kurla Complex in Mumbai.

               




Print Friendly and PDF